Frågor och svar om hundar | Purina

Svar på dina frågor

Under flera år har vi lärt oss massor om hundars näringsbehov – från valpar till äldre hundar. Är det någonting du undrar över har vi med största sannolikhet svaret.

Hur ofta behöver jag mata min valp?
Valpens ålder Måltider per dag
Avvänjning till 3 månader 3-4
3 månader– 6 månader 3
6 månader- vuxen 2

Denna tabell sammanfattar hur ofta du behöver mata din valp. Du bör blötlägga maten i lite vatten de första 3 månaderna. Efter 3 månader bör du gradvis trappa ner på blötläggningen och bara mata valpen 3 gånger per dag. Från 6 månader och framåt bör du mata din hund 2 gånger per dag. Kom ihåg att det alltid finns en guide som kan hjälpa dig på förpackningen.
När bör jag byta valpfoder mot vuxenfoder?
Storlek/Hundens vikt Ålder
Liten 5-12 kg 12 månader
Mellan 12-25 kg 12 månader
Stor 25-45 kg 18-20 månader
Extra Stor 45-70 kg 22-24 månader
Behöver jag byta hundfoder?
Det finns tillfällen när du kan behöva ändra din hunds diet. Näringsbehovet kan ändras beroende på t.ex. ändringar av livstil, ålder eller omgivning, även medicinska anledningar kan göra att det krävs en terapeutisk diet. Det är lätt hänt att din hunds matsmältning blir orolig om du byter foder alldeles för plötsligt, vare sig det rör sig om burkmat, torrfoder eller ett annat märke. Det är bäst att ha en övergångsperiod på 7 till 10 dagar, detta underlättar din hunds matsmältning av den nya produkten och reglerar enzymerna och bakterierna i matsmältningskanalen.
Vilket är det bästa sättet att byta foder?
Blanda ner lite av det nya fodret i hundens vanliga foder. Öka mängden nytt foder gradvis, samtidigt som du minskar mängden av det tidigare fodret tills det är helt utbytt. Denna process bör göras över en tidsperiod på 7 till 10 dagar.
Kommer min hund att märka skillnad mellan blöt- och torrfoder?
Det är stor skillnad i konsistens mellan blött och torrt foder. Om du byter ut din hunds foder till torrfoder kommer den att behöva tugga mer aktivt vilket förlänger tiden det tar att äta upp maten. Den kommer också att behöva dricka mer vatten.
Ska jag ge min hund samma mängd torrfoder som blötfoder?
Torrfoder innehåller vanligtvis mer energi än blötfoder vilket gör att portionen ser mindre ut. Om din hund är van vid blötfoder kommer du inte behöva ge den lika mycket torrfoder för att den ska få i sig all den näring den behöver. Rätt mängd finns alltid angiven på förpackningen.
Vad händer om min hund inte tycker om det nya fodret?
Om din hund vägrar äta det nya fodret, särskilt om det är rekommenderat av en veterinär, bör du kontakta veterinären för att diskutera om det kan finnas någon särskild anledning och om det finns andra alternativ.