Anpassa Kosten Efter Din Hund

Alla hundar är olika så det är bra att känna till att det finns ett brett utbud av specialfoder som uppfyller alla unika krav – från viktkontroll till olika sjukdomstillstånd.
Kost för hundar med speciella behov
Kost för hundar med speciella behov
Kost för hundar med speciella behov

Sortimentet av specialfoder omfattar allt från de som har utvecklats för att hjälpa din hund att behålla en hälsosam vikt till de som har designats specifikt för känsliga magar eller medicinska åkommor. Några recept stödjer kortvariga behandlingar, medan andra kan hjälpa din fyrbenta vän resten av livet.

Sjukdomstillstånd

Under de senaste drygt tjugo åren har det skett enorma framsteg inom dietfoder (även känt som "terapeutisk" eller "funktionell" kost) och dessa spelar nu en stor roll inom den moderna veterinärpraktiken för din fyrbenta vän. Dessa specialfoder ger inte bara din hund den perfekta balansen av näringsämnen som håller hunden glad och frisk; de hjälper även till att tillfredsställa särskilda kostbehov för hundens eventuella specifika hälsoproblem. Det finns också specialfoder som stödjer hunden under återhämtning, vare sig detta är efter en operation eller om hunden är undernärd, vilket tyvärr är fallet för vissa hundar på hundstallet.

Orange nutrition logo

Kost och hundfoder som har rekommenderats av veterinärer kan erbjuda rätt näringsmässigt stöd för hundar som lider av följande:

Kost för hundar med speciella behov

 • Livsmedelsallergi eller -överkänslighet
 • Dermatit och hudinflammation
 • Mag- och tarmproblem, som inflammatorisk tarmsjukdom (IBD), förstoppning, kräkningar och diarré
 • Diabetes mellitus
 • Pankreatit
 • Kronisk njursjukdom
 • Urinvägsproblem och åkommor i urinblåsa
 • Leversjukdom
 • Hjärtsvikt som orsakar blodstockning, högt blodtryck eller vätskeretention
 • Inflammatoriska ledproblem (eller friska hundar med anlag för ledproblem)
 • Klinisk fetma

Allergier

Precis som hos människor är allergier avvikande immunitetsreaktioner på ett särskilt livsmedel eller ämne. Något som de flesta hundar inte har några problem med kan visa sig vara obehagliga eller till och med livshotande för en allergisk hund. Tack och lov är riktiga allergier ovanliga och bör inte förväxlas med den vanligare och mindre farliga "foderintoleransen". De flesta riktiga livsmedelsallergier diagnostiseras hos yngre hundar, men gener, underliggande åkommor och till och med exponering för ett särskilt ämne kan göra att allergier utvecklas oavsett ålder så det lönar sig att hålla ögonen öppna efter eventuella ovanliga symtom.

Kost för hundar med speciella behov

Några exempel på vanliga symtom vid hundfoderallergier är:

 • Hudproblem: kliande och rodnad, med kala fläckar som ofta visar sig på tassarna, i ansiktet, i armhålorna och/eller i ljumskarna.
 • Upprepade öroninflammationer.
 • Mag- och tarmproblem: kräkningar och/eller diarré.
 • Andningsproblem (är dock ovanligt).

Om din hund uppvisar något av dessa symtom ska du genast prata med din veterinär. Det kan vara svårt att diagnostisera allergi och eftersom dessa symtom är relativt vaga och även förekommer vid massor av andra bevär kommer din veterinär att vilja ta en närmare titt för att försöka ta reda på vad orsaken till problemet är så att din hund kan återfå hälsan.

Den mest effektiva metoden för att allergitesta en hund är genom en period med elimineringskost, vilken involverar att under en kortare period ge din hund ett skonsamt, ofta hyperallergent, foder. Proteinhalten i fodret är så låg att den inte kan orsaka (eller mycket sällan orsakar) en allergisk reaktion. Din veterinär kan också rekommendera en kost med kolhydrater och proteiner som din hund inte har ätit förut, som lax och ris. Dessa ingår i några hundfoder från Purina för allergiska hundar, bland annat:

Du måste följa dessa dieter religiöst och under hela periodens gång inte ge din hund dess vanliga godbitar eller annat godis. Det kan vara svårt, i synnerhet som du vill att din hund ska känna sig älskad, men det är värt det för att hitta orsaken till problemet!

I slutet av perioden med elimineringskost undersöker din veterinär hur din hund mår. Om symtomen inte har minskat under perioden kan veterinären vilja genomföra fler tester för att ta reda på vad som orsakar problemet. Vid minskade symtom är nästa steg att långsamt åter introducera proteiner i hundens kost för att försöka hitta den problematiska ingrediensen. Om symtomen återkommer när ett foder introduceras på nytt kan det vara boven i dramat och du kan prova ett specialfoder för allergiska hundar.

Den här elimineringsprocessen tar tid och är tålamodskrävande och din hund kan få en remiss till en specialist, som kontrollerar om symtomen har varit särskilt svåra under testet eller om hunden kan påverkas av mer än ett foder. Kontakta din veterinär om du misstänker att din hund är allergisk eller om du vill veta mer om hundfoderallergier.

Överviktiga hundar

Overweight dog sitting in grass

Man uppskattar att svindlande 33 % av alla hundar är överviktiga eller feta! Orsaken är enkel: för mycket mat och inte tillräckligt med motion som förbränner den.

Du kan hantera problemet genom att se på hur mycket energi din hund får i sig via sitt foder och hur mycket den förbränner med motion. Sedan kan du anpassa fodret efter en viktminskningsplan och öka mängden motion med en extra promenad här och där. Kom ihåg att lösningen inte bara är att ge din hund mindre av sitt vanliga foder eftersom detta kan innebär att den inte får sin idealiska mängd eller balans av näringsämnen. Om du har bedömt din hunds kroppsform och vet att den väger mer än den borde kan du fortsätta ge din hund rätt näring och få den att gå ner i vikt mer effektivt med hjälp av ett särskilt foder för viktminskning – och din hund känner fortfarande att den får en tillfredsställande mängd mat.

Att utfodra hundar och valpar av små raser

När du ska utfodra en mindre hund är det viktigt att tänka på att även om den har liten mun och mage så har den fortfarande höga energibehov. Till exempel, visste du att en dvärgspets faktiskt behöver mer än dubbelt så många kalorier per kilo kroppsvikt som en grand danois?

Olika recept för små raser har utvecklats för att uppfylla dessa skiftande behov. De är rika på näringsämnen och kolhydrater (och därmed bättre för hundens snabba ämnesomsättning), innehåller mer protein och mer fett för extra energi, lättsmälta kolhydrater och extra B-vitamin som främjar ämnesomsättningen. Dessutom är foderbitarna mindre för att passa mindre munnar.

Så utfodrar du din lilla hund
Så utfodrar du din lilla hund

 • Förutsatt att din lilla vän varken är över- eller underviktig, och att den inte har ordinerats ett dietfoder av veterinären, handlar det om personliga preferenser (dina och din hunds!) om du väljer våtfoder eller torrfoder eller en blandning av båda.
 • Följ utfodringsguiden på förpackningen, men ge om möjligt fler och mindre måltider varje dag. Små hundar förbränner sin energi snabbare och att dela upp måltiderna under dagen hjälper till att hålla en stabil energinivå.
 • Ställ matskålen någonstans där hunden får vara ifred, i synnerhet om du har andra hundar i hushållet som tenderar att tävla om maten eller stjäla varandras portioner!
 • Placera matskålen på golvnivå så att din hund äter i ett långsammare tempo utan att sluka maten.
 • Håll ett öga på din hunds kroppsvikt och ge den inte för mycket mat eftersom detta kan resultera i att den får problem med sina små ben och leder. Dessutom kan viktökning kring midjan (där övervikten normalt sätter sig) leda till diabetes eller hjärtsjukdomar.
 • Om du är osäker på hur mycket mat du ska ge din lilla hund eller hur ofta kan du prata med din veterinär, som gärna besvarar dina eventuella frågor.

Att utfodra vuxna hundar och valpar av stora raser

Large dog walking in woods

På samma sätt som med små raser har stora raser sina egna, specifika näringsbehov. Bland annat har foder för vuxna hundar av stora och mycket stora raser lägre utfodringsrekommendationer: per viktenhet eftersom stora hundar ofta har en långsammare ämnesomsättning än mindre hundar.

Så utfodrar du din lilla hund

Så utfodrar du din stora hund

 • Stora raser i synnerhet har en tendens att sluka sin mat, vilket kan leda till mag- och tarmproblem. Fördela foderportionerna genom att servera två mindre måltider i stället för en stor måltid per dag.
 • Motionera inte din hund en timme före eller efter maten. Stora och mycket stora hundar är särskilt mottagliga för uppsvälld mage och magomvridning (gastrisk dilatation och volvulus), vilket utgör en medicinsk nödsituation. Symtomen inkluderar en uppsvälld mage, kväljningar och tecken på obehag. Kontakta din veterinär omedelbart om du är orolig för din stora hunds mage.
 • Hur mycket du ska ge din hund beror på dess ras och livsstil samt vilket foder du väljer, till exempel om du väljer ett särskilt foder för mycket stora hundar. Läs alltid utfodringsguiden på förpackningen noggrant eftersom den kombinerar rasstorlekar med åldersband. Kom ihåg att utfodringsguiden bara är en startpunkt och du kan göra finjusteringar upp eller ner för att bevara din hunds idealiska kroppsvikt.
 • Ställ matskålen på en lugn plats på avstånd från hushållets liv och rörelse. Om du har flera hundar i ditt hem, mata dem separat för att undvika bråk och att de stjäl varandras mat.
 • Att ställa matskålen lite högre upp kan hjälpa till att förhindra att hunden slukar maten och får problem med magen.
 • Om du är oroad över din stora eller mycket stora hunds vikt kan du be din veterinär om råd. En särskilt framtagen lättprodukt kanske hjälper. Lättprodukter innehåller mindre fett, men alla nödvändiga vitaminer och mineraler din hund behöver så att den fortfarande får en balanserad kost trots det minskade kaloriintaget.