Hundsport och motion för din hund

Även om du går olika vägar varje dag med din hund, eller om ni båda älskar att gå till parken och leka, kanske du ibland känner att du behöver lite variation i den dagliga rutinen.
Hundsport – bra för din hund och dig | hundmotion
Hundsport – bra för din hund och dig | hundmotion
Hundsport – bra för din hund och dig | hundmotion

Det är här den spännande världen av hundsporter kommer in! Din hund kan delta i ett stort antal nya och spännande sporter som är utformade just för den – och som dessutom är roliga för dig med. Några av dessa sporter kan kräva särskilda tillbehör eller en särskild arena, men med lite kreativitet kan ni träna hemma med. Inte alla hundsporter handlar om tävlan; de är också utmärkta sätt för din hund – och för dig – att träffa andra likasinnade. En del hundar inser dock att de tävlar och njuter av det, i synnerhet när de vinner! För raser som kräver massor av motion kan hundsporter förbränna all överskottsenergi och även främja en bra hälsa.

Det finns mängder av sporter du kan prova på med din hund och vi har sammanställt en lista över några av de mest populära. Mycket nöje!

Agility

Agility är en mycket populär modern hundsport som går ut på att träna och testa din hunds snabbhet såväl som hur den reagerar på dina kommandon.

Den här hundsporten först dök upp vid hundutställningen Crufts 1977 , där det började som ett litet hinderlopp för hundar. De deltagande hundarna och deras ägare älskade det och sporten blev en galopperande succé – bokstavligen talat när det gällde vissa busiga och alltför upphetsade deltagare!

Vad är agility?

 • I agility tar sig din hund genom en hinderbana med din hjälp.

 • Hundarna tävlar lösa så du kan bara kontrollera din hund med röst och kroppsspråk, vilket kräver en utomordentlig lydnadsträning.

  Allt springande håller både dig och din hund i form och din skicklighet som tränare förbättras varje gång ni övar. Om din hund deltar i en tävling är precision och fart viktiga faktorer, men om ni bara vill ha roligt har hunden fortfarande nytta av allt den har lärt sig – även om den insisterar på att springa under hindret i stället för att hoppa över det!.

 • Läs mer om agility och relaterade evenemang på Kennelklubbens hemsida.

Flyball

Det flesta hundar älskar att spela flyball – och som åskådare är det lätt att se varför den här hundsporten är så populär!

Vad är flyball?

 • Flyball är ett hinderlopp mellan två lag med fyra hundar vardera.

 • Hundar från varje lag ska hoppa över en serie hinder (vanligtvis fyra), springa till en låda, aktivera en katapultmaskin med framtassarna, fånga bollen som flyger ut och springa hela vägen tillbaka till starten.

 • Vinner gör laget som avslutar först, men oavsett vilket lag som är bäst råder det ingen tvekan om att alla tycker det är jätteroligt. I flyball finns det mängder av intressanta tekniker som du kan lära din hund. Förutom att ta sig över hindren måste din hund ha en smidig ansats och landa väl för att ta sig så långt som möjligt på minsta möjliga tid. En snäv vändning vid katapultlådan kan vara skillnaden mellan att vinna och förlora så det är otroligt roligt även att träna. Älskar din hund att fånga bollar och springa i full fart utan koppel? Tänk dig då vad den kan göra i en flybolltävling!

  Läs mer om flyball på Kennelklubbens hemsida.

Lydnad

Lydnad är en mer avslappnad sport som inte involverar en massa springande i hög fart, men den innebär att din hund får tänja på sina gränser för koncentration och motivation – och dina också! Som namnet antyder handlar det om din hunds lydnad och träning.

Vad är lydnadsträning för hundar?

 • Lydnad är en populär och praktisk hundsport som involverar grundläggande kommandon som "sitt", "ligg" och "fot" och att hämta saker på kommando.

 • Om din hund är duktig på detta kan du gå vidare till mer utmanande saker, som att stå längre bort och ge din hund kommandon eller be den sitta längre stunder åt gången.

 • Den är inte så snabb som vissa hundsporter, men lika utmanande på olika sätt, vilket du märker när din smarta hund försöker att ignorera alla frestande distraktioner för att i stället fokusera på dina kommandon. .

Dog playing

Hundfrisbee är en annan favorit inom hundsportvärlden och påminner om att kasta frisbee med sin hund i parken. Du kanske redan har lekt det med din hund, och i grund och botten handlar det om att du kastar frisbeen och att din snabba hund springer och fångar den.