Att motionera din hund är ett bra sätt för er att tillbringa kvalitetstid tillsammans och stärka bandet mellan er. Förutom att hjälpa din hund att kontrollera vikten och hjälpa den att nå sin idealvikt, få energi och bibehålla ett starkt hjärtkärlsystem och immunförsvar så hjälper motion dig att uppnå exakt samma sak!​

Variera din rutin

Det ska aldrig vara en börda att hjälpa din hund att hålla sig i form – för någon av er. Motion ska vara roligt och varierande och behöver inte bara bestå av en lång och tidskrävande promenad. Om du bara håller dig till samma rutin varje dag kan din hund bli lika uttråkad som du. Variera era promenader regelbundet och försöka planera in några lekstunder med leksaker och utmaningar. Gå inte till överdrift och se till att skräddarsy en rutin som passar både dig och din hund.

Om din hund har mer energi än du kan du träna apport med en boll eller en frisbee. Aktiviteten erbjuder motion som är både utmanande och rolig för din hund, utan att trötta ut dig. Så länge de får positiv förstärkning i form av kramar och klappar (undvika att använda godis för mycket eftersom det kan leda till viktproblem) tröttar många hundar gärna ut din kastarm! Undvik att kasta pinnar eftersom träet ofta splittras och kan skada tänder, hals och mage.

Äldre hundar föredrar ofta mer förfinade, avslappnade promenader, men försök ändå att variera promenadvägar för att hålla intresset uppe!

Börja försiktigt

Om du har varit oförmögen att ge din hund regelbunden motion, men nu ska börja med det, ska du börja försiktigt. Börja med korta aktivitetsperioder i låg fart och öka gradvis tiden, hastigheten och avståndet. Låt också din hund gå eller springa på mjuka underlag såsom jord, sand eller gräs tills hundens trampdynor hårdnar. Kom ihåg, att använda koppel ger dig kontroll när du går eller springer. Om du har en livlig eller stor och kraftig hund kan det vara enklare att använda en grimma eller sele på din hund.

Om din hund har en historia av medicinska problem är det bättre att arbeta med din veterinär för att planera ett lämpligt motionsprogram.

Måltider

Undvik att motionera din hund omedelbart före eller efter den har ätit. En full mage kan orsaka magproblem. Se också till att din hund alltid har tillgång till friskt och rent dricksvatten.

Oavsett väder

Hundar behöver regelbunden motion, oavsett väderförhållanden. Men det är viktigt att komma ihåg att extremt varmt eller kallt väder innebär extra utmaningar. Hundar kan drabbas av köldskador på samma sätt som vi människor. Om ni har promenerat i snö ska du torka tassarna för att ta bort eventuell snö, is eller salt som kan ha fastnat i hundens päls. På sommaren ska du vara uppmärksam på solbränna och värmeslag. Kom ihåg att din hunds fötter kan skadas av varm asfalt så var extra försiktig vid vägarbeten. Överväg att köpa din hund ett par skor om den har mycket känsliga fötter.

Oavsett vilken aktivitet ni gör tillsammans ska du alltid komma ihåg att din hund älskar att tillbringa tid med dig. Gör era stunder tillsammans till något alldeles extra i stället för att bara trava runt i samma gamla park varje dag, där han träffar samma hundar och följer samma dofter.

Rasbehov

Det är ingen överraskning att vissa raser kräver mer regelbunden och mer kraftfull motion än andra, och att olika raser föredrar olika aktiviteter. Ofta är detta ett resultat av vad de ursprungligen föddes upp för att göra. Terrier älskar att gräva medan jakthundar har en stark jaktinstinkt och föredrar motion med explosiva ryck. Fårhundar, vallhundar och liknande är extra förtjusta i hundsporter.

Din lokala brukshundsklubb eller rasklubb kan erbjuda dig olika typer av kurser så att din hund får den motion och träning som behövs.