Varför äter min hund gräs?

Oroa dig inte om din hund äter gräs; det är på intet sätt ett ovanligt beteende, även om det verkar lite konstigt.
Hund som äter gräs
Hund som äter gräs
Hund som äter gräs

Det är inte helt fastställt varför hundar äter gräs, men det finns flera möjliga förklaringar till att de tycker om det.

Hundar kanske behöver gräs i sin kost

En förklaring till att hundar äter gräs har med deras utveckling att göra. Den här teorin hänför sig till att vilda hunddjur (som vargar och rävar, vilka din hund är besläktad med) äter hela djuret som de fångar.

Djuren som vildhundarna – din hunds förfäder – fångade och åt var normalt växtätare. Detta innebär att när vildhundarna åt dessa djur så fick de också i sig gräs och växter som deras byten hade i tarmarna.

Det är också känt att vilda hunddjur som rävar äter vissa bär och annat växtmaterial, vilket ger stöd åt idén att hundar äter gräs för att det är en del av deras normala kost.

Så länge de inte skadar sig själva är det inga problem att låta dem fortsätta med detta beteende.

Varför kräks min hund när den har ätit gräs?

Om detta är ett beteende som du har märkt hos din hund och funderat eller oroat dig över så är du inte ensam. Många hundar äter gräs för att sedan kräkas och det är helt normalt.

Ingen är säker på varför hundar äter gräs, men viktigast av allt är att det inte finns något skäl att oroa sig för det.

Det kan vara så att hundar äter gräs och sedan kräks med flit, eller också kräks de för att de har ätit gräs. Oavsett så behöver du inte vidta några åtgärder så länge din hund är sitt gamla vanliga jag efteråt.

En del hundar kan också äta vegetation när de är dåliga i magen. Du behöver bara oroa dig om din hund äter växter som är farliga för den – ta reda på mer genom att läsa vår lista över skadliga ämnen och livsmedel för hundar.

Gräsätande är i grund och botten normalt beteende för hundar och du behöver inte oroa dig så länge din hund inte gör det överdrivet mycket. En anledning till oro kan vara om det är en plötslig förändring i din hunds beteende – till exempel, om den börjar äta massor av gräs utan att ha varit intresserad av det tidigare.

Om du fortfarande är orolig för att din hund äter gräs rekommenderar vi att du pratar med din veterinär, bara för att vara på den säkra sidan. Veterinären undersöker gärna din hund så att ni kan fortsätta njuta av varandras sällskap utan att du behöver oroa dig.

Hund som äter gräs