Checklista Inför Resor Med Din Hund

Din hund behöver inte stanna hemma om du ska åka på semester – den kan faktiskt vara ett fantastiskt resesällskap och eftersom det finns många hundvänliga hotell och semestrar i många länder är vi säker på att ni får en härlig resa tillsammans!
Resa med hund | semester med hund
Resa med hund | semester med hund
Resa med hund | semester med hund

Att resa på semester med hund är enklast om du förbereder allt i god tid. Boende, researrangemang och dokument kan organiseras flera månader innan du ska åka, vilket innebär mindre stress och mer glädje för er båda.

Du kanske inte tar med din hund utomlands, utan stannar någonstans närmare hemmet och då blir det självklart ännu enklare. Oavsett om du semestrar med din hund hemma eller utomlands finns det många typer av hundvänliga hotell och boendealternativ som passar varje smak och budget. Din hund kanske skulle tycka om en hundträningsresa till en plats, där ni kan njuta av hundaktiviteter och hundsporter tillsammans med andra hundar och hundälskare under vägledning av en kvalificerad tränare.

Om du funderar på att åka på semester utomlands med din hund måste du tänka hundpass, vaccinationer och eventuella reseregler. Ta en titt på vår artikel om att flyga med din hund om du ska åka längre bort.

Res bekvämt med din hund

Dalmatiner i hundbur

Att ha några enkla saker i åtanke kommer verkligen att göra det enklare att ta med din hund på semester. Ha pennan redo och se till att du har tänkt igenom allt på listan nedan – när du har gjort allt det behöver du bara göra en sak till, nämligen se fram emot din resa.

  • 1 Vänj din valp vid bilresor så fort som möjligt eftersom detta gör eventuella resor bort mindre stressande. Vänj den vid bilen med hjälp av godbitar, leksaker och massor av uppmuntran.
  • 2 Din hund kan förlora en avsevärd mängd kroppsvätska genom att flämta så ta med en vattenskål och flera flaskor vatten med dig för att hjälpa hunden att behålla vätskebalansen.
  • 3 Kom ihåg att ta med massor av bajspåsar för när din hund behöver gå på toaletten. Den har trots allt samma behov som vanligt även om ni reser.
  • 4 Det spelar ingen roll om du åker på semester med din hund på tåg, fartyg eller flygplan; en hundbur avsedd för resor är ett viktigt tillbehör, i synnerhet om du har en bil utan ett stort, säkert fotutrymme. Börja leta efter den perfekta buren tidigt.
  • 5 Fråga flygbolaget eller tågbolaget om storlek och krav på buren eftersom dessa kan variera beroende på din hunds höjd och vikt. På så sätt slipper du att handla i sista minuten!
  • 6 Om din hund inte redan är van vid att sitta i bur bör du introducera buren för din hund flera veckor innan resan. Lämna den öppen och tillgänglig, med mjuk bädd och göm en godbit i den då och då.
  • 7 Säkerställ att ditt boende är hundvänligt och, om du bor i någon annans hem, fråga i förväg om din hunds möjligheter att gå på toaletten.
  • 8 Kom ihåg att tänka på andra hundars eller katters närvaro (antingen under resan eller på resmålet) som kan påverka din hunds beteende. Kommer din hund att vilja jaga rumsägarens tamkatt, till exempel, eller skälla på hundarna som den reser med?
  • 9 Innan du reser på semester med din hund, i synnerhet om ni ska flyga, ska du först boka en hälsokontroll hos veterinären. Det är inte alla hundar som klarar av alla typer av transport – några kan bli alltför stressade.

För att göra det enklare för din hund att resa utomlands med dig bör du läsa mer om regler och föreskrifter som regeringen har sammanställt.

Kontakta Jordbruksverket

Grön hund logotyp

Att lämna din hund hemma

Det är naturligtvis inte alla hundar som är lämpade för resor. Om din hund är gammal, sjuk eller tidigare har våndats när den varit instängd eller rest, bör du överväga att lämna hunden hemma med en tillförlitlig hundvakt eller på hundpensionat.

Det finns gott om omsorgsalternativ att välja mellan oavsett budget så du kan garanterat hitta något som passar din hund. För att hjälpa dig att välja det bästa för er båda kan du börja med att läsa om hundpassning och hundomsorg.

Sök på nätet för att hitta en hundvakt eller ett hundpensionat, eller ett hundvänligt boende.

Oavsett om den åker på semester med dig eller stannar hemma så ska du tänka på vad som är bäst för din hund. Så länge hunden är nöjd kommer du att få en fantastisk semester!