Kontinuerlig träning: Att träna äldre hundar

Det är inte bara valpar som älskar spänningen med att träna, eller det känslomässiga bandet som stärks när den lär sig något nytt. Vuxna och äldre hundar kan också tycka om och ha nytta av kontinuerlig träning, i synnerhet om livet förändras lite.
Träna hund | träna äldre hund
Träna hund | träna äldre hund
Träna hund | träna äldre hund

En vältränad äldre hund, till exempel, gör det mycket enklare att flytta eller är ett gott föredöme för en valp som just har anslutit sig till familjen!

Att träna en äldre eller vuxen hund gör att du kan stärka bandet mellan er, samtidigt som ni har roligt och din hund håller sig i form såväl fysiskt som mentalt. När din hund väl har lärt sig grunderna kanske du blir överraskad av hur mycket annat du kan lära den. Det finns kanske ett roligare sätt att plocka upp leksakerna i trädgården – du kan lära din fyrbenta vän att lägga dem i en låda åt dig! Eller varför inte träna din äldre hund att hämta dina tofflor eller hitta fjärrkontrollen till teven?

En vältränad vuxen hund är också en mycket tryggare hund, och kan vara roligare att umgås med för andra människor. Om din hund blir alltför upphetsad ute bland folk eller när en besökare hälsar på kan det ställa till en scen, men med lite träning kommer din hund att vara den mest väluppfostrade individen i rummet! Praktiskt taget varje hund kan lära sig grundläggande lydnad och mycket mer oavsett ras, erfarenhet eller ålder.

Att träna vuxna och äldre hundar

För att börja träna din vuxna eller äldre hund och träffa andra likasinnade ägare och hundar, kan du gå med i en ansedd belöningsbaserad träningsklubb med olika kurser för hundar av alla åldrar och bakgrunder. Många hundägare går tillbaka till samma klubb, där deras valp först lärde sig lydnad och där de möter samma människor och hundar som de blev vänner med första gången – trots allt handlar det om att ha en både rolig och lärorik upplevelse! För mer information om en klubb eller tränare nära dig kan du söka på nätet eller kontakta Svenska Kennelklubben

Om du behöver hjälp med att träna en äldre hund ger en träningskurs dig en regelbunden tid då du kan ägna dig åt din hund och vässa dina förmågor som tränare och hundförare, samtidigt som din hund får öva på sin koncentrationsförmåga. Din hund har glädje av sättet som lektionerna ger struktur, samtidigt som att träna på övningarna hemma även hjälper till att stimulera hunden mentalt!

Din hunds pågående träning beror på dina mål och din hunds förmågor – varför inte diskutera det med en professionell tränare? Du kanske behöver fräscha upp lydnadsträningen, eller om din hund är ny eller från ett hundstall så vore kanske individuell träning med dig eller social träning med andra vuxna hundar mer lämpligt. Ni kan även prova på en ny hobby tillsammans och få motion i en hundsport som agility eller flyball!

Om du inte vill besöka en träningsklubb finns det gott om böcker som lär dig massor om att träna en äldre hund hemma. Besök ditt lokala bibliotek eller sök efter hundträningsböcker på nätet för att börja din nya hobby med din bästa vän.

Two Dogs Green Icon

Att träna äldre hundar

Det visar sig att man kan lära gamla hundar sitta – det är faktiskt så att träna äldre hundar är exakt samma sak som att träna vuxna hundar! Utmaningar är viktiga för att hålla hundar i alla åldrar alerta, och att lära sig nya saker är nyckeln till att bevara en god kognitiv förmåga. Tänk på hjärnan som en muskel: Om den inte tränas kan den försvagas. Oavsett om du börjar med en otränad äldre räddningshund eller bara lär din äldre familjehund nya övningar så lär hunden älska tiden ni tillbringar tillsammans. Korrekt motiverad och belönad är hunden en villig elev, och om ni har känt varandra i flera år, desto bättre: Det kan vara lika bekvämt och roligt för en äldre hund att träna med någon den älskar som att tugga på sin livslånga favoritleksak!

Särskilda överväganden vid träning av äldre hundar

Äldre svartbrun schäfer med ägare

Precis som vid belöningsbaserad träning för hundar i alla åldrar ska du säkerställa att eventuella godbitar räknas in i hundens dagliga ranson. Detta är särskilt viktigt för äldre hundar eftersom de har en långsammare ämnesomsättning och kan ha en benägenhet att gå upp i vikt – du vill att din hund ska behålla en idealisk kroppsvikt, vilket innebär att säkerställa att den får rätt balans av näringsämnen. Hundar anses som "äldre" vid olika åldrar beroende på rasens storlek, men i genomsnitt räknas hunden som äldre då den är över sju år (senare för mindre raser och tidigare för stora).

När du tränar en äldre hund måste du ta hänsyn till eventuella specifika hälsokrav som din fyrbenta vän kan ha. Om den lider av artrit, till exempel, ska du inte belasta dess leder med alltför hårt fysiskt arbete och se till att inte träna den på hala trägolv.

Din äldre hund vill glädja dig och fortsätta ha roligt och är kanske ovillig att tala om för dig när den har fått nog av ett träningspass. Se till att hunden inte blir övertrött; den kan stoiskt fortsätta göra sitt bästa för att glädja dig även om den är redo för lite vatten och en liten tupplur! Det krävs en hel del koncentration – och eventuellt fysisk utmattning – för att träna en äldre hund, vilket kan vara väldigt tröttande. Korta träningspass oftare är mycket bättre för en äldre hund än få, långa träningspass, samtidigt som de är mer spännande. (Vill du veta mer om att ta hand om en äldre hund? Kolla in den här praktiska guiden.)

Så länge du tar hänsyn till din hunds behov och utvecklar en rolig, inte alltför ansträngande träningsplan kommer ni båda att ha det fantastiskt kul – och du kanske får den bäst tränade hunden du vet!