Dvärghundar

Dvärghundar är väldigt små, men de är utmärkta sällskapshundar. De älskar att tillbringa tid med sin ägare och skapar ofta ett känslomässigt band till en person och belönar vederbörande med lojalitet, vänskap och en hel del glädje på vägen.
Så tar du hand om din dvärghund | hundraser
Så tar du hand om din dvärghund | hundraser
Så tar du hand om din dvärghund | hundraser

Det finns många unika sätt att ta hand om sin dvärghund så vad gör du för att tillfredsställa just din hunds behov? Vi ska se på hur du kan hålla din dvärghund glad och nöjd och ta upp saker att tänka på om du funderar på att skaffa en dvärghund.

Om dvärghundar

Dvärghundar älskar att vara med dig, sitta i ditt knä, plockas upp och gosas med. De kan också tycka om att gå på promenader och ibland jaga bollar och simma, men kanske mer för att få tillbringa tid med dig utomhus än för motionens skull! De är vana vid hemmets bekvämligheter och kan vara ovilliga att gå ut i kallt eller vått väder. Några dvärghundar är mer aktiva och terrierlika, men många vill vara så nära dig, deras ägare, som möjligt.

Exempel på några typiska raser i den här gruppen är:

  • Cavalier king charles spaniel
  • Lhasa apso
  • Chihuahua
  • Bichon Frisé
  • Fransk bulldogg
  • Bolognese

Motion och lek

Trots att de några av de minsta hundarna är dvärghundar normalt mycket mer tåliga än de ser ut, vilket innebär att de är redo för alla slags äventyr. Vissa tycker om att hoppa i lerpölar lika mycket som andra hundar så du bör alltid ge din dvärghund möjligheten att njuta av alla vanliga hundaktiviteter.

Ägare bör ta hänsyn till motionskraven för en dvärghund. Som mindre hund behöver din dvärghund inte lika mycket fysisk motion som större hundar, men den kräver fortfarande regelbunden motion för att hålla sig frisk och i form. Det går bra att bära din hund på livliga eller fullsatta platser, men den bör få gott om andra möjligheter att motionera och njuta av nya upplevelser på ett tryggt och roligt sätt.

Din dvärghund måste också få umgås med andra människor och hundar, precis som andra hundar. De utvecklar visserligen ett nära band till sin mänskliga familj (och ofta en särskild person), men det innebär inte att de är bekväma med alla och några har tyvärr fått ett rykte om sig att vara bitska och härsklystna.

Att ta hand om en dvärghund skiljer sig mot att ta hand om en större hund, men det innebär inte att du ska överbeskydda din lilla, men energiska vän. Trots dina bästa avsikter är det lätt hänt att råka lära din hund att vara rädd för att sättas ner på golvet och att göra den alltför beroende av dig. För att förhindra detta ska du undvika att plocka upp den vid första åsynen av en annan hund. Om det finns ett riktigt hot mot hundens säkerhet ska du självklart agera, men om du aldrig ger din dvärghund chansen att hälsa på och umgås med större, vänliga hundar kan det sluta med att din hund fruktar dem helt utan orsak!

För vissa brakycefala (trubbnosiga) dvärghundsraser, som mops, kan varmt väder och påföljande flåsande resultera i andningssvårigheter och motionen bör därför begränsas.

Självständig lek

Dvärghundar är inte särskilt självständiga, med undantag av några raser av dvärgterrier, och föredrar att vara tillsammans med dig så mycket de kan. Uppmuntra din lilla hunds självständighet genom att ge den en liten, trygg godisleksak att leka med vid dina fötter. Gå efter en stund in i ett annat rum eller ut i trädgården och lämna den att tugga och leka på egen hand. Om detta sker gradvis blir din hund snart mindre beroende av dig, och genom att lämna den ensam i allt längre perioder kommer den snart glatt att leka på egen hand.

Din dvärghund tycker normalt om att sitta på en upphöjd plats i en timme eller två – kanske på en säng vid en djup fönsterbräda eller på strategiskt placerade möbler med en ramp eller säkra trappsteg upp vid behov. Den kommer glatt att se världen passera vy och ta sig en lur i solen, men om din hund börjar skälla på det den ser ska du begränsa åtkomsten till utsiktspunkter när du inte är hemma och lära den att vara tyst på kommando.

Det finns massor av lekar för små hundar som din fyrbenta vän kanske tycker om. Terrierlika dvärghundar kan tycka om lekar som att leka med en trygg pipleksak av lämplig storlek, ett rep att hålla i munnen och skaka på eller ett litet flingpaket att riva isär med godbitar inuti att hitta och äta som belöning.

Leka med dig

Så länge din hund får vara med dig är den lycklig, oavsett om du tar den på en promenad i parken, rullar bullar som den får jaga och attackera eller om du dinglar med en metspöliknande leksak framför den att smyga efter!

Toy dog Bichon Frise with mouth open

Forma känslomässiga band

Från chihuahua och fransk bulldogg till bichon frisé och allt däremellen – en stor del av att ta hand om din dvärghund, oavsett ras, utgörs av det känslomässiga bandet som ni delar. Dessa förtjusande hundar har framavlats för att umgås med sina ägare, och många av dessa "sällskapsproffs" har tjänat sitt uppehälle under århundraden som bortskämda sällskapshundar, som har legat i knät och erbjudit sällskap till såväl kungligheter som vanliga människor. Med tanke på detta är det ingen överraskning att dessa hundar behöver tillbringa större delen av dagen med sin mänskliga familj.

Att göra en dvärghund till en del av ditt vardagsliv är mycket viktigt för hundens lycka; ta därför gärna med den på bilturer, promenader till butiken eller resor till det lokala kaféet eller den lokala puben för att träffa vänner. Som tur är gör dvärghundens lilla storlek det enkelt att bära den i livliga områden, som på bussen eller i rulltrappan, och att den är mindre skrämmande för personer som är rädda för hundar.

Många dvärghundar har lyxig päls och njuter av att borstas om de upplever det från tidig ålder. Regelbunden pälsvård hjälper dig också att upptäcka eventuella hudåkommor och förändringar i hundens päls i ett tidigt skede, vilket möjliggör en mer effektiv behandling av eventuella problem.

En viktig del av att ta hand om din hund är dock att lära den att njuta av sitt eget sällskap. Tänk på att även om din dvärghund avgudar ditt sällskap så kan för mycket tid tillsammans göra att den blir alltför beroende av dig, och om du då någonsin måste åka någonstans utan den, även om det bara är för en kväll, så kan den bli väldigt orolig om du lämnar den ensam. Hjälp till att utveckla din hunds självförtroende genom att vänja den vid att vara ensam kortare stunder från så tidig ålder som möjligt. Du kan prova att gå in i ett annat rum då och då, även om du fortfarande är hemma.

Tillhandahåll ett bekvämt krypin i form av en inomhusbur, en hundkoja eller en mysig bädd, där hunden kan ta sig en lur eller tugga på sin favoritleksak på egen hand. Lägg en gammal, sliten tröja i bädden som trygghet och tröst. Motionera alltid din hund innan du måste lämna den ensam hemma så att den har fått göra ifrån sig och är redo att slappna av. Göm sedan en tuggleksak fylld med godbitar som hunden får leta efter och roa sig med medan du är borta.

Det är naturligt att du vill ge din lojala hund massor av uppmärksamhet, men vissa dvärghundsraser kan vara envisa i sina försök att få uppmärksamhet genom att hoppa upp i ditt knä eller dina armar så fort de kan. Lär din hund att den inte kan få uppmärksamhet och kontakt när du använder en särskild visuell signal, till exempel hänger en halsduk över ett dörrhandtag eller ställer ett särskilt prydnadsföremål på ett bord. (Du kan läsa mer om den här typen av träning i vår artikel.) Detta lär hjälpa dig att hantera naturen och intensiteten på bandet du och din hund delar eftersom den inte utvecklar förväntningar på uppmärksamhet för att sedan bli frustrerad, och den kommer inte att bli en plåga med sina välmenta krav på uppmärksamhet. Den får precis så mycket uppmärksamhet som du vill ge, utan att bli beroende av det för sin lycka.

Dvärghundar kan också bli väldigt kärleksfulla mot andra hundar och katter i familjen, beroende på deras respektive temperament och sociala bakgrund. Om ett människoknä inte är tillgängligt kurar två dvärghundar ofta ihop sig tillsammans, eller rent av med familjens katt!

Att träna dvärghundar

Jack Russel standing on hind legs with owner

Som en del av att ta hand om din hund, varför inte försöka träna den? En del dvärghundar kan tränas till en mycket hög standard och njuter av agilitykurser (av rätt storlek naturligtvis!), rallylydnad och flyball. Om du inte har tid för regelbunden agilityträning kan du delta i en inledande "smakprovskurs" för att lära dig grunderna och sedan fortsätta med hobbyn hemma i trädgården med inköpt eller improviserad utrustning som en tunnel, några låga hinder och slalompinnar. Din hund lär älska att springa runt den lilla banan med dig, och eftersom den är så känslig för dig och ditt kroppsspråk så lär den sig ofta överraskande snabbt hur den får ut det mesta av sin nya utrustning.

Att utfodra dvärghundar

Dvärghundar kan ibland vara väldigt kräsna och därför kan ägare av misstag (men i all välmening) göra det värre genom att byta ut den vanliga maten mot något mer välsmakande vid första tecknet på denna kräsenhet. Om du omedelbart ersätter foder som din hund inte har ätit upp med något nylagat, kommer din hund snabbt att inse att vägran leder till allt lyxigare godbitar!

Att utfodra dvärghundar kan därför innebära att du måste vara uppfinningsrik. Att äta en skål mat två gånger om dagen är inte så lockande för en dvärghund och därför är det en bra idé att vara uppfinningsrik med hur du erbjuder den mat under dagen.

Om din dvärghund äter torrfoder kan du prova att sprida en näve i kort gräs utomhus när vädret är bra, eller lägga lite av hundens dagsranson i en liten, säker godisleksak så att den får arbeta för och belönas med maten. Göm leksaken i trädgården eller bakom möblerna inomhus så att din äventyrliga lilla hund måste söka efter den. Skäm bort hunden lite ibland och bevara ert känslomässiga band genom att handmata den med en del av dagsransonen. Använd fodret som belöning (om hunden motiveras av mat) när du tränar den – kom bara ihåg att ska räknas med i den dagliga fodermängden. Den återstående mängden kan delas upp i två måltider och serveras i en matskål, morgon och kväll, så att din hund alltid ser dig som överordnad matkälla. Be alla familjemedlemmar att påta sig den här rollen i tur och ordning så att de alla kan njuta av ett starkare band med er härliga hund.

Om du ger din hund våtfoder kan du använda mer praktiska godbitar som belöning vid träning, men se till att du inkluderar dessa godbitar i hundens dagliga foderintag. Ge hunden minst två måltider per dag, men servera hälften i en huvudmåltid och resten i upp till 4–5 mindre portioner, placerade på olika platser så att hunden aktivt måste söka efter sin mat.

Så länge du serverar den dagliga utfodringsmängden (se foderförpackningen) varje dag och håller ett öga på din hunds vikt behöver du inte oroa dig för att du serverar för lite mat i skålen och inte kompensera genom att fylla på mer. Förutsatt att din hund får sin dagliga fodermängd och att du ger den en komplett kost så får den i sig alla näringsämnen och all den energi den behöver.

Oavsett om du äger en chihuahua, dvärgterrier eller någon annan förtjusande och lojal hund så innebär din omsorg att ni båda får ut det mest av er tid tillsammans. Det finns trots allt inget som detta särskilda band!