Att hålla din spetshund glad

Spetsar finns i alla former och storlekar och kännetecknas av sin fluffiga päls, självsäkra och kelsjuka natur.
Så tar du hand om din Spetshund | hundraser
Så tar du hand om din Spetshund | hundraser
Så tar du hand om din Spetshund | hundraser

Termen "spets" är inte en specifik ras, utan hänvisar till en särskild typ av hund. Spetshundar är självsäkra varelser som är ljudliga när de leker och är aktiva. De har normalt korta, upprättstående öron, en yvig svans som ofta kurvar sig upp över deras rygg och en tjock, fluffig, dubbel päls.

Spetsar finns i en rad olika storlekar, från mindre sällskapshundar till mycket större brukshundar. Några av de mest populära spetstyperna är:

  • Akita
  • Pomeranian
  • Siberian husky
  • Chow chow
  • Tysk spets
Så tar du hand om din Spetshund | hundraser

Typiskt spetsbeteende

Spetshundar älskar att springa även i kallt och vått väder, men på grund av deras fylliga päls är det inte många som tycker om att simma och bada. Det är normalt en självsäker hund som tycker om att träffa nya människor och andra djur, större typer kan dock vara något mer reserverade. Spetsar är fulla av energi och är roliga och kärleksfulla familjehundar.

Motion och lek

Två hundar springer på ett fält

Spetsar är energiska hundar och behöver gott om fysisk aktivitet, även om detta varierar med storlek och ras. Mindre spetsraser som är bättre lämpade som sällskapshundar har inte samma starka arbetsinstinkter som sina större motsvarigheter. Om du har en dvärgspets, som pomeranian eller kleinspitz, rekommenderar vi att du läser vår dvärghundsguide.

Tack vare sin tjocka päls älskar spetsar vinterväder och låter inte kylan avskräcka dem från en lång promenad. Större raser ogillar dock att simma och bada. När de blir våta gnuggar de sig ofta mot allt från gräs till mattor i ett försök att bli torra. Detta beteende kan bero på deras arktiska ursprung, då hypotermi var ett riktigt hot om de blev våta, även om många av dagens spetsar inte har detta arv.

Det är också viktigt att spetshundar inte blir alltför varma. De kan enkelt överhettas en varm dag och man bör därför motionera dem svala morgnar och senare på kvällarna på sommaren. En mysig plats i skuggan i trädgården eller på det svala köksgolvet uppskattas när hunden ska ta en tupplur under varma dagar.

En spets kan vara ganska högljudd (och större raser snarare ylar än skäller) så det kan vara praktiskt att lära dem "prata och var tyst"-tekniken. Då tränar man hunden att skälla på kommando och sedan att vara tyst genom att berömma den för tystnaden efter att man har bett den att skälla. För mer tips på hur du kan träna din hund, se avsnittet om grundläggande hundkommandon.

Så tar du hand om din Spetshund | hundraser

En spetshund älskar att umgås med sin familj och kan bli ganska busig om den är uttråkad eller ensam. Dvärgspetsar som pomeranian och kleinspitz är särskilt nära sina människor och måste uppmuntras att leka självständigt. Prova att rulla en boll eller godisleksak som hunden kan jaga och attackera, och utöka avståndet mellan dig och hunden under flera lekstunder tills du kan lämna rummet i några minuter innan du återvänder. Detta hjälper till att stärka hundens självförtroende och dess förmåga att leka självständigt.

Större spetsraser är lika förtjusta i mänskligt sällskap, men roar gärna sig själva under kortare stunder. Prova att gömma godisleksaker i trädgården som hunden kan leta efter och kämpa med.

Spetsar tycker också om att gräva och en hundbollgrop är ett bra knep för att locka hunden bort från dina prisvinnande petunior eller grönsakslandet. Det är också viktigt att säkerställa att eventuella staket är väl försänkta i marken så att din spets inte kan gräva under dem.

Spetsen är känd för sin klättringsförmåga (se till att ha höga staket) och älskar att slappna av på utkiksplatser högre upp, där de kan se ut över sitt revir. Bygg en stabil plattform åt din spets (dock inte i närheten av staket!), där den kan njuta av att ha presidera över sitt hundkungarike.

Mindre spetsraser behöver inte lika mycket motion som sina större motsvarigheter, men älskar fortfarande att hålla sig aktiva genom att leka med leksaker, jaga bollar och ha dragkamp. De tycker också om att lära sig enkla tricks och njuter av berömmet detta medför – kvalitetstid och kel med någon de älskar uppskattas ofta mer än en enkel godbit.

Större spetsar behöver massor av motion och bör få springa fritt regelbundet, men tänk på att deras jaktinstinkter ofta är ganska starka. Om de får syn på en ekorre eller katt är det inte ovanligt att de jagar efter dem väldigt långa sträckor, ibland helt omedvetna om vägar och andra potentiella faror. Därför är det viktigt att du tränar på inkallning redan i tidig ålder.

Så tar du hand om din Spetshund | hundraser
Så tar du hand om din Spetshund | hundraser

En dvärgspets vill delta i alla aspekter av ditt liv och älskar när du bär och kelar med den. En tupplur i ditt knä eller att få pälsvård är himlen för alla spetshundar! Om du inte är i närheten för en mysstund kryper de gärna ihop hos andra pälsklädda vänner, som en annan hund, en katt eller till och med ett omtyckt gosedjur.

De större spetsraserna kan ibland vara reserverade, men normalt bara med personer de inte känner. De behöver också gott om mänsklig kontakt och njuter av att klappas och borstas, men tänk på att de fäller – rejält! – två gånger om året. Att borsta dem två gånger om dagen under den här perioden begränsar mängden pälshår som du hittar överallt i bostaden.

Alla spetsraser kan utveckla nära relationer med en familjekatt eller -hund, men större raser har ofta starka jaktinstinkter så tid och omsorg krävs när du ska introducera en ny katt för din hund. Din större spetshund kommer förmodligen att se okända katter, fåglar och små pälsdjur som lovligt byte när ni är ute och går, därför rekommenderar vi att du håller din hund kopplad på offentliga platser.

Medan större spetsar normalt trivs med att vara för sig själva en stund så kan dvärgspetsar bli alltför beroende av dig, i synnerhet om de tillbringar en massa tid i ditt sällskap. Därför är det viktigt att lära dem att vara självständiga tidigt för att förhindra potentiella separationsrelaterade problem.

Vänj din hund vid att vara ensam kortare stunder så tidigt som möjligt. Lämna hunden ensam i rummet ibland och den en leksak att roa sig med, även om du är hemma.

När du måste lämna din hund ensam kan du lägga en gammal tröja i hundens säng som tröst. Tröjan ska dofta av dig så något ur tvättkorgen som du redan har använt är perfekt. Du kan också installera en syntetisk doftspridare (finns att köpa hos din veterinär eller i vissa djurbutiker) nära hundens säng för extra trygghet.

Motionera alltid din hund innan du ska lämna den ensam hemma så att den har fått chansen att göra ifrån sig och är redo att slappna av.

Så tar du hand om din Spetshund | hundraser

De flesta spetshundar älskar sin mat och njuter av att jaga fram och arbeta för födan, men några mindre spetstyper kan vara kräsna. Det kan vara frestande att uppfylla hundens önskningar, men försök att motstå längtan att ersätta det oätna fodret med något annat vid första tecknet på likgiltighet. Om inte, lär sig hunden snabbt att den kan få allt lyxigare och godare godbitar i stället för foder om den vägrar att äta!

Gör måltiderna mer spännande genom att servera fodret på olika sätt. Att bara servera fodret i en skål varje morgon och kväll är inte särskilt spännande för hunden – i synnerhet inte för större raser som framavlades för att arbeta för sin mat. Försök att sprida en fjärdedel av hundens dagliga fodermängd utomhus så att den får leta efter maten, och lägg en annan fjärdedel i godisleksaker som den måste knuffa och flytta på för att få sin belöning. En handfull kan användas som belöning vid träning under dagen och den återstående delen kan delas upp i två måltider, morgon och kväll, så att din hund fortfarande ser dig som överordnad matkälla.

Om du ger din spets våtfoder kan du använda mer praktiska godbitar som belöning vid träning, men se till att du inkluderar dessa godbitar i hundens dagliga foderintag. Ge hunden minst två måltider om dagen, men dela upp varje måltid i separata portioner och göm dem på olika platser så att din hund aktivt måste leta efter dem.

Så länge du följer våra rekommenderade dagliga utfodringsmängder (står på förpackningen) och håller ett öga på din hunds vikt så behöver du inte oroa dig för att det du lägger i matskålen är för lite. Förutsatt att din spetshund får sin dagliga fodermängd och att du ger den en komplett kost så får den i sig alla näringsämnen den behöver för att hålla sig frisk och glad.

Så tar du hand om din Spetshund | hundraser