Valpar växer en hel del på kort tid: På bara 12 månader (upp till 24 månader för större raser) blir de fullt utvecklade vuxna. Deras kroppar måste utvecklas otroligt snabbt så det är knappast överraskande att de behöver den allra bästa näringen för att klara det – och mycket av det också. En frisk, energisk valp kan förbränna dubbelt så många kalorier som en vuxen hund!

Näring för valpar

Valpar är fulla av nyfikenhet om världen omkring dem och behöver mycket energi för att utforska den. Valpfoder är utformade för att tillhandahålla en komplett balanserad kombination av de näringsämnen som din valp behöver. Valpfoder innehåller koncentrerad näring för tillväxt men utan att öka i omfång för att undvika stress på en valps outvecklade matsmältningssystem. Högkvalitativa valpfoder är rika på lättsmält protein för att stödja utvecklingen av friska vävnader och organ, samt högre nivåer av viktiga mineraler som kalcium, fosfor, magnesium, zink och järn, samt vitamin D för att hjälpa till att bygga starkt skelett och tänder. Såvida din veterinär inte råder dig att göra detta är det onödigt att ge din valp kosttillskott så länge den får ett komplett valpfoder.

Valpar har också mindre munnar än vuxna hundar och de mindre, lagom stora foderbitarna i de flesta valpfoder gör det lättare för din valp att tugga dem och tillgodose sig alla viktiga näringsämnen.

Avvänjning

Naturligtvis är modersmjölken den perfekta kosten under den första tiden. Den är naturligt rikt på alla nödvändiga näringsämnen och komponenter som behövs för ett friskt immunsystem. Trots att valpar är redo för avvänjning när de är 6–8 veckor gamla börjar de flesta att intressera sig för fast föda redan vid 3–4 veckors ålder – oftast genom att leka i sin mammas matskål och slicka maten från sina tassar!

Detta är den bästa tiden att börja erbjuda ett valpfoder. Om du väljer ett torrfoder bör det fuktas och mosas till en välling. När din valp blir äldre kan du tillsätta mindre vatten och göra maten gradvis torrare. Låt dig inte frestas att börja avvänjningen för tidigt. Att byta till fasta ämnen för tidigt kan stressa en valps outvecklade matsmältningssystem.

Så mycket foder ska du ge

Valpar har små magar, men stor aptit och du bör därför ge dem små mängder foder oftare, beroende på valpens ålder, storlek och rekommendationer från din veterinär. Börja med en matsked ungefär fem gånger om dagen medan valpen fortfarande diar.

  • Från att börja erbjuda mat till avvänjning (vanligtvis två månader): 4–6 måltider per dag.
  • Från 2–3 månader: 4 måltider per dag.
  • Från 4–6 månader: 2–3 måltider per dag.
  • Över 6 månader: 2 måltider per dag (beroende på ras).

Låt dig inte frestas att ge din valp för mycket foder för att påskynda tillväxtprocessen. Mängden kan vara för stor för valpens outvecklade matsmältning och leda till orolig mage och försämrad tillväxt. Det kan också orsaka en påskyndad, ohälsosam tillväxt, vilket resulterar i oönskad viktökning och smärtsamma skelettproblem i framtiden. Om du är osäker på hur mycket eller hur ofta du ska mata din valp kan du rådfråga din veterinär eller uppfödare.

Hur mycket foder du ska ge din valp beror på dess ålder, storlek och ras såväl som kroppsvikt eller andra medicinska tillstånd. Läs alltid utfodringsguiden på förpackningen. Den anger intervaller som kombinerar rasstorlek (genomsnittlig vikt som vuxen hund) med åldersintervaller. Din valp lär hamna inom ett av dessa intervaller. Kom ihåg att enskilda valpar, även de som är i samma ålder och av samma ras, har olika energibehov beroende på hur mycket de har utvecklats, hur väl de smälter sin mat och deras unika ämnesomsättning och aktivitetsnivåer. Utfodringsguider fungerar dock bara som utgångspunkt. För att vara mer exakt och hjälpa din valp uppnå optimal tillväxt bör du regelbundet utvärdera valpens kroppsvikt och anpassa mängden foder som du ger den därefter.

Försök inte att mata din valp omedelbart före eller efter träning och låt det gå en timme mellan utfodring och aktivitet för att undvika risken för gastrisk dilatation och tarmvred/magomvridning. Stora och mycket stora raser är särskilt mottagliga för uppsvälld mage och magomvridning, vilket utgör en medicinsk nödsituation.

Valpar njuter av att knapra sin mat, vilket också bidrar till att ge dem starka och friska tänder. Konsekvens i kosten är också viktigt så om det inte finns ett uppenbart problem, eller om din veterinär rekommenderar dig att ändra kosten, är det bäst att hålla sig till samma fodervarumärke.

Där ska du ge din valp mat

Din valp ska matas på en lugn plats på avstånd från störningar och hushållets liv och rörelse. Välj en yta som enkelt kan rengöras, som ett kaklat golv eller ett underlägg. Servera alltid maten i en ren skål; keramiska skålar eller metallskålar är att föredra. Se till att inte barn försöker leka med valpen eller störa den när den äter. Om du har andra hundar i hushållet bör du mata dem separat för att undvika mobbning och slagsmål.

Så går utfodringen till

Försök att servera våtfoder rumstempererat – det luktar godare och är mer lättsmält. Om du förvarar våtfoder i kylskåpet kan det ta lite tid, du kan då värma det en kort stund i mikrovågsugn tills det är varmt (aldrig hett) vid beröring. Undvik att låta våtfoder stå framme då det snabbt kan mista sin fräschör. Torrfoder kan stå framme under dagen och blir inte förstört. De flesta hundar gillar att knapra på sitt torrfoder, men om din hund föredrar det fuktat, eller om det finns medicinska skäl till att undvika hård mat, kan du låta fodret ligga i en skål med vatten i upp till 30 minuter före servering. Om du fuktar torrfoder bör du överväga att ge din hund en regelbunden godbit som hjälper till att avlägsna det plack som vissa torrfoder ska motverka, men kom ihåg att regelbunden tandborstning är det bästa sättet att förebygga tandsjukdomar.

När din valp blir större

När valpar växer så gör även deras aptit det. De behöver mer energi för att stödja en snabb tillväxt och bygga muskelmassa. Beroende på ras kan en sex månader gammal valp kräva upp till dubbelt så många kalorier om dagen jämfört med en två månader gammal valp. Försök alltid att följa tillverkarens anvisningar, kontrollera din valps kroppsvikt och om du är osäker på hur mycket du ska ge din hund kan du rådfråga din uppfödare eller veterinär.

Det ska du inte ge din hund

Att ge hundar matrester och godbitar är i allmänhet inte tillrådligt, men det är ofta svårt att säga nej. Om du bestämmer dig för att ge efter då och då ska du vara medveten om det finns vissa födoämnen som du ska se upp med. Ge aldrig din hund rått kött och minska risken för matförgiftning genom att tillaga färskt kött ordentligt (utan att salta det) för att döda bakterier. Se upp för små benbitar, framför allt porösa kyckling- och fiskben, då de kan skada tänderna och blockera tarmarna. Detsamma gäller större ben: trots att de traditionellt ges till hundar förknippas de också med blockerade tarmar och det är inte att rekommendera att du ger din hund ben.

Kött- och matrester ska aldrig utgöra mer än 10 % av din hunds dagliga kost. Gör den det riskerar du att rubba värdet med ett balanserat djurfoder. Slutligen ska du aldrig ge din hund choklad, lök eller vindruvor/russin eftersom detta kan vara mycket giftigt för hundar.

Gå över till vuxenfoder

Även om många raser ser fullvuxna till när de är 6–8 månader gamla (senare för stora/mycket stora raser) är de fortfarande valpar på insidan. Deras skelett och kroppar utvecklas fortfarande. Låt dig inte frestas att byta till ett foder för vuxna hundar alltför tidigt. För de flesta hundar är det först när valpen är 12–18 månader gammal (äldre för stora/mycket stora hundar) som den inte längre behöver valpfodrets extra kalorier och näringsämnen. Då bör du vara beredd på att byta till ett vuxenfoder. Om du är osäker på hur gammal din valp ska vara för att byta foder kan du rådfråga din uppfödare eller veterinär. Övergången bör ske gradvis under 7–10 dagar som beskrivet ovan för att undvika magbesvär. FortiFlora från Purina är en prebiotika från Purina som kan hjälpa till i övergången.

Byta kost

Valpen kan lätt få orolig mage om du plötsligt ändrar foder, oavsett om det är mellan våtfoder och torrfoder eller mellan varumärken. För nya hundar är det normalt sett bättre att till en början fortsätta med det foder som rekommenderas av uppfödaren eller veterinären, såvida det inte finns något uppenbart problem. En långsam övergångsperiod (7–10 dagar) hjälper din valp att smälta näringsämnena i det nya fodret genom att naturligt justera enzymer och nyttiga bakterier i sin mag-tarmkanal.​

  • Du kan blanda det nya fodret med det nuvarande eller erbjuda både sorterna separat.
  • Blanda det nya fodret med hundens nuvarande foder och öka gradvis mängden under en period på 7–10 dagar tills det gamla fodret är helt utbytt.

Om du byter från ett våtfoder till ett torrfoder kommer valpen att tugga det mer aktivt, ta längre tid på sig att äta och garanterat dricka mer vatten. Om du byter från torrfoder till våtfoder kan du förvänta dig att din valp dricker lite mindre, och om den är van vid att knapra torrfoder bör du överväga att blanda i ett par kex för att få lite konsistens. Det är värt att komma ihåg att en portion torrfoder ser mindre ut än en portion våtfoder, och eftersom torrfoder i allmänhet är mer energirikt än våtfoder så kan din hund behöva äta proportionellt mer våtfoder för att få i sig samma mängd kalorier.