När din hund når mogen ålder (detta varierar beroende på ras) är det dags att inleda en regelbunden matrutin. För att bibehålla en slank och hälsosam kropp måste din hunds kost innehålla den rätta balansen av de fem stora näringsgrupperna: proteiner, fett och oljor, mineraler, vitaminer och kolhydrater. Varje kvalitativt, komplett foder bör erbjuda din hund denna grundläggande näringsbalans. Om du serverar våt- eller torrfoder är i slutändan en fråga om personlig smak (din och din hunds) eller kan påverkas av vissa sjukdomstillstånd.

Framsteg inom näring för husdjur gör att det nu finns ett brett utbud av hundfoder som har utformats för att bättre matcha din hunds specifika behov. Ras och storlek kan ha en väsentlig betydelse för behoven. Mindre raser har en snabbare ämnesomsättning och några behöver dubbelt så många kalorier per dag, beroende på deras kroppsvikt och aktivitetsnivå. Större raser kan ha en långsammare ämnesomsättning, men större aptit, och kan ha nytta av en annorlunda blandning av mineraler och vitaminer för att främja deras leder och en kost som har utvecklats specifikt för deras ras/storlek.

Om din hund är särskilt aktiv eller är en brukshund, kan du överväga en speciellt framtagen kost för aktiva hundar. Sådan kost ger högre nivåer av fett, protein och vitaminer såsom B12 för att hjälpa till att frigöra energi i mat. Mindre aktiva hundar kräver mindre fett och att ge dem ett lightfoder kan bidra till att undvika viktökning. Om du är osäker på vilket foder som passar din hund kan du diskutera detta med din veterinär eller djursjukskötare, djurbutikspersonal eller uppfödare.

En del hundar kan utveckla överkänslighet mot födoämnesgrupper eller medicinska problem som kräver en särskild kost. Din veterinär kan rekommendera en lämplig kost för din hunds behov.

Om inte din hunds behov förändras finns det ingen orsak till att bryta din vanliga matrutin från hundens tidiga vuxenår (12–24 månader, beroende på ras) till slutet av det sjätte året (beroende på ras). Kontrollera alltid din hunds kroppsvikt eftersom viktminskning eller -ökning kan indikera att du bör se över hundens kost.

Så går utfodringen till

De flesta hundar får mat en eller två gånger om dagen, beroende på ras. Mindre hundar kan behöva få mat oftare och framför allt stora raser har en tendens att kasta i sig maten, vilket kan leda till magproblem. Därför kan de dra nytta av två mindre måltider. Om du är osäker på hur ofta du ska mata din hund kan du rådfråga din veterinär eller uppfödare.

Din hund ska matas på en lugn plats på avstånd från hushållets liv och rörelse. Välj en yta som enkelt kan rengöras, som ett kaklat golv eller ett underlägg. Servera alltid maten i en ren skål; keramiska skålar eller metallskålar är att föredra. Om du har andra hundar i hushållet bör du mata dem separat för att undvika mobbning och slagsmål.

Försök att servera våtfoder rumstempererat – det luktar godare och är mer lättsmält. Om du förvarar våtfoder i kylskåpet kan det ta lite tid, du kan då värma det en kort stund i mikrovågsugn tills det är varmt (aldrig hett) vid beröring. Undvik att låta våtfoder stå framme då det snabbt kan mista sin fräschör. Torrfoder kan stå framme under dagen och blir inte förstört. Förvara torrfoder rent och torrt. Återförslutningsbara förpackningar eller en lufttät behållare bevarar smaken genom att stänga inne aromerna. De flesta hundar gillar att knapra på sitt torrfoder, men om din hund föredrar det fuktat, eller om det finns medicinska skäl till att undvika hård mat, kan du låta fodret ligga i en skål med vatten i upp till 30 minuter före servering. Om du fuktar torrfoder bör du överväga att ge din hund en regelbunden godbit som hjälper till att avlägsna det plack som vissa torrfoder ska motverka, men kom ihåg att regelbunden tandborstning är det bästa sättet att förebygga tandsjukdomar.

Det är inte tillrådigt att motionera sin hund en timme före eller efter utfodring. Stora och mycket stora hundar är särskilt mottagliga för uppsvälld mage och magomvridning (gastrisk dilatation och volvulus), vilket utgör en medicinsk nödsituation. Indikationer på ett sådant problem inkluderar en uppsvälld mage, kväljningar och tecken på obehag. Kontakta din veterinär omedelbart om du är orolig för din hund.

Hur mycket?

Hur mycket du ska ge din hund beror på hundens ras, livsstil och kroppsvikt. Följ utfodringsguiden på baksidan av förpackningen, men tänkt på att den bara är en utgångspunkt. Varje hund är en individ så det viktigaste är att ge dem tillräckligt med mat för att bibehålla en slank och hälsosam kropp. Om du är osäker på hur mycket du ska ge din hund kan du rådfråga din veterinär. Din hund ska alltid ha tillgång till färskt vatten.

Godbitar

Varje hund förtjänar en välförtjänt godbit ibland, men kom ihåg att när du ger din hund godbitar eller kex så ska du minska huvudmåltiden med motsvarande kalorimängd för att undvika övergödning. Hur många det är säkert att ge din hund, och hur ofta, beror på vilken typ av godbit som du väljer. Om din hund följer en diet som rekommenderats av din veterinär och godbitar är förbjudna, kan du använda en del av det vanliga fodret som godbitar och belöning vid träning. Som en allmän regel ska du begränsa mängden godbitar, kex och tuggben till högst 15 % av din hunds dagliga intag, eller till 10 % om du ger mindre, köttbaserade belöningar. Vissa funktionella godbitar, som tandvårdsprodukter, är av en viss storlek för att vara effektiva och kan ge upp till en tredjedel av en hunds kaloribehov. Dessa godbitar kompletteras dock av essentiella vitaminer och mineraler som hjälper till att bevara näringsbalansen. Utfodringsguiden på förpackningen hjälper dig att räkna ut mer exakt hur många och hur ofta du kan ge godbitar: kontakta din veterinär eller djursjukskötare om du är osäker på hur många godbitar som du bör ge din hund.

Det ska du inte ge din hund

Att ge hundar matrester och godbitar är i allmänhet inte tillrådligt, men det är ofta svårt att säga nej. Om du bestämmer dig för att ge efter då och då ska du vara medveten om att det finns vissa födoämnen som du måste se upp för. Ge aldrig din hund rått kött och minska risken för matförgiftning genom att tillaga färskt kött ordentligt (utan att salta det) för att döda bakterier. Se upp för små benbitar, framför allt porösa kyckling- och fiskben, då de kan skada tänderna och blockera tarmarna. Detsamma gäller större ben: trots att de traditionellt ges till hundar förknippas de också med blockerade tarmar och det är inte att rekommendera att du ger din hund ben. Kött- och matrester ska aldrig utgöra mer än 10 % av din hunds dagliga kost. Gör den det riskerar du att rubba värdet med ett balanserat djurfoder. Slutligen ska du aldrig ge din hund choklad, lök eller vindruvor/russin eftersom detta kan vara mycket giftigt för hundar.

Byta foder

Det finns tillfällen då du kan behöva ändra din hunds kost. Näringsbehov kan förändras till följd av förändringar i livsstil, ålder eller miljö. Eller också kan ett medicinskt problem kräva en speciell diet. Kom ihåg att din hund lätt kan få orolig mage om du plötsligt ändrar foder, oavsett om det är mellan våtfoder och torrfoder eller mellan varumärken. En långsam övergång (7–10 dagar) hjälper din hund att smälta den nya produkten lättare genom att justera enzymerna och bakterierna i mag-tarmkanalen på ett naturligt sätt.

  • Du kan blanda det nya fodret med det nuvarande eller erbjuda både sorterna separat.
  • Blanda det nya fodret med hundens nuvarande foder och öka gradvis mängden under en period på 7–10 dagar tills det gamla fodret är helt utbytt.

Om du byter från ett våtfoder till ett torrfoder kommer din hund att tugga det mer aktivt, ta längre tid på sig att äta och garanterat dricka mer vatten. Om du byter från torrfoder till våtfoder kan du förvänta dig att din hund dricker lite mindre, och om den är van vid att knapra torrfoder bör du överväga att blanda i ett par kex för att få lite konsistens. Det är värt att komma ihåg att en portion torrfoder ser mindre ut än en portion våtfoder, och eftersom torrfoder i allmänhet är mer energirikt än våtfoder så kan din hund behöva äta proportionellt mer våtfoder för att få i sig samma mängd kalorier.

Om din hund vägrar äta ett nytt foder eller ett foder som rekommenderats av din veterinär bör du kontakta din veterinär för att diskutera orsakerna till detta och tillgängliga alternativ.

Purinas varumärken för vuxna hundar

Purina tillverkar många av Nordens ledande torr- och våtfoder för vuxna hundar. Dessa baseras på de allra senaste vetenskapliga framstegen inom kvalitet, smak och näring för att ge dig och ditt husdjur ett utmärkt urval av recept och format, för varje livsstadium och livsstil.