Afghanhund

Afghan Hound

Afghanhunden har ett ståtligt och förnämt utseende, en stolt och elegant hållning, och den långa, glansiga pälsen är kronan på verket. Som vuxen blir en afghan 68–74 cm hög, tiken något mindre med 63–69 cm. Den härliga pälsen finns i alla färger, från svart till silver med varje färg, mönster och kombination däremellan! Afghanhunden väger i genomsnitt cirka 25 kg, med ett spann på ungefär 20–27 kg beroende på hundens kön och kroppsbyggnad.

 • Hund som passar ägare med viss erfarenhet
 • Extra träning krävs
 • Jag vill gå på aktiva promenader med min hund
 • Mer än två timmar om dagen
 • Stor hund
 • Visst dregel
 • Pälsvård varje dag
 • Behöver inte en allergivänlig ras
 • Pratglad och ljudlig
 • Inte en vakthund
 • Kan behöva träning för att bo med andra hundar och katter
 • Kan behöva träning för att bo med barn

Ursprung

Afghanhunden är en av världens äldsta raser, men den uppmärksammades inte i västvärlden förrän på 1800-talet. Rasens exakta tidigare historia är okänd, men det finns ett överflöd av legender. Det finns olika variationer av rasen i Afghanistan, där de har använts för att vakta hjordar och boskap samt som hjälp vid jakt av hjort, antilop, hare och till och med rovdjur som varg, jakal och snöleopard!

Personlighet

Rasen är ofta reserverad mot främlingar och tidig social träning är därför ett måste för denna majestätiska hund, precis som valpträning – med extra fokus på inkallning. Med sin familj och vänner visar dock afganen inga tecken på otillgänglighet, utan är underbart lojal och kärleksfull. Afghanhunden är byggd för att springa och är aldrig så lycklig som när den springer i full fart, med vinden genom pälsen, och jagar en boll eller en ekorre som den har fått syn på.

Hälsa

Afghanhund är i allmänhet frisk och robust, med få rasspecifika problem.

Motion

En vuxen afghanhund behöver mycket motion (helst två timmar eller mer varje dag). Affen älskar att springa fritt, men med tanke på dess benägenhet att jaga och springa efter saker och ting måste man vara säker på att den kommer på inkallning och motionera på öppna, trygga platser långt borta från trafikerade områden.

Näring

Stora hundar skiljer sig från mindre hundar i det att de behöver ett balanserat intag av näringsämnen inklusive vitaminer och mineraler. Afghanhund riskerar att få uppsvälld mage och andra magproblem. Mindre och mer regelbundna måltider kan hjälpa till att minimera dessa risker.

Pälsvård

Den glamorösa, långa, silkiga pälsen har sitt pris: det krävs en hel del för att hålla den i toppskick och daglig pälsvård rekommenderas för att förebygga tovor och knutar, samt regelbundna bad för att hålla den ren. Noggrann pälsvård är extra viktig när affen förlorar sin valppäls för att undvika att den nya pälsen tovar ihop sig med den gamla och orsakar obehag.

Bäst hundraser för barn

Trots att många hundar traditionellt anses vara bra med barn så måste alla hundar och barn lära sig att umgås och respektera varandra och vara trygga tillsammans. Även då bör hundar och unga barn aldrig lämnas ensamma tillsammans, och vuxna bör hålla uppsikt över deras samspel.

dog

Är detta rätt hundras för dig?

Alla hundar har sin egen, unika personlighet, men några instinkter och beteenden är medfödda. Prova vår hundrasguide och ta reda på vilka hundraser som passar dina preferenser och din livsstil bäst. Om du och din hund båda vill samma saker är det mer sannolikt att ni får ett lyckligt och givande liv tillsammans.

Att tänka på sedan

Adoption

Det är otroligt givande att adoptera en hund från ett djurhem. Ofta innebär det att du ger hunden en andra chans. Det finns många hundar som väntar på ett kärleksfullt permanent hem. Ansedda djurhem är noga med att matcha rätt människor med rätt hundar. Medarbetarna lär sig allt de kan om hundarna de får in och tar sig tid att lära känna dig, din familj och din livsstil innan de matchar dig med någon av sina hundar. Dessutom råder de dig gärna och svarar på eventuella frågor både före och efter adoption. Klicka här för mer information och länkar till samarbetspartners där du kan hitta din nya fyrbenta vän.

Hitta en bra uppfödare

Om du vill ha en renrasig hundvalp bör du vända dig till en ansedd uppfödare. Kontakta kennelklubben eller sekreteraren för en rasklubb. De kan ha en lista över tillgängliga valpkullar eller sätta dig i kontakt med uppfödare nära dig. Försök välja en licensierad uppfödare och gå på hundutställningar, där du kan träffa uppfödare personligen och fråga om tillgängligheten på valpar för din valda ras.

Välkomna din nya hund hem

Oavsett om du tar hem en liten valp eller ger en vuxen hund ett nytt hem är detta en otroligt spännande tid för alla. Medan du väntar på den stora dagen kanske du distrahera dig själv och som tur är finns det några saker du måste ordna innan du välkomnar den nya familjemedlemmen hem.