Anatolisk herdehund

Anatolian Shepherd Dog

En enormt stor, kraftigt byggd hund av mastifftyp, där den vuxna hanen blir 74–81 cm i mankhöjd och tiken 71–79 cm. Vuxna hundar väger 50–64 kg (hane) respektive 41–59 kg (tik). Den korta, tjocka pälsen kan vara av alla färger, med eller utan svart mask och svarta öron, och är ofta ljust eller mörkt sandfärgad, ibland med vita tecken.

 • Hund som passar för ägare med erfarenhet
 • Extra träning krävs
 • Jag vill gå på aktiva promenader med min hund
 • Mycket motion
 • Jättestor hund
 • Mycket dregel
 • Pälsvård varannan dag
 • Behöver inte en allergivänlig ras
 • Tyst hund
 • Vakthund. Skäller, varnar och är fysiskt beskyddande
 • Kan behöva träning för att bo med andra hundar och katter
 • Kan behöva träning för att bo med barn

Ursprung

Anatolisk herdehund kallades tidigare för karabash och är en gammal ras som härstammar från mastiffen och vakthundar i Mellanöstern. Lång, atletisk och kraftfull skyddade rasen sina skyddslingar mot vildsinta rovdjur, som björnar och vargar. I dag används de som vall- och vakthundar i Turiket, där de ses som en nationell symbol och kallas "coban kopegi" (ungefär "herdens hund").

Personlighet

Rasens historia som arbetshund är närvarande än i dag – det är en oberoende och mycket intelligent hund med stor vaktinstinkt. På grund av denna vaktinstinkt är det väldigt viktigt att hunden får social träning redan från tidig ålder. Se till att din trädgård är rymningssäker med högt, gärna dubbelt, staket. Håll den sysselsatt för att undvika att den blir destruktiv eller problematisk på grund av att den är uttråkad.

Hälsa

Anatolisk herdehund är normalt en mycket tålig ras, men likt många raser kan de ibland drabbas av höftdysplasi (en åkomma som kan leda till rörlighetsproblem). Därför är det viktigt med en bedömning av höfterna innan avel.

Motion

En hund av den här storleken behöver inte enorma mängder motion; det bör räcka med två timslånga promenader om dagen. Anatolisk herdehund tycker om att gå – dess arbetande förfäder rörde sig över milslånga områden med nomadiska herdar.

Näring

Förutom en stor aptit har stora hundraser även ett behov av en annan balans av mineraler och vitaminer för deras leder och brosk. Anatolisk herdehund riskerar att få uppsvälld mage och andra magproblem. Mindre och mer regelbundna måltider kan hjälpa till att minimera dessa risker.

Pälsvård

Pälsen skyddade den turkiska vall- och vakthunden under kalla vintrar och heta somrar. Den korta, kraftiga pälsen har en tjock underull och behöver borstas igenom en till två gånger i veckan. Dessutom fäller hunden kraftigt vissa perioder.

Bäst hundraser för barn

Trots att många hundar traditionellt anses vara bra med barn så måste alla hundar och barn lära sig att umgås och respektera varandra och vara trygga tillsammans. Även då bör hundar och unga barn aldrig lämnas ensamma tillsammans, och vuxna bör hålla uppsikt över deras samspel.

dog

Är detta rätt hundras för dig?

Alla hundar har sin egen, unika personlighet, men några instinkter och beteenden är medfödda. Prova vår hundrasguide och ta reda på vilka hundraser som passar dina preferenser och din livsstil bäst. Om du och din hund båda vill samma saker är det mer sannolikt att ni får ett lyckligt och givande liv tillsammans.

Att tänka på sedan

Adoption

Det är otroligt givande att adoptera en hund från ett djurhem. Ofta innebär det att du ger hunden en andra chans. Det finns många hundar som väntar på ett kärleksfullt permanent hem. Ansedda djurhem är noga med att matcha rätt människor med rätt hundar. Medarbetarna lär sig allt de kan om hundarna de får in och tar sig tid att lära känna dig, din familj och din livsstil innan de matchar dig med någon av sina hundar. Dessutom råder de dig gärna och svarar på eventuella frågor både före och efter adoption. Klicka här för mer information och länkar till samarbetspartners där du kan hitta din nya fyrbenta vän.

Hitta en bra uppfödare

Om du vill ha en renrasig hundvalp bör du vända dig till en ansedd uppfödare. Kontakta kennelklubben eller sekreteraren för en rasklubb. De kan ha en lista över tillgängliga valpkullar eller sätta dig i kontakt med uppfödare nära dig. Försök välja en licensierad uppfödare och gå på hundutställningar, där du kan träffa uppfödare personligen och fråga om tillgängligheten på valpar för din valda ras.

Välkomna din nya hund hem

Oavsett om du tar hem en liten valp eller ger en vuxen hund ett nytt hem är detta en otroligt spännande tid för alla. Medan du väntar på den stora dagen kanske du distrahera dig själv och som tur är finns det några saker du måste ordna innan du välkomnar den nya familjemedlemmen hem.