Australisk boskapshund

Australian Cattle Dog

Som fullvuxen har den här kompakta, medelstora, muskulösa hunden en mankhöjd på 46–51 cm (hanar) och 43–48 cm (tikar) och en vikt på 17–23 kg. Pälsen är blå, svart, mellanbrun eller röd i olika kombinationer. Se rasstandarden för mer information.

 • Hund som passar för ägare med erfarenhet
 • Extra träning krävs
 • Jag vill gå på aktiva promenader med min hund
 • Mycket motion
 • Mellanstor hund
 • Visst dregel
 • Pälsvård en gång i veckan
 • Behöver inte en allergivänlig ras
 • Pratglad och ljudlig
 • Vakthund. Skäller, varnar och är fysiskt beskyddande
 • Kan behöva träning för att bo med andra hundar och katter
 • Kan behöva träning för att bo med barn

Ursprung

Engelska boskapsskötare tog med sig collier till Australien på 1800-talet, men det krävdes en mer hårdför hund som tålde den hårda väderleken och kunde hantera de vilda boskapshjordarna. Därför korsade man under 60 år olika hundar med särskilda egenskaper, bland annat dingo, olika collier och fårhundar, kelpie, dalmatiner och bullterrier. I slutet av 1800-talet hade man äntligen lyckats producera en hund som kunde valla boskap (genom att bita dem i bakbenen), arbeta med människor, ta initiativ och utstå alla slags väder – oavsett om det var extrema regnoväder, extrem kyla eller extrem hetta.

Personlighet

Australisk boskapshund är avvaktande mot främlingar och har en stark vaktinstinkt; därför är det viktigt med social träning redan från tidig ålder. Man bör också starta med bitträning i tidigt skede eftersom en del hundar kan nafsa när de blir upphetsade. En australisk boskapshund är trogen sin familj, men kan vara besvärlig och är inte en ideal förstagångshund utan kräver mer erfarna ägare.

Hälsa

Australisk boskapshund är normalt en extremt tålig ras med få hälsoproblem. Likt många raser kan den dock ibland drabbas av ärftliga ögonsjukdomar och höftdysplasi (en åkomma som kan leda till rörlighetsproblem). Därför rekommenderas en bedömning av ögon och höfter innan avel.

Motion

Den behöver omkring två timmars motion varje dag, inklusive mental stimulering, men tackar glatt ja till mer och har en fantastisk kondition och uthållighet. Hunden är mycket vig och kan hoppa högt, vilket gör att den kan stjäla mat från diskbänken eller hoppa över otillräckliga trädgårdsstaket. Låt inte din australiska boskapshund bli tråkad – då hittar den på något för att roa sig själv!

Näring

Din hund behöver en balanserad diet med alla huvudsakliga näringsämnen samt konstant tillgång till färskt dricksvatten. Det är viktigt att genomföra regelbundna kontroller av kroppsskicket för att vara säker på att din hund är i toppform. Kom också ihåg att ge din hund mat åtminstone två gånger om dagen och enligt riktlinjerna för det specifika fodret.

Pälsvård

Den släta, dubbla pälsen är lättskött och behövs bara borstas en gång i veckan. Täckhåren är sträva och raka, och underullen kort och tjock. Pälsen är 2,5–4 cm lång, kort på huvudet och längre på mage och baktill.

Bäst hundraser för barn

Trots att många hundar traditionellt anses vara bra med barn så måste alla hundar och barn lära sig att umgås och respektera varandra och vara trygga tillsammans. Även då bör hundar och unga barn aldrig lämnas ensamma tillsammans, och vuxna bör hålla uppsikt över deras samspel.

dog

Är detta rätt hundras för dig?

Alla hundar har sin egen, unika personlighet, men några instinkter och beteenden är medfödda. Prova vår hundrasguide och ta reda på vilka hundraser som passar dina preferenser och din livsstil bäst. Om du och din hund båda vill samma saker är det mer sannolikt att ni får ett lyckligt och givande liv tillsammans.

Att tänka på sedan

Adoption

Det är otroligt givande att adoptera en hund från ett djurhem. Ofta innebär det att du ger hunden en andra chans. Det finns många hundar som väntar på ett kärleksfullt permanent hem. Ansedda djurhem är noga med att matcha rätt människor med rätt hundar. Medarbetarna lär sig allt de kan om hundarna de får in och tar sig tid att lära känna dig, din familj och din livsstil innan de matchar dig med någon av sina hundar. Dessutom råder de dig gärna och svarar på eventuella frågor både före och efter adoption. Klicka här för mer information och länkar till samarbetspartners där du kan hitta din nya fyrbenta vän.

Hitta en bra uppfödare

Om du vill ha en renrasig hundvalp bör du vända dig till en ansedd uppfödare. Kontakta kennelklubben eller sekreteraren för en rasklubb. De kan ha en lista över tillgängliga valpkullar eller sätta dig i kontakt med uppfödare nära dig. Försök välja en licensierad uppfödare och gå på hundutställningar, där du kan träffa uppfödare personligen och fråga om tillgängligheten på valpar för din valda ras.

Välkomna din nya hund hem

Oavsett om du tar hem en liten valp eller ger en vuxen hund ett nytt hem är detta en otroligt spännande tid för alla. Medan du väntar på den stora dagen kanske du distrahera dig själv och som tur är finns det några saker du måste ordna innan du välkomnar den nya familjemedlemmen hem.