Basset bleu de gascogne

Basset Bleu de Gascogne

Basset bleu har ett elegant utseende med lång kropp och korta ben, vilket är typisk för en basset. Den är kraftfull och atletisk utan att vara tung eller klumpig. En vuxen basset bleu är medelstor, 30–38 cm i mankhöjd och väger cirka 7–9 kg. Pälsen är svart mot vit bakgrund och täckt med svarta prickar, vilket ger den ett blåskimrande utseende som är kännetecknande för rasen. Dessutom har den mellanbruna inslag (se rasstandarden för mer information).

 • Hund som passar ägare med viss erfarenhet
 • Extra träning krävs
 • Jag vill gå på aktiva promenader med min hund
 • Mycket motion
 • Mellanstor hund
 • Lite dregel
 • Pälsvård en gång i veckan
 • Behöver inte en allergivänlig ras
 • Pratglad och ljudlig
 • Inte en vakthund
 • Kan behöva träning för att bo med andra hundar och katter
 • Fantastisk familjehund

Ursprung

Frankrike är ursprung åt många jakthundar och som namnet antyder är basset bleu de gascogne inget undantag; rasen härstammar från Gascogne i sydvästra Frankrike. Blåfärgade hundar från det här området nämns så tidigt som 1100-talet och sägs ha hjälpt till vid jakt av såväl vildsvin och varg som hjort. Rasen dog nästan ut i början av 1900-talet, men genom att para basset bleu med bleu de gascogne lyckades man förhindra detta.

Personlighet

Basset bleu de gascogne är lojal mot familj och vänner, men något avvaktande mot andra. Den bör vara "skarpsinnig" och "djärv" – ord som sällan förekommer i hundars rasstandard, vilket tyder på att den här hunden verkligen är unik! Som alla spårhundar är en basset bleu lyckligast när den har nosen i marken och följer ett intressant doftspår.

Hälsa

Basset bleu har inte många kända ärftliga hälsoproblem. Som andra hundar med den här kroppstypen kan de förväntas ha en benägenhet att drabbas av ryggradssjukdomar och ledproblem.

Motion

Som de flesta hundar kan basset bleu de gascogne bli döv mot omvärlden när den spårar och det är därför viktigt att man tränar på inkallning och bara låter den springa lös i trygga, otrafikerade områden. Basset bleu avlades för långvariga, långsamma jakter och är mer av en långdistanslöpare än sprinter. Den behöver ett par timmars motion varje dag för att bli av med energi och en chans att använda nosen.

Näring

Din hund behöver en balanserad diet med alla huvudsakliga näringsämnen samt konstant tillgång till färskt dricksvatten. Det är viktigt att regelbundet kontrollera hundens kroppsskick för att säkerställa att den är i toppform. Kom också ihåg att utfodra den åtminstone två gånger om dagen i enlighet med utfodringsguiden för det aktuella fodret. Basset bleu gascogne riskerar att få uppsvälld mage och andra magproblem. Mindre och mer regelbundna måltider kan hjälpa till att minimera dessa risker.

Pälsvård

Den korta, tjocka pälsen är lättskött och det räcker med pälsvård en gång i veckan för att ta bort döda hår. Basset bleu badas vid behov. Man måste kontrollera hundens öron noga då de kan drabbas av öroninfektioner på grund av begränsat luftflöde.

Bäst hundraser för barn

Trots att många hundar traditionellt anses vara bra med barn så måste alla hundar och barn lära sig att umgås och respektera varandra och vara trygga tillsammans. Även då bör hundar och unga barn aldrig lämnas ensamma tillsammans, och vuxna bör hålla uppsikt över deras samspel.

dog

Är detta rätt hundras för dig?

Alla hundar har sin egen, unika personlighet, men några instinkter och beteenden är medfödda. Prova vår hundrasguide och ta reda på vilka hundraser som passar dina preferenser och din livsstil bäst. Om du och din hund båda vill samma saker är det mer sannolikt att ni får ett lyckligt och givande liv tillsammans.

Att tänka på sedan

Adoption

Det är otroligt givande att adoptera en hund från ett djurhem. Ofta innebär det att du ger hunden en andra chans. Det finns många hundar som väntar på ett kärleksfullt permanent hem. Ansedda djurhem är noga med att matcha rätt människor med rätt hundar. Medarbetarna lär sig allt de kan om hundarna de får in och tar sig tid att lära känna dig, din familj och din livsstil innan de matchar dig med någon av sina hundar. Dessutom råder de dig gärna och svarar på eventuella frågor både före och efter adoption. Klicka här för mer information och länkar till samarbetspartners där du kan hitta din nya fyrbenta vän.

Hitta en bra uppfödare

Om du vill ha en renrasig hundvalp bör du vända dig till en ansedd uppfödare. Kontakta kennelklubben eller sekreteraren för en rasklubb. De kan ha en lista över tillgängliga valpkullar eller sätta dig i kontakt med uppfödare nära dig. Försök välja en licensierad uppfödare och gå på hundutställningar, där du kan träffa uppfödare personligen och fråga om tillgängligheten på valpar för din valda ras.

Välkomna din nya hund hem

Oavsett om du tar hem en liten valp eller ger en vuxen hund ett nytt hem är detta en otroligt spännande tid för alla. Medan du väntar på den stora dagen kanske du distrahera dig själv och som tur är finns det några saker du måste ordna innan du välkomnar den nya familjemedlemmen hem.