Basset hound

Basset Hound

Basset hound är stabila hundar på korta ben ("basset" kommer från det franska ordet "bas" och betyder "låg"). Den korta, släta pälsen finns i alla färger, men är normalt trefärgad (svart, mellanbrun och vit) eller tvåfärgad (gul och vit). En vuxen basset hound är 33–38 cm i mankhöjd och väger 18–27 kg.

 • Hund som passar ägare med viss erfarenhet
 • Viss träning krävs
 • Jag vill gå på aktiva promenader med min hund
 • Måttlig motion
 • Mellanstor hund
 • Lite dregel
 • Pälsvård varannan dag
 • Behöver inte en allergivänlig ras
 • Högljudd hund
 • Inte en vakthund
 • Går utmärkt ihop med andra hundar och katter
 • Fantastisk familjehund

Ursprung

Basset hound har sitt ursprung i Frankrike på 1500-talet och avlades av medeltida munkar som jakthund. Det var dock på de brittiska öarna under den senare halvan av 1800-talet som rasen verkligen blommade ut. Ett par hundar tillhörande markis de Tournon importerades till lord Galway i England 1866. En kull avlad där skickades sedan till lord Onslow, som i sin tur utvecklade en enastående flock genom att korsa kullen med andra importerade hundar från den normandiska Coultreux-flocken. Snart stoppades denna import och den brittiska versionen av bassethunden utvecklades genom egna meriter.

Personlighet

Trots sitt buttra och allvarliga utseende är basset hound en social, lugn och lekfull ras. Den är tillgiven mot människor, älskar barn och går bra ihop med andra hundar och sällskapsdjur. Basset hound är vänlig mot främlingar, men skäller högljutt om den anar fara. Den måste ha sällskap och om den ska lämnas ensam bör den ha en hundkompis.

Hälsa

De vanligaste hälsoproblemen för en basset hound beror på dess kroppsbyggnad. Den har en benägenhet att drabbas av ryggradssjukdomar och ledproblem, i synnerhet i armbågarna, och fetma kan göra dessa sjukdomar ännu mer problematiska. Rasen kan dessutom drabbas av öron- och hudinfektioner, samt olika ögonsjukdomar och bör därför regelbundet testas för detta.

Motion

Rasen ska ha ungefär en timmes motion om dagen. En basset hound kan vara lat om den får chansen, men måste ha motion för att säkerställa att den inte blir överviktig eftersom detta kan orsaka ryggproblem senare i livet. Under tillväxtperioder ska dock motionen begränsas för att inte hunden ska drabbas av ledproblem. På grund av sin långa kropp ska en basset hound inte gå i trappor förrän den är minst 18 månader gammal.

Näring

Din hund behöver en balanserad diet med alla huvudsakliga näringsämnen samt konstant tillgång till färskt dricksvatten. Det är viktigt att regelbundet kontrollera hundens kroppsskick för att säkerställa att den är i toppform. Kom också ihåg att utfodra den åtminstone två gånger om dagen i enlighet med utfodringsguiden för det aktuella fodret. Basset hound riskerar att få uppsvälld mage och andra magproblem. Mindre och mer regelbundna måltider kan hjälpa till att minimera dessa risker.

Pälsvård

Den korta, släta pälsen är väldigt lättskött och behöver normalt bara borstas en gång i veckan. Man ska rengöra hudvecken vid behov och kontrollera hundens långa öron för att säkerställa att man upptäcker eventuella problem i tidigt skede.

Bäst hundraser för barn

Trots att många hundar traditionellt anses vara bra med barn så måste alla hundar och barn lära sig att umgås och respektera varandra och vara trygga tillsammans. Även då bör hundar och unga barn aldrig lämnas ensamma tillsammans, och vuxna bör hålla uppsikt över deras samspel.

dog

Är detta rätt hundras för dig?

Alla hundar har sin egen, unika personlighet, men några instinkter och beteenden är medfödda. Prova vår hundrasguide och ta reda på vilka hundraser som passar dina preferenser och din livsstil bäst. Om du och din hund båda vill samma saker är det mer sannolikt att ni får ett lyckligt och givande liv tillsammans.

Att tänka på sedan

Adoption

Det är otroligt givande att adoptera en hund från ett djurhem. Ofta innebär det att du ger hunden en andra chans. Det finns många hundar som väntar på ett kärleksfullt permanent hem. Ansedda djurhem är noga med att matcha rätt människor med rätt hundar. Medarbetarna lär sig allt de kan om hundarna de får in och tar sig tid att lära känna dig, din familj och din livsstil innan de matchar dig med någon av sina hundar. Dessutom råder de dig gärna och svarar på eventuella frågor både före och efter adoption. Klicka här för mer information och länkar till samarbetspartners där du kan hitta din nya fyrbenta vän.

Hitta en bra uppfödare

Om du vill ha en renrasig hundvalp bör du vända dig till en ansedd uppfödare. Kontakta kennelklubben eller sekreteraren för en rasklubb. De kan ha en lista över tillgängliga valpkullar eller sätta dig i kontakt med uppfödare nära dig. Försök välja en licensierad uppfödare och gå på hundutställningar, där du kan träffa uppfödare personligen och fråga om tillgängligheten på valpar för din valda ras.

Välkomna din nya hund hem

Oavsett om du tar hem en liten valp eller ger en vuxen hund ett nytt hem är detta en otroligt spännande tid för alla. Medan du väntar på den stora dagen kanske du distrahera dig själv och som tur är finns det några saker du måste ordna innan du välkomnar den nya familjemedlemmen hem.