Beauceron

Beauceron

Den här hunden är stor och muskulös och väger 30–38,5 kg med en mankhöjd på 65–70 cm som fullvuxen. Den korta pälsen är svart med mellanbruna inslag eller trefärgad (grå och svart med mellanbruna inslag).

 • Hund som passar för ägare med erfarenhet
 • Extra träning krävs
 • Tycker om energiska promenader
 • Mer än två timmar om dagen
 • Stor hund
 • Visst dregel
 • Pälsvård varannan dag
 • Behöver inte en allergivänlig ras
 • Pratglad och ljudlig
 • Vakthund. Skäller och varnar
 • Kan behöva träning för att bo med andra hundar och katter
 • Kan behöva träning för att bo med barn

Ursprung

Den här rasen har sitt ursprung i Beauce-området i nordvästra Frankrike, möjligen så långt tillbaka som 1500-talet, och är även känd som "rödstrumpa" ("bas rouge") på grund av sin teckning. Beauceron används som vall- och vakthund, är den största av franska fårhundarna och nära besläktad med den långhåriga briarden. Under världskrigen användes rasen som vakthund och för att bära meddelanden mellan vallgravarna, och den används än i dag av militär och polis.

Personlighet

Beauceron är modig och lättlärd. Den njuter av mänskligt sällskap och tycker inte om att lämnas ensam alltför länge. Det är också en viljestark ras som kräver mycket träning och motion, vilket gör att den inte passar perfekt som förstagångshund utan kräver en mer erfaren ägare. Rasen är avvaktande mot främlingar och social träning är därför särskilt viktigt.

Hälsa

Beauceron är normalt en frisk ras, men avelshundar bör höft- och ögontestas för att säkerställa att rasen förblir fri från dessa problem.

Motion

Beauceron är ursprungligen en brukshund och har massor av energi – i både kropp och sinne – och behöver minst två timmars motion varje dag. Den gör bra ifrån sig i hundsporter, bland annat flyball, och njuter av att träna och motionera med sin familj.

Näring

Stora hundar har inte bara en stor aptit, de skiljer sig också från mindre hundar i det att de behöver ett balanserat intag av näringsämnen inklusive vitaminer och mineraler.

Pälsvård

Den korta, tjocka pälsen är 3–4 cm lång, ganska sträv och ligger tätt mot kroppen. Pälsen är kortare på huvudet och lite längre på bakbenen och under svansen – ett område som kan bli tovigt om det inte sköts om. Man bör borsta sin beauceron två eller tre gånger i veckan. Som flera franska vallhundar har beauceron en stor, dubbel sporre på vardera bakbenet som bör kontrolleras regelbundet, tillsammans med resten av klorna.

Bäst hundraser för barn

Trots att många hundar traditionellt anses vara bra med barn så måste alla hundar och barn lära sig att umgås och respektera varandra och vara trygga tillsammans. Även då bör hundar och unga barn aldrig lämnas ensamma tillsammans, och vuxna bör hålla uppsikt över deras samspel.

dog

Är detta rätt hundras för dig?

Alla hundar har sin egen, unika personlighet, men några instinkter och beteenden är medfödda. Prova vår hundrasguide och ta reda på vilka hundraser som passar dina preferenser och din livsstil bäst. Om du och din hund båda vill samma saker är det mer sannolikt att ni får ett lyckligt och givande liv tillsammans.

Att tänka på sedan

Adoption

Det är otroligt givande att adoptera en hund från ett djurhem. Ofta innebär det att du ger hunden en andra chans. Det finns många hundar som väntar på ett kärleksfullt permanent hem. Ansedda djurhem är noga med att matcha rätt människor med rätt hundar. Medarbetarna lär sig allt de kan om hundarna de får in och tar sig tid att lära känna dig, din familj och din livsstil innan de matchar dig med någon av sina hundar. Dessutom råder de dig gärna och svarar på eventuella frågor både före och efter adoption. Klicka här för mer information och länkar till samarbetspartners där du kan hitta din nya fyrbenta vän.

Hitta en bra uppfödare

Om du vill ha en renrasig hundvalp bör du vända dig till en ansedd uppfödare. Kontakta kennelklubben eller sekreteraren för en rasklubb. De kan ha en lista över tillgängliga valpkullar eller sätta dig i kontakt med uppfödare nära dig. Försök välja en licensierad uppfödare och gå på hundutställningar, där du kan träffa uppfödare personligen och fråga om tillgängligheten på valpar för din valda ras.

Välkomna din nya hund hem

Oavsett om du tar hem en liten valp eller ger en vuxen hund ett nytt hem är detta en otroligt spännande tid för alla. Medan du väntar på den stora dagen kanske du distrahera dig själv och som tur är finns det några saker du måste ordna innan du välkomnar den nya familjemedlemmen hem.