Belgisk vallhund/groenendael

Belgian Shepherd Dog Groenendael

Groenendael är en medelstor, långhårig hund med ett kvadratiskt utseende. Rasen förväxlas ofta med långhårig schäfer, men är lättare och har en mer kvadratisk profil, elegantare huvudform och lätta, snabba rörelser. Groenendael har svart päls, blir 61–66 cm (hane) respektive 56–61 cm (tik) i mankhöjd och väger 27,5-28,5kg.

 • Hund som passar för ägare med erfarenhet
 • Extra träning krävs
 • Tycker om energiska promenader
 • Mer än två timmar om dagen
 • Stor hund
 • Visst dregel
 • Pälsvård varannan dag
 • Behöver inte en allergivänlig ras
 • Pratglad och ljudlig
 • Vakthund. Skäller och varnar
 • Kan behöva träning för att bo med andra hundar och katter
 • Kan behöva träning för att bo med barn

Ursprung

Det finns fyra varianter av belgisk vallhund: groenendael, tervueren, malinois och laekenois, döpta efter området i Belgien som de härstammar ifrån. Hårt arbetande fårhundar från Belgien har känts vid sedan medeltiden. På 1890-talet registrerade en professor vid Belgian School of Veterinary Sciences standarder för de olika typerna av belgiska fårhundar. Han anmärkte att de påminde om varandra i typ och att den främsta skillnaden var pälsen. Professorn delade sedan in de i varianter och rekommenderade att de skulle avlas som separata raser. Groenendael utvecklades från en svart tik av den belgiska fårhundstypen som korsades med en annan svart vallhund. Den resulterande valpkullen blev groenendaels föregångare.

Personlighet

Groenendael är en tillgiven, lojal sällskapshund som vill följa med och delta i allt. Rasens naturliga vaktinstinkt aktiveras om och när hunden känner att det behövs. Den skyddar sitt hem och sin familj och du bör inte uppmuntrar dess vaktinstinkt i ung ålder eftersom den då kan börja vakta dig i olämpliga situationer. Tidig social träning är ett måste med den här rasen.

Hälsa

Likt många raser kan alla varianter drabbas av ärftliga ögonsjukdomar och höftdysplasi (en åkomma som kan leda till rörlighetsproblem). Därför är det viktigt med en bedömning av ögon och höfter innan avel.

Motion

Groenendael behöver minst två timmars motion varje dag och mental stimulering, vilket gör den perfekt för agility och lydnad. Det är en väldigt aktiv hund som inte bör övervägas som sällskapsdjur om den lämnas ensam hela dagen.

Näring

Stora hundar har inte bara en stor aptit, de skiljer sig också från mindre hundar i det att de behöver ett balanserat intag av näringsämnen inklusive vitaminer och mineraler.

Pälsvård

Groenendael är en långhårig hund som kräver pälsvård flera gånger i veckan. Den extremt tjocka underullen täcks av långa, raka täckhår. Hanar har en längre päls än honor och "manen" kring halsen är också mer framträdande hos hanar.

Bäst hundraser för barn

Trots att många hundar traditionellt anses vara bra med barn så måste alla hundar och barn lära sig att umgås och respektera varandra och vara trygga tillsammans. Även då bör hundar och unga barn aldrig lämnas ensamma tillsammans, och vuxna bör hålla uppsikt över deras samspel.

dog

Är detta rätt hundras för dig?

Alla hundar har sin egen, unika personlighet, men några instinkter och beteenden är medfödda. Prova vår hundrasguide och ta reda på vilka hundraser som passar dina preferenser och din livsstil bäst. Om du och din hund båda vill samma saker är det mer sannolikt att ni får ett lyckligt och givande liv tillsammans.

Att tänka på sedan

Adoption

Det är otroligt givande att adoptera en hund från ett djurhem. Ofta innebär det att du ger hunden en andra chans. Det finns många hundar som väntar på ett kärleksfullt permanent hem. Ansedda djurhem är noga med att matcha rätt människor med rätt hundar. Medarbetarna lär sig allt de kan om hundarna de får in och tar sig tid att lära känna dig, din familj och din livsstil innan de matchar dig med någon av sina hundar. Dessutom råder de dig gärna och svarar på eventuella frågor både före och efter adoption. Klicka här för mer information och länkar till samarbetspartners där du kan hitta din nya fyrbenta vän.

Hitta en bra uppfödare

Om du vill ha en renrasig hundvalp bör du vända dig till en ansedd uppfödare. Kontakta kennelklubben eller sekreteraren för en rasklubb. De kan ha en lista över tillgängliga valpkullar eller sätta dig i kontakt med uppfödare nära dig. Försök välja en licensierad uppfödare och gå på hundutställningar, där du kan träffa uppfödare personligen och fråga om tillgängligheten på valpar för din valda ras.

Välkomna din nya hund hem

Oavsett om du tar hem en liten valp eller ger en vuxen hund ett nytt hem är detta en otroligt spännande tid för alla. Medan du väntar på den stora dagen kanske du distrahera dig själv och som tur är finns det några saker du måste ordna innan du välkomnar den nya familjemedlemmen hem.