Belgisk vallhund/groenendael

Groenendael är en medelstor, långhårig hund med ett kvadratiskt utseende. Rasen förväxlas ofta med långhårig schäfer, men är lättare och har en mer kvadratisk profil, elegantare huvudform och lätta, snabba rörelser. Groenendael har svart päls, blir 61–66 cm (hane) respektive 56–61 cm (tik) i mankhöjd och väger 27,5-28,5kg.
- Hund som passar för ägare med erfarenhet
- Extra träning krävs
- Tycker om energiska promenader
- Mer än två timmar om dagen
- Stor hund
- Visst dregel
- Pälsvård varannan dag
- Behöver inte en allergivänlig ras
- Pratglad och ljudlig
- Vakthund. Skäller och varnar
- Kan behöva träning för att bo med andra hundar och katter
- Kan behöva träning för att bo med barn
Ursprung
Det finns fyra varianter av belgisk vallhund: groenendael, tervueren, malinois och laekenois, döpta efter området i Belgien som de härstammar ifrån. Hårt arbetande fårhundar från Belgien har känts vid sedan medeltiden. På 1890-talet registrerade en professor vid Belgian School of Veterinary Sciences standarder för de olika typerna av belgiska fårhundar. Han anmärkte att de påminde om varandra i typ och att den främsta skillnaden var pälsen. Professorn delade sedan in de i varianter och rekommenderade att de skulle avlas som separata raser. Groenendael utvecklades från en svart tik av den belgiska fårhundstypen som korsades med en annan svart vallhund. Den resulterande valpkullen blev groenendaels föregångare.
Personlighet
Groenendael är en tillgiven, lojal sällskapshund som vill följa med och delta i allt. Rasens naturliga vaktinstinkt aktiveras om och när hunden känner att det behövs. Den skyddar sitt hem och sin familj och du bör inte uppmuntrar dess vaktinstinkt i ung ålder eftersom den då kan börja vakta dig i olämpliga situationer. Tidig social träning är ett måste med den här rasen.
Hälsa
Likt många raser kan alla varianter drabbas av ärftliga ögonsjukdomar och höftdysplasi (en åkomma som kan leda till rörlighetsproblem). Därför är det viktigt med en bedömning av ögon och höfter innan avel.
Motion
Groenendael behöver minst två timmars motion varje dag och mental stimulering, vilket gör den perfekt för agility och lydnad. Det är en väldigt aktiv hund som inte bör övervägas som sällskapsdjur om den lämnas ensam hela dagen.
Näring
Stora hundar har inte bara en stor aptit, de skiljer sig också från mindre hundar i det att de behöver ett balanserat intag av näringsämnen inklusive vitaminer och mineraler.
Pälsvård
Groenendael är en långhårig hund som kräver pälsvård flera gånger i veckan. Den extremt tjocka underullen täcks av långa, raka täckhår. Hanar har en längre päls än honor och "manen" kring halsen är också mer framträdande hos hanar.
Bäst hundraser för barn
Trots att många hundar traditionellt anses vara bra med barn så måste alla hundar och barn lära sig att umgås och respektera varandra och vara trygga tillsammans. Även då bör hundar och unga barn aldrig lämnas ensamma tillsammans, och vuxna bör hålla uppsikt över deras samspel.