Belgisk vallhund/laekenois

Belgian Shepherd Dog Laekenois
Laekenois är en medelstor till stor, långhårig hund med ett kvadratiskt utseende. Den vädertåliga pälsen är röd med svarta nyanser, i huvudsak på nos och svans. Som vuxen är den 61–66 cm (hane) respektive 56–61 cm (tik) i mankhöjd och väger 27,5–28,5 kg.
 • Hund som passar för ägare med erfarenhet
 • Extra träning krävs
 • Tycker om energiska promenader
 • Mer än två timmar om dagen
 • Stor hund
 • Visst dregel
 • Pälsvård varannan dag
 • Behöver inte en allergivänlig ras
 • Pratglad och ljudlig
 • Vakthund. Skäller och varnar
 • Kan behöva träning för att bo med andra hundar och katter
 • Kan behöva träning för att bo med barn

Ursprung

Det finns fyra varianter av belgisk vallhund: laekenois, groenendael, tervueren och malinois, döpta efter området i Belgien som de härstammar ifrån. Laekenois är den mest sällsynta av de fyra varianterna. Rasen användes ursprungligen som vall- och vakthund på linnefälten, där värdefulla tyger låg ute i sol och regn. Den sträva och raggiga pälsen gjorde den perfekt för arbete utomhus i alla väder. Laekenois används i dag av den belgiska armén och polisen.

Personlighet

Den är ett lojalt sällskapsdjur som inte tycker om att vara åtskild från sin familj och gärna vill delta i alla aktiviteter. Tillgiven och naturligt beskyddande mot hem och familj – en naturlig instinkt som inte behöver uppmuntras. Tidig social träning är avgörande för alla hundar med vakttendenser, inklusive laekenois, i synnerhet som de kan bråka med andra hundar om den inte får positiva, tidiga erfarenheter.

Hälsa

Likt många raser kan alla varianter drabbas av ärftliga ögonsjukdomar och höftdysplasi (en åkomma som kan leda till rörlighetsproblem). Därför är det viktigt med en bedömning av ögon och höfter innan avel.

Motion

Laekenois behöver minst två timmars motion varje dag och mental stimulering. En lättlärd hund som passar utmärkt för agility, lydnad och andra hundsporter. Det är en väldigt aktiv hund.

Näring

Stora hundar har inte bara en stor aptit, de skiljer sig också från mindre hundar i det att de behöver ett balanserat intag av näringsämnen inklusive vitaminer och mineraler.

Pälsvård

Laekenois har en sträv, raggig päls som inte ska vara lockig. Pälsen är cirka 6 cm lång och relativt lättskött; pälsvård en gång i veckan räcker.

Bäst hundraser för barn

Trots att många hundar traditionellt anses vara bra med barn så måste alla hundar och barn lära sig att umgås och respektera varandra och vara trygga tillsammans. Även då bör hundar och unga barn aldrig lämnas ensamma tillsammans, och vuxna bör hålla uppsikt över deras samspel.

dog

Är detta rätt hundras för dig?

Alla hundar har sin egen, unika personlighet, men några instinkter och beteenden är medfödda. Prova vår hundrasguide och ta reda på vilka hundraser som passar dina preferenser och din livsstil bäst. Om du och din hund båda vill samma saker är det mer sannolikt att ni får ett lyckligt och givande liv tillsammans.

Att tänka på sedan

Adoption

Det är otroligt givande att adoptera en hund från ett djurhem. Ofta innebär det att du ger hunden en andra chans. Det finns många hundar som väntar på ett kärleksfullt permanent hem. Ansedda djurhem är noga med att matcha rätt människor med rätt hundar. Medarbetarna lär sig allt de kan om hundarna de får in och tar sig tid att lära känna dig, din familj och din livsstil innan de matchar dig med någon av sina hundar. Dessutom råder de dig gärna och svarar på eventuella frågor både före och efter adoption. Klicka här för mer information och länkar till samarbetspartners där du kan hitta din nya fyrbenta vän.

Hitta en bra uppfödare

Om du vill ha en renrasig hundvalp bör du vända dig till en ansedd uppfödare. Kontakta kennelklubben eller sekreteraren för en rasklubb. De kan ha en lista över tillgängliga valpkullar eller sätta dig i kontakt med uppfödare nära dig. Försök välja en licensierad uppfödare och gå på hundutställningar, där du kan träffa uppfödare personligen och fråga om tillgängligheten på valpar för din valda ras.

Välkomna din nya hund hem

Oavsett om du tar hem en liten valp eller ger en vuxen hund ett nytt hem är detta en otroligt spännande tid för alla. Medan du väntar på den stora dagen kanske du distrahera dig själv och som tur är finns det några saker du måste ordna innan du välkomnar den nya familjemedlemmen hem.