Bergamasco

Bergamasco

Pälsen på en bergamasco är det som kännetecknar rasen. Den är oljig, lång och hänger ner i lösa tovor. Färgerna inkluderar grå, svart och ljust sandfärgad. En stor och kraftfull hund som vuxen är 58–62 cm (hane) respektive 54–58 cm (tik) i mankhöjd Vuxna hundar väger 32-38kg (hane) respektive 26-32kg (tik).

 • Hund som passar för ägare med erfarenhet
 • Extra träning krävs
 • Tycker om energiska promenader
 • Mer än två timmar om dagen
 • Stor hund
 • Lite dregel
 • Pälsvård varannan dag
 • Allergivänlig ras
 • Högljudd hund
 • Vakthund. Skäller och varnar
 • Kan behöva träning för att bo med andra hundar och katter
 • Kan behöva träning för att bo med barn

Ursprung

Bergamasco är en gammal vall- och vakthund som tros ha sitt ursprung i Persien för tusentals år sedan, där den följde med nomadiska lantbrukare och drev på boskapsdjuren och skyddade dem mot rovdjur, ofta under svåra väderförhållanden. Några nomader slog sig ner i de italienska alperna och hundarna fick sitt namn efter området där de hittades: Bergamasco. Rasen dog nästan ut efter kriget, men fick nytt liv tack vare engagerade uppfödare.

Personlighet

Bergamasco har en naturlig vaktinstinkt som märks än i dag; rasen är försiktig och vaksam med en stark vaktinstinkt. Tidig social träning är avgörande, tillsammans med erfaren hantering. En bergamasco är inte ideal som förstagångshund; den kräver kontinuerlig träning och har en vilja att vara till lags.

Hälsa

Bergamasco tycks i allmänhet vara en frisk ras, med få rasspecifika hälsoproblem.

Motion

Den är uthållig och behöver omkring en timmes motion om dagen, gärna mer om den får. Ta bort eventuellt skräp ur pälsen när ni kommer hem!

Näring

Stora hundar har inte bara en stor aptit, de skiljer sig också från mindre hundar i det att de behöver ett balanserat intag av näringsämnen inklusive vitaminer och mineraler. Bergamasco riskerar att få uppsvälld mage och andra magproblem. Mindre och mer regelbundna måltider kan hjälpa till att minimera dessa risker.

Pälsvård

Bergamasco har en särskild päls som kräver olika mängder pälsvård under olika stadier av utvecklingen. Hundvalpens päls bör borstas en gång i veckan. Mellan 10 månaders och 3 års ålder börjar vuxenpälsen ersätta den mjuka valppälsen och kräver daglig uppmärksamhet för att hjälpa tovorna att formas. Efter tre år har tovorna fått sin färdiga struktur och pälsen behöver bara borstas två gånger i månaden och badas en eller två gånger om året. När bergamascon är cirka 5 år gammal når pälsen ner till marken.

Bäst hundraser för barn

Trots att många hundar traditionellt anses vara bra med barn så måste alla hundar och barn lära sig att umgås och respektera varandra och vara trygga tillsammans. Även då bör hundar och unga barn aldrig lämnas ensamma tillsammans, och vuxna bör hålla uppsikt över deras samspel.

dog

Är detta rätt hundras för dig?

Alla hundar har sin egen, unika personlighet, men några instinkter och beteenden är medfödda. Prova vår hundrasguide och ta reda på vilka hundraser som passar dina preferenser och din livsstil bäst. Om du och din hund båda vill samma saker är det mer sannolikt att ni får ett lyckligt och givande liv tillsammans.

Att tänka på sedan

Adoption

Det är otroligt givande att adoptera en hund från ett djurhem. Ofta innebär det att du ger hunden en andra chans. Det finns många hundar som väntar på ett kärleksfullt permanent hem. Ansedda djurhem är noga med att matcha rätt människor med rätt hundar. Medarbetarna lär sig allt de kan om hundarna de får in och tar sig tid att lära känna dig, din familj och din livsstil innan de matchar dig med någon av sina hundar. Dessutom råder de dig gärna och svarar på eventuella frågor både före och efter adoption. Klicka här för mer information och länkar till samarbetspartners där du kan hitta din nya fyrbenta vän.

Hitta en bra uppfödare

Om du vill ha en renrasig hundvalp bör du vända dig till en ansedd uppfödare. Kontakta kennelklubben eller sekreteraren för en rasklubb. De kan ha en lista över tillgängliga valpkullar eller sätta dig i kontakt med uppfödare nära dig. Försök välja en licensierad uppfödare och gå på hundutställningar, där du kan träffa uppfödare personligen och fråga om tillgängligheten på valpar för din valda ras.

Välkomna din nya hund hem

Oavsett om du tar hem en liten valp eller ger en vuxen hund ett nytt hem är detta en otroligt spännande tid för alla. Medan du väntar på den stora dagen kanske du distrahera dig själv och som tur är finns det några saker du måste ordna innan du välkomnar den nya familjemedlemmen hem.