Bergamasco

Pälsen på en bergamasco är det som kännetecknar rasen. Den är oljig, lång och hänger ner i lösa tovor. Färgerna inkluderar grå, svart och ljust sandfärgad. En stor och kraftfull hund som vuxen är 58–62 cm (hane) respektive 54–58 cm (tik) i mankhöjd Vuxna hundar väger 32-38kg (hane) respektive 26-32kg (tik).
- Hund som passar för ägare med erfarenhet
- Extra träning krävs
- Tycker om energiska promenader
- Mer än två timmar om dagen
- Stor hund
- Lite dregel
- Pälsvård varannan dag
- Allergivänlig ras
- Högljudd hund
- Vakthund. Skäller och varnar
- Kan behöva träning för att bo med andra hundar och katter
- Kan behöva träning för att bo med barn
Ursprung
Bergamasco är en gammal vall- och vakthund som tros ha sitt ursprung i Persien för tusentals år sedan, där den följde med nomadiska lantbrukare och drev på boskapsdjuren och skyddade dem mot rovdjur, ofta under svåra väderförhållanden. Några nomader slog sig ner i de italienska alperna och hundarna fick sitt namn efter området där de hittades: Bergamasco. Rasen dog nästan ut efter kriget, men fick nytt liv tack vare engagerade uppfödare.
Personlighet
Bergamasco har en naturlig vaktinstinkt som märks än i dag; rasen är försiktig och vaksam med en stark vaktinstinkt. Tidig social träning är avgörande, tillsammans med erfaren hantering. En bergamasco är inte ideal som förstagångshund; den kräver kontinuerlig träning och har en vilja att vara till lags.
Hälsa
Bergamasco tycks i allmänhet vara en frisk ras, med få rasspecifika hälsoproblem.
Motion
Den är uthållig och behöver omkring en timmes motion om dagen, gärna mer om den får. Ta bort eventuellt skräp ur pälsen när ni kommer hem!
Näring
Stora hundar har inte bara en stor aptit, de skiljer sig också från mindre hundar i det att de behöver ett balanserat intag av näringsämnen inklusive vitaminer och mineraler. Bergamasco riskerar att få uppsvälld mage och andra magproblem. Mindre och mer regelbundna måltider kan hjälpa till att minimera dessa risker.
Pälsvård
Bergamasco har en särskild päls som kräver olika mängder pälsvård under olika stadier av utvecklingen. Hundvalpens päls bör borstas en gång i veckan. Mellan 10 månaders och 3 års ålder börjar vuxenpälsen ersätta den mjuka valppälsen och kräver daglig uppmärksamhet för att hjälpa tovorna att formas. Efter tre år har tovorna fått sin färdiga struktur och pälsen behöver bara borstas två gånger i månaden och badas en eller två gånger om året. När bergamascon är cirka 5 år gammal når pälsen ner till marken.
Bäst hundraser för barn
Trots att många hundar traditionellt anses vara bra med barn så måste alla hundar och barn lära sig att umgås och respektera varandra och vara trygga tillsammans. Även då bör hundar och unga barn aldrig lämnas ensamma tillsammans, och vuxna bör hålla uppsikt över deras samspel.