Berger des pyrénées à poil long

Pyrenean Sheepdog

Berger des pyrénées är en medelstor hund och en av de mindre fårhundsraserna. Den är slank och atletisk, med en lång eller medellång päls som har ett "vindblåst" utseende. Pälsen finns i olika färger, bland annat sandfärgad, grå, blå, tigrerad, svart eller svart och vit. En fullvuxen berger des pyrénées är 40–48 cm (hane) respektive 38–46 cm (tik) i mankhöjd och väger 7-15kg.

 • Hund som passar för ägare med erfarenhet
 • Viss träning krävs
 • Tycker om energiska promenader
 • Mycket motion
 • Mellanstor hund
 • Visst dregel
 • Pälsvård varannan dag
 • Behöver inte en allergivänlig ras
 • Högljudd hund
 • Vakthund. Skäller och varnar
 • Kan behöva träning för att bo med andra hundar och katter
 • Kan behöva träning för att bo med barn

Ursprung

Berger des pyrénées är en av Frankrikes äldsta raser och härstammar från åtminstone 1800-talet. Rasen användes för att valla stora hjordar med får i de pyreneiska bergsområdena och uppmärksammades av övriga världen under första världskriget, då den användes som meddelandehund av den franska armén. Än i dag används berger des pyrénées som fårhund på den franska landsbygden, men dess främsta uppgift är att vara sällskapshund.

Personlighet

Berger des pyrénées är en nyfiken, alert, energisk hund med en stark vallinstinkt, som måste kanaliseras på ett positivt sätt. Den är naturligt avvaktande mot främlingar, men ska vara vänlig mot dem. Rasen är inte ideal för en förstagångsägare, utan kräver en mer erfaren hand så att den kan få ut det mesta av träningen.

Hälsa

Berger des pyrénées är i allmänhet en frisk ras, men kan likt många raser drabbas av ärftliga ögonsjukdomar och höftdysplasi (en åkomma som kan leda till rörlighetsproblem). Därför är det viktigt med en bedömning av ögon och höfter innan avel.

Motion

Berger des pyrénées har gott om energi och måste få springa fritt minst en timme varje dag, helst mer. Den har visat sig vara framgångsrik i många av hundsporterna – från lydnad och agility till flyball och fälttävlan – och villig att lära sig nya saker. Dessutom har den en hel del energi, både mental och fysisk.

Näring

Din hund behöver en balanserad diet med alla huvudsakliga näringsämnen samt konstant tillgång till färskt dricksvatten. Det är viktigt att genomföra regelbundna kontroller av kroppsskicket för att vara säker på att din hund är i toppform. Kom också ihåg att ge din hund mat åtminstone två gånger om dagen och enligt riktlinjerna för det specifika fodret.

Pälsvård

Det finns två pälstyper: lång (berger des pyrénées à poil long) eller kort (berger des pyrénées à face rase). Båda har en sträv struktur och måste borstas ett par gånger i veckan för att hållas fria från tovor.

Bäst hundraser för barn

Trots att många hundar traditionellt anses vara bra med barn så måste alla hundar och barn lära sig att umgås och respektera varandra och vara trygga tillsammans. Även då bör hundar och unga barn aldrig lämnas ensamma tillsammans, och vuxna bör hålla uppsikt över deras samspel.

dog

Är detta rätt hundras för dig?

Alla hundar har sin egen, unika personlighet, men några instinkter och beteenden är medfödda. Prova vår hundrasguide och ta reda på vilka hundraser som passar dina preferenser och din livsstil bäst. Om du och din hund båda vill samma saker är det mer sannolikt att ni får ett lyckligt och givande liv tillsammans.

Att tänka på sedan

Adoption

Det är otroligt givande att adoptera en hund från ett djurhem. Ofta innebär det att du ger hunden en andra chans. Det finns många hundar som väntar på ett kärleksfullt permanent hem. Ansedda djurhem är noga med att matcha rätt människor med rätt hundar. Medarbetarna lär sig allt de kan om hundarna de får in och tar sig tid att lära känna dig, din familj och din livsstil innan de matchar dig med någon av sina hundar. Dessutom råder de dig gärna och svarar på eventuella frågor både före och efter adoption. Klicka här för mer information och länkar till samarbetspartners där du kan hitta din nya fyrbenta vän.

Hitta en bra uppfödare

Om du vill ha en renrasig hundvalp bör du vända dig till en ansedd uppfödare. Kontakta kennelklubben eller sekreteraren för en rasklubb. De kan ha en lista över tillgängliga valpkullar eller sätta dig i kontakt med uppfödare nära dig. Försök välja en licensierad uppfödare och gå på hundutställningar, där du kan träffa uppfödare personligen och fråga om tillgängligheten på valpar för din valda ras.

Välkomna din nya hund hem

Oavsett om du tar hem en liten valp eller ger en vuxen hund ett nytt hem är detta en otroligt spännande tid för alla. Medan du väntar på den stora dagen kanske du distrahera dig själv och som tur är finns det några saker du måste ordna innan du välkomnar den nya familjemedlemmen hem.