Bichon frisé

Bichon Frise

Bichon frisé är en välbalanserad hund med ett elegant utseende. Dess kolsvarta ögon och nos kontrasterar mot den snövita pälsen och den kurviga svansen ligger upp över ryggen. Den silkiga pälsen består av spiralformade hårstrån, vilket ger den ett pudervippa-liknande utseende. Som fullvuxen är den 23–28 cm i mankhöjd och väger 3–6 kg.

 • Hund som passar ägare utan erfarenhet
 • Grundläggande träning krävs
 • Jag vill ha en hund som jag kan ta med på lugna promenader
 • Mindre motion
 • Dvärghund
 • Lite dregel
 • Pälsvård varje dag
 • Allergivänlig ras
 • Tyst hund
 • Vakthund. Skäller och varnar
 • Går utmärkt ihop med andra hundar och katter
 • Fantastisk familjehund

Ursprung

För århundraden sedan var bichon frisé en populär hundras i Frankrike och Spanien, och har avbildats i porträtt på kungafamiljerna i båda länderna. Hundar av bichon-typ utvecklades på olika öar i Medelhavet, och rasen tros ha sitt ursprung på Teneriffa och är nära besläktad med malteser. Sjömän på 1300-talet tros ha fört med sig rasen till Europa från Teneriffa.

Personlighet

Den här livfulla, glada lilla hunden älskar familjeliv och vill följa med familjen överallt, men kan även tränas till att lämnas ensam då och då. Bichon frisé går bra ihop med andra hundar och sällskapsdjur i hushållet.

Hälsa

Bichon frisé är normalt en mycket frisk liten hund. Likt många raser kan den dock drabbas av ärftliga ögonsjukdomar och lösa knäleder (patellaluxation). Den har också en benägenhet att utveckla vattniga ögon och kan drabbas av ett slags urinsten.

Motion

Rasen anpassar sig enkelt till mängden motion som familjen har möjlighet att ge den, men åtminstone en halvtimme varje dag är ett absolut minimum – tillsammans med en chans att motionera hjärnan!

Näring

Små hundar har en snabb matsmältning vilket innebär att de gör av med energi snabbt, och med deras små magar så måste de äta lite och ofta. Maten för små hundraser är designad med rätt mängd näring och med mindre bitar för att passa mindre munnar. Det gör att hunden tuggar längre, vilket i sin tur förbättrar matsmältningen.

Pälsvård

Pälsen fäller inte, men bör kammas igenom noga varje dag och trimmas då och då för att inte växa sig för lång. För att ge den det pudervippa-liknande utseendet som krävs under utställningar rekommenderar vi att man anlitar en professionell hundfrisör var femte till sjätte vecka.

Bäst hundraser för barn

Trots att många hundar traditionellt anses vara bra med barn så måste alla hundar och barn lära sig att umgås och respektera varandra och vara trygga tillsammans. Även då bör hundar och unga barn aldrig lämnas ensamma tillsammans, och vuxna bör hålla uppsikt över deras samspel.

dog

Är detta rätt hundras för dig?

Alla hundar har sin egen, unika personlighet, men några instinkter och beteenden är medfödda. Prova vår hundrasguide och ta reda på vilka hundraser som passar dina preferenser och din livsstil bäst. Om du och din hund båda vill samma saker är det mer sannolikt att ni får ett lyckligt och givande liv tillsammans.

Att tänka på sedan

Adoption

Det är otroligt givande att adoptera en hund från ett djurhem. Ofta innebär det att du ger hunden en andra chans. Det finns många hundar som väntar på ett kärleksfullt permanent hem. Ansedda djurhem är noga med att matcha rätt människor med rätt hundar. Medarbetarna lär sig allt de kan om hundarna de får in och tar sig tid att lära känna dig, din familj och din livsstil innan de matchar dig med någon av sina hundar. Dessutom råder de dig gärna och svarar på eventuella frågor både före och efter adoption. Klicka här för mer information och länkar till samarbetspartners där du kan hitta din nya fyrbenta vän.

Hitta en bra uppfödare

Om du vill ha en renrasig hundvalp bör du vända dig till en ansedd uppfödare. Kontakta kennelklubben eller sekreteraren för en rasklubb. De kan ha en lista över tillgängliga valpkullar eller sätta dig i kontakt med uppfödare nära dig. Försök välja en licensierad uppfödare och gå på hundutställningar, där du kan träffa uppfödare personligen och fråga om tillgängligheten på valpar för din valda ras.

Välkomna din nya hund hem

Oavsett om du tar hem en liten valp eller ger en vuxen hund ett nytt hem är detta en otroligt spännande tid för alla. Medan du väntar på den stora dagen kanske du distrahera dig själv och som tur är finns det några saker du måste ordna innan du välkomnar den nya familjemedlemmen hem.