Bolognese

Bolognese

Bolognese är en dvärghund som är mycket lik malteser. En muskulös liten hund med lång, vit päls som täcker hela huvudet och kroppen. En fullvuxen hund är 27–30,5 cm (hane) respektive 25,5–28cm (tik) i mankhöjd och väger 3–4 kg.

 • Hund som passar ägare utan erfarenhet
 • Grundläggande träning krävs
 • Jag vill ha en hund som jag kan ta med på lugna promenader
 • Mindre motion
 • Dvärghund
 • Lite dregel
 • Pälsvård varje dag
 • Allergivänlig ras
 • Pratglad och ljudlig
 • Vakthund. Skäller och varnar
 • Går utmärkt ihop med andra hundar och katter
 • Fantastisk familjehund

Ursprung

Rasen anses härstamma från bischon-hundarna i södra Italien och Malta. De utvecklades för fler århundraden sedan i italienska Bologna, så tidigt som på 1000- och 1100-talet. På 1500-talet var de väldigt populära som sällskapshundar i de regerande familjerna och adeln, och många fascinerande personer har ägt en – från Katarina II till Marilyn Monroe!

Personlighet

En bolognese utvecklar ett nära band till sina ägare och tycker normalt inte om att vara skild från sin familj. Den kan vara reserverad mot främlingar och även om den skäller för att varna ägaren om något ovanligt eller nytt är det ingen gläfsig eller aggressiv hund. Bolognesen vill vara till lags och är snabblärd.

Hälsa

Bolognese är normalt en frisk ras, med få rasspecifika hälsoproblem.

Motion

Den här lilla hunden njuter av flera korta promenader varje dag, men har inget emot en lång promenad. Dessutom njuter den av att leka i trädgården med sin ägare.

Näring

Små hundar har en snabb matsmältning vilket innebär att de gör av med energi snabbt, och med deras små magar så måste de äta ofta och lite. Maten för små hundraser är designad med rätt mängd näring och med mindre bitar för att passa mindre munnar. Det gör att hunden tuggar längre, vilket i sin tur förbättrar matsmältningen.

Pälsvård

Den långa pälsen tenderar att tovas och måste kammas varje dag, med särskild fokus på magen, bakom öronen och benen. Bolognese fäller inte så pälsvård krävs för att få bort döda hårstrån.

Bäst hundraser för barn

Trots att många hundar traditionellt anses vara bra med barn så måste alla hundar och barn lära sig att umgås och respektera varandra och vara trygga tillsammans. Även då bör hundar och unga barn aldrig lämnas ensamma tillsammans, och vuxna bör hålla uppsikt över deras samspel.

dog

Är detta rätt hundras för dig?

Alla hundar har sin egen, unika personlighet, men några instinkter och beteenden är medfödda. Prova vår hundrasguide och ta reda på vilka hundraser som passar dina preferenser och din livsstil bäst. Om du och din hund båda vill samma saker är det mer sannolikt att ni får ett lyckligt och givande liv tillsammans.

Att tänka på sedan

Adoption

Det är otroligt givande att adoptera en hund från ett djurhem. Ofta innebär det att du ger hunden en andra chans. Det finns många hundar som väntar på ett kärleksfullt permanent hem. Ansedda djurhem är noga med att matcha rätt människor med rätt hundar. Medarbetarna lär sig allt de kan om hundarna de får in och tar sig tid att lära känna dig, din familj och din livsstil innan de matchar dig med någon av sina hundar. Dessutom råder de dig gärna och svarar på eventuella frågor både före och efter adoption. Klicka här för mer information och länkar till samarbetspartners där du kan hitta din nya fyrbenta vän.

Hitta en bra uppfödare

Om du vill ha en renrasig hundvalp bör du vända dig till en ansedd uppfödare. Kontakta kennelklubben eller sekreteraren för en rasklubb. De kan ha en lista över tillgängliga valpkullar eller sätta dig i kontakt med uppfödare nära dig. Försök välja en licensierad uppfödare och gå på hundutställningar, där du kan träffa uppfödare personligen och fråga om tillgängligheten på valpar för din valda ras.

Välkomna din nya hund hem

Oavsett om du tar hem en liten valp eller ger en vuxen hund ett nytt hem är detta en otroligt spännande tid för alla. Medan du väntar på den stora dagen kanske du distrahera dig själv och som tur är finns det några saker du måste ordna innan du välkomnar den nya familjemedlemmen hem.