Border collie

Border Collie

Border collie är en medelstor och proportionerlig hund. Pälsen kan vara allt från slät till medellång och är normalt svart och vit, även om andra färger också förekommer i kombination med vit, bland annat brun, blåmelerad, röd och trefärgad. Mankhöjden för vuxna hanar är cirka 53 cm, för honor något lägre, och den väger omkring 14–20 kg.

 • Hund som passar för ägare med erfarenhet
 • Extra träning krävs
 • Tycker om energiska promenader
 • Mer än två timmar om dagen
 • Mellanstor hund
 • Visst dregel
 • Pälsvård varannan dag
 • Behöver inte en allergivänlig ras
 • Pratglad och ljudlig
 • Vakthund. Skäller och varnar
 • Kan behöva träning för att bo med andra hundar och katter
 • Kan behöva träning för att bo med barn

Ursprung

Rasen uppstod under 1700-talet, men fick inte sitt nuvarande namn förrän 1915. Border collie arbetade med herdar i gränsområdet mellan Skottland och England i hundratals år, och avlades enbart för sin arbetsförmåga. Några uppfödare fruktar att fokus på utseende och skönhet kan fördärva rasen och koncentrerar sig därför främst på hundens egenskaper som arbetshund. Det är ofta skillnader på utställningshundar och arbetshundar.

Personlighet

En border collie är alltid redo att arbeta, är uppmärksam, livfull och alert. Den utvecklar ett nära band till sin ägare och familj, men om den inte får gott om tid och motion är den inget idealt sällskapsdjur för en familj med mycket små barn eftersom det ligger i rasens natur att valla allt som rör sig – inklusive dina barn! Om en border collie inte stimuleras både fysiskt och mentalt blir den uttråkad och utvecklar beteendeproblem eller hittar på rackartyg eftersom dess hjärna alltid är aktiv.

Hälsa

Border collie är en mycket tålig ras som normalt har få hälsoproblem. Likt många raser kan den dock drabbas av ärftliga ögonsjukdomar och höftdysplasi (en åkomma som kan leda till rörlighetsproblem). Därför är det viktigt med en bedömning av ögon och höfter innan avel. Epilepsi är också relativt vanligt förekommande hos rasen.

Motion

Border collie behöver aktiveras, vill gärna vara till lags och njuter av träning, vilket är ett mycket bra sätt att motionera både kropp och sinne. Rasen är en gåva för dem som vill tävla inom lydnad, agility, flyball, freestyle eller vallning. Om den inte får tillräckligt med motion kan border collien utveckla beteendeproblem eller bli svår att leva med. En vuxen hund behöver minst två timmars motion varje dag, tillsammans med mental stimulering.

Näring

Din hund behöver en balanserad diet med alla huvudsakliga näringsämnen samt konstant tillgång till färskt dricksvatten. Det är viktigt att regelbundet kontrollera hundens kroppsskick för att säkerställa att den är i toppform. Kom också ihåg att utfodra den åtminstone två gånger om dagen i enlighet med utfodringsguiden för det aktuella fodret.

Pälsvård

Både den släthåriga varianten och den med medellång päls har tjocka täckhår och en tjock, mjuk underpäls. Den medellånghåriga border collien har en märkbar man kring hals och skuldror. Pälsen är lättskött så länge man borstar den ett par gånger i veckan (medellång variant; en gång i veckan för den släthåriga) och regelbundet tar hand om eventuella tovor.

Bäst hundraser för barn

Trots att många hundar traditionellt anses vara bra med barn så måste alla hundar och barn lära sig att umgås och respektera varandra och vara trygga tillsammans. Även då bör hundar och unga barn aldrig lämnas ensamma tillsammans, och vuxna bör hålla uppsikt över deras samspel.

dog

Är detta rätt hundras för dig?

Alla hundar har sin egen, unika personlighet, men några instinkter och beteenden är medfödda. Prova vår hundrasguide och ta reda på vilka hundraser som passar dina preferenser och din livsstil bäst. Om du och din hund båda vill samma saker är det mer sannolikt att ni får ett lyckligt och givande liv tillsammans.

Att tänka på sedan

Adoption

Det är otroligt givande att adoptera en hund från ett djurhem. Ofta innebär det att du ger hunden en andra chans. Det finns många hundar som väntar på ett kärleksfullt permanent hem. Ansedda djurhem är noga med att matcha rätt människor med rätt hundar. Medarbetarna lär sig allt de kan om hundarna de får in och tar sig tid att lära känna dig, din familj och din livsstil innan de matchar dig med någon av sina hundar. Dessutom råder de dig gärna och svarar på eventuella frågor både före och efter adoption. Klicka här för mer information och länkar till samarbetspartners där du kan hitta din nya fyrbenta vän.

Hitta en bra uppfödare

Om du vill ha en renrasig hundvalp bör du vända dig till en ansedd uppfödare. Kontakta kennelklubben eller sekreteraren för en rasklubb. De kan ha en lista över tillgängliga valpkullar eller sätta dig i kontakt med uppfödare nära dig. Försök välja en licensierad uppfödare och gå på hundutställningar, där du kan träffa uppfödare personligen och fråga om tillgängligheten på valpar för din valda ras.

Välkomna din nya hund hem

Oavsett om du tar hem en liten valp eller ger en vuxen hund ett nytt hem är detta en otroligt spännande tid för alla. Medan du väntar på den stora dagen kanske du distrahera dig själv och som tur är finns det några saker du måste ordna innan du välkomnar den nya familjemedlemmen hem.