Bostonterrier

Boston Terrier

Bostonterrier är en liten, stark och muskulös hund med ett kort, fyrkantigt nosparti och upprättstående öron. De stora, runda ögonen sitter brett isär. Bostonterrier har en kort päls som finns i olika färger, bland annat tigrerad och vit samt svart med vit teckning. Se rasstandarden för mer information. En fullvuxen bostonterrier är 38–43 cm i mankhöjd och ska inte väga mer än 11,5 kg. I rasens hemland delas den upp i tre klasser beroende på vikt: lättvikt 6,8 kg, mellanvikt 6,8–9,1 kg och tungvikt 9,1–11,5 kg.

 • Hund som passar ägare utan erfarenhet
 • Grundläggande träning krävs
 • Jag vill ha en hund som jag kan ta med på lugna promenader
 • Måttlig motion
 • Liten hund
 • Lite dregel
 • Pälsvård en gång i veckan
 • Behöver inte en allergivänlig ras
 • Pratglad och ljudlig
 • Vakthund. Skäller och varnar
 • Kan behöva träning för att bo med andra hundar och katter
 • Kan behöva träning för att bo med barn

Ursprung

På 1800-talet var bostonterrier ursprungligen en korsning mellan en engelsk bulldogg och en engelsk vit terrier. Uppfödarna gjorde ytterligare korsningar och bostonterriern utvecklades vidare. Detta inträffade omkring 1893 och raserna som användes var engelsk bullterrier, boxer och pitbullterrier samt andra terrier. Bostonterrier vägde ursprungligen över 20 kg, men avlades allt mindre tills den fick storleken som vi känner igen i dag.

Personlighet

Bostonterrier är en livfull, glad hund som kan vara beslutsam och viljestark. Den går normalt bra ihop med barn och älskar att leka, men kan vara ganska vild och man måste därför se till att lekarna inte är för hårda eftersom bostonterriern har en benägenhet att drabbas av framför allt ögonskador. Den njuter av mänskligt sällskap och är ett utmärkt sällskapsdjur. Den är också en bra vakthund och är inte gläfsig.

Hälsa

Dess platta ansikte kan i extrema fall resultera i trånga luftvägar och andningssvårigheter. Likt många raser kan bostonterrier drabbas av olika ärftliga ögonsjukdomar och kan lida av lösa knäleder (patellaluxation).

Motion

Bostonterrier kräver inte så mycket motion, en timme om dagen är tillräckligt. Den längtar inte efter långa promenader, men vill gärna följa med sina ägare överallt.

Näring

Små hundar har en snabb matsmältning vilket innebär att de gör av med energi snabbt, och med deras små magar så måste de äta lite och ofta. Maten för små hundraser är designad med rätt mängd näring och med mindre bitar för att passa mindre munnar. Det gör att hunden tuggar längre, vilket i sin tur förbättrar matsmältningen.

Pälsvård

Bostonterrier har en lättskött päls. Normalt räcker det att man borstar pälsen med en borsthandske en gång i veckan för att avlägsna eventuella döda hår. Det är en ren ras som inte luktar hund.

Bäst hundraser för barn

Trots att många hundar traditionellt anses vara bra med barn så måste alla hundar och barn lära sig att umgås och respektera varandra och vara trygga tillsammans. Även då bör hundar och unga barn aldrig lämnas ensamma tillsammans, och vuxna bör hålla uppsikt över deras samspel.

dog

Är detta rätt hundras för dig?

Alla hundar har sin egen, unika personlighet, men några instinkter och beteenden är medfödda. Prova vår hundrasguide och ta reda på vilka hundraser som passar dina preferenser och din livsstil bäst. Om du och din hund båda vill samma saker är det mer sannolikt att ni får ett lyckligt och givande liv tillsammans.

Att tänka på sedan

Adoption

Det är otroligt givande att adoptera en hund från ett djurhem. Ofta innebär det att du ger hunden en andra chans. Det finns många hundar som väntar på ett kärleksfullt permanent hem. Ansedda djurhem är noga med att matcha rätt människor med rätt hundar. Medarbetarna lär sig allt de kan om hundarna de får in och tar sig tid att lära känna dig, din familj och din livsstil innan de matchar dig med någon av sina hundar. Dessutom råder de dig gärna och svarar på eventuella frågor både före och efter adoption. Klicka här för mer information och länkar till samarbetspartners där du kan hitta din nya fyrbenta vän.

Hitta en bra uppfödare

Om du vill ha en renrasig hundvalp bör du vända dig till en ansedd uppfödare. Kontakta kennelklubben eller sekreteraren för en rasklubb. De kan ha en lista över tillgängliga valpkullar eller sätta dig i kontakt med uppfödare nära dig. Försök välja en licensierad uppfödare och gå på hundutställningar, där du kan träffa uppfödare personligen och fråga om tillgängligheten på valpar för din valda ras.

Välkomna din nya hund hem

Oavsett om du tar hem en liten valp eller ger en vuxen hund ett nytt hem är detta en otroligt spännande tid för alla. Medan du väntar på den stora dagen kanske du distrahera dig själv och som tur är finns det några saker du måste ordna innan du välkomnar den nya familjemedlemmen hem.