Bracco italiano

Bracco Italiano

Bracco italiano är en stor, stark, muskulös och aktiv hund med en fin, kort päls. Den har ett särpräglad utseende med långa öron och välutvecklade käkar. Pälsen kan ha olika kombinationer av orange, vit, kastanjebrun och rödgrå. En fullvuxen hund är 58–67 cm (hane) respektive 55–62 cm (tik) i mankhöjd och väger 25–40 kg i proportion efter hundens höjd.

 • Hund som passar ägare med viss erfarenhet
 • Viss träning krävs
 • Tycker om energiska promenader
 • Mer än två timmar om dagen
 • Stor hund
 • Lite dregel
 • Pälsvård en gång i veckan
 • Behöver inte en allergivänlig ras
 • Tyst hund
 • Vakthund. Skäller och varnar
 • Kan behöva träning för att bo med andra hundar och katter
 • Fantastisk familjehund

Ursprung

Bracco italiano är en gammal ras och förekommer på målningar och i skrift från 400- och 500-talet f.v.t. Den tros härstamma från en korsning av en mastiffliknande hund med en egyptisk vallhund. På 1700-talet utvecklade italienska jägare rasen bracco italiano för att jaga, spåra och markera villebråd. Innan man började använda gevär under jakten använde man denna ras för att driva in villebråden i jägarnas nät. Den första av dessa hundar kom till Storbritannien på slutet av 1980-talet och är än i dag sällsynt förekommande.

Personlighet

Det är en intelligent, trofast och kärleksfull hund som går bra ihop med både barn och andra hundar. Bracco italiano är perfekt för en aktiv livsstil på landet och fungerar glatt som både arbets- och sällskapshund. Rasen är lättlärd och vill vara till lags, men man bör tänka på att det är en känslig hund och träningen måste utföras på ett varsamt sätt. Det är inte den mest lämpliga rasen för en förstagångsägare.

Hälsa

Likt många raser kan den drabbas av ärftliga ögonsjukdomar samt höft- och armbågsdysplasi (en åkomma som kan vara smärtsam och leda till rörlighetsproblem). Därför är det viktigt med en bedömning av ögon och höfter innan avel.

Motion

Innerst inne är bracco italiano en riktig lanthund som njuter av långa promenader och språngmarscher på landet. Den älskar att simma och apportera, och kan vara krävande om den inte får tillräckligt med motion! En vuxen hund bör få minst två timmars motion om dagen.

Näring

Stora hundar har inte bara en stor aptit, de skiljer sig också från mindre hundar i det att de behöver ett balanserat intag av näringsämnen inklusive vitaminer och mineraler. Bracco italiano riskerar att få uppsvälld mage och andra magproblem. Mindre och mer regelbundna måltider kan hjälpa till att minimera dessa risker.

Pälsvård

Den släta och korta pälsen är lättskött och det räcker att man använder en borsthandske en gång i veckan för att avlägsna döda eller lösa hårstrån.

Bäst hundraser för barn

Trots att många hundar traditionellt anses vara bra med barn så måste alla hundar och barn lära sig att umgås och respektera varandra och vara trygga tillsammans. Även då bör hundar och unga barn aldrig lämnas ensamma tillsammans, och vuxna bör hålla uppsikt över deras samspel.

dog

Är detta rätt hundras för dig?

Alla hundar har sin egen, unika personlighet, men några instinkter och beteenden är medfödda. Prova vår hundrasguide och ta reda på vilka hundraser som passar dina preferenser och din livsstil bäst. Om du och din hund båda vill samma saker är det mer sannolikt att ni får ett lyckligt och givande liv tillsammans.

Att tänka på sedan

Adoption

Det är otroligt givande att adoptera en hund från ett djurhem. Ofta innebär det att du ger hunden en andra chans. Det finns många hundar som väntar på ett kärleksfullt permanent hem. Ansedda djurhem är noga med att matcha rätt människor med rätt hundar. Medarbetarna lär sig allt de kan om hundarna de får in och tar sig tid att lära känna dig, din familj och din livsstil innan de matchar dig med någon av sina hundar. Dessutom råder de dig gärna och svarar på eventuella frågor både före och efter adoption. Klicka här för mer information och länkar till samarbetspartners där du kan hitta din nya fyrbenta vän.

Hitta en bra uppfödare

Om du vill ha en renrasig hundvalp bör du vända dig till en ansedd uppfödare. Kontakta kennelklubben eller sekreteraren för en rasklubb. De kan ha en lista över tillgängliga valpkullar eller sätta dig i kontakt med uppfödare nära dig. Försök välja en licensierad uppfödare och gå på hundutställningar, där du kan träffa uppfödare personligen och fråga om tillgängligheten på valpar för din valda ras.

Välkomna din nya hund hem

Oavsett om du tar hem en liten valp eller ger en vuxen hund ett nytt hem är detta en otroligt spännande tid för alla. Medan du väntar på den stora dagen kanske du distrahera dig själv och som tur är finns det några saker du måste ordna innan du välkomnar den nya familjemedlemmen hem.