Bullterrier

Bull Terrier
Bullterrier är en kraftigt byggd, muskulös hund. Den har ett långt, starkt och äggformat huvud med en romersk nos. Den vanligaste färgen är vit, ofta med färgade områden på huvudet eller ibland på ryggen. Pälsen kan även vara svart, tigrerad, röd, sandfärgad eller trefärgad. En fullvuxen bullterrier är cirka 45 cm i mankhöjd och väger omkring 33 kg.
 • Hund som passar för ägare med erfarenhet
 • Extra träning krävs
 • Jag vill gå på aktiva promenader med min hund
 • Måttlig motion
 • Mellanstor hund
 • Lite dregel
 • Pälsvård en gång i veckan
 • Behöver inte en allergivänlig ras
 • Tyst hund
 • Vakthund. Skäller och varnar
 • Kan behöva träning för att bo med andra hundar och katter
 • Fantastisk familjehund

Ursprung

Rasen är en korsning mellan bulldogg och terrier. Det är nu en av de mest populära raserna i Storbritannien och har visat sig vara en fantastisk vakthund. Miniatyrbullterrier har funnits lika länge som standardrasen och erkändes 1939 som en separat ras av den brittiska kennelklubben.

Personlighet

Det är en vänlig hund med ett till synes härligt sinne för humor. Bullterriern kan vara envis och är inte en ideal förstagångshund. Den är modig, envis och stark och har en spontan och framfusig karaktär som gör att den kan upplevas som svåruppfostrad. Den härstammar från dogg och terrier och därifrån har den fått en karakteristisk mix av självständighet, sävlighet, nyfikenhet och explosivitet. Den är en mycket tillgiven hund som älskar sällskap. Det är därför ingen bra idé att lämna en bullterrier ensam under längre perioder eftersom dess starka käkar gör att den kan orsaka mycket skada om den blir uttråkad.

Hälsa

Rasens vanligaste hälsoproblem är dövhet, vilket oftast drabbar vita bullterrier. Hunden kan dövhetstestas från ung ålder. Ärftliga njur- och hjärtsjukdomar kan förekomma, och hudåkommor är relativt vanliga.

Motion

Bullterrier är en aktiv ras som kräver en del motion, både att springa fritt och promenera. En timmes motion om dagen är ett absolut minimum och en bullterrier tar gärna mer!

Näring

Din hund behöver en balanserad diet med alla huvudsakliga näringsämnen samt konstant tillgång till färskt dricksvatten. Det är viktigt att regelbundet kontrollera hundens kroppsskick för att säkerställa att den är i toppform. Kom också ihåg att utfodra den åtminstone två gånger om dagen i enlighet med utfodringsguiden för det aktuella fodret.

Pälsvård

Bullterrier har en lättskött päls. Det räcker om man borstar den korta pälsen med en borsthandske en gång i veckan för att avlägsna döda hår.

Bäst hundraser för barn

Trots att många hundar traditionellt anses vara bra med barn så måste alla hundar och barn lära sig att umgås och respektera varandra och vara trygga tillsammans. Även då bör hundar och unga barn aldrig lämnas ensamma tillsammans, och vuxna bör hålla uppsikt över deras samspel.

dog

Är detta rätt hundras för dig?

Alla hundar har sin egen, unika personlighet, men några instinkter och beteenden är medfödda. Prova vår hundrasguide och ta reda på vilka hundraser som passar dina preferenser och din livsstil bäst. Om du och din hund båda vill samma saker är det mer sannolikt att ni får ett lyckligt och givande liv tillsammans.

Att tänka på sedan

Adoption

Det är otroligt givande att adoptera en hund från ett djurhem. Ofta innebär det att du ger hunden en andra chans. Det finns många hundar som väntar på ett kärleksfullt permanent hem. Ansedda djurhem är noga med att matcha rätt människor med rätt hundar. Medarbetarna lär sig allt de kan om hundarna de får in och tar sig tid att lära känna dig, din familj och din livsstil innan de matchar dig med någon av sina hundar. Dessutom råder de dig gärna och svarar på eventuella frågor både före och efter adoption. Klicka här för mer information och länkar till samarbetspartners där du kan hitta din nya fyrbenta vän.

Hitta en bra uppfödare

Om du vill ha en renrasig hundvalp bör du vända dig till en ansedd uppfödare. Kontakta kennelklubben eller sekreteraren för en rasklubb. De kan ha en lista över tillgängliga valpkullar eller sätta dig i kontakt med uppfödare nära dig. Försök välja en licensierad uppfödare och gå på hundutställningar, där du kan träffa uppfödare personligen och fråga om tillgängligheten på valpar för din valda ras.

Välkomna din nya hund hem

Oavsett om du tar hem en liten valp eller ger en vuxen hund ett nytt hem är detta en otroligt spännande tid för alla. Medan du väntar på den stora dagen kanske du distrahera dig själv och som tur är finns det några saker du måste ordna innan du välkomnar den nya familjemedlemmen hem.