Cairnterrier

Cairn Terrier

Cairnterrier har korta ben och en stark kroppsbyggnad, ett rävliknande utseende, hård päls och små, spetsiga öron. Rasen är inte kraftigt byggd, men är en muskulös liten hund med hårda täckhår och kort, mjuk underull som ligger tätt mot kroppen. Pälsen är gräddfärgad, vetefärgad, röd, grå eller nästan svart med tigrering i alla färger. En fullvuxen cairnterrier är 28–31 cm i mankhöjd och väger 6–7,5 kg.

 • Hund som passar för ägare med erfarenhet
 • Viss träning krävs
 • Jag vill gå på aktiva promenader med min hund
 • Måttlig motion
 • Liten hund
 • Lite dregel
 • Pälsvård en gång i veckan
 • Behöver inte en allergivänlig ras
 • Pratglad och ljudlig
 • Vakthund. Skäller och varnar
 • Kan behöva träning för att bo med andra hundar och katter
 • Kan behöva träning för att bo med barn

Ursprung

Cairnterrier härstammar från den skotska ön Skye och har funnits sedan 1500-talet. Rasen fick sitt namn efter stenarna ("cairns") som restes för att markera en gräns eller grav. Dessa stenar var ett favoritgömställe för rävar och andra skadedjur och man utvecklade den lilla, orädda cairnterriern för att leta upp dem. Ur en stor variation av terrierlika hundar trädde långsamt fyra distinkta raser fram: cairnterrier, skyeterrier, west highland white terrier och skotsk terrier.

Personlighet

Det är en glad, alert, livlig och utåtriktad ras som kan tränas att leva med barn. Den kommer överens med andra hundar, även om vissa hävdar sin ställning, men måste tränas i tidig ålder att acceptera katter och andra sällskapsdjur i hushållet för att inte jaga dem när den blir äldre. En cairnterrier kan vara självständig och envis, därför är varsam, konsekvent träning ett måste.

Hälsa

Likt många raser kan cairnterrier drabbas av ärftliga ögonsjukdomar samt höft- och armbågsdysplasi (en åkomma som kan vara smärtsam och leda till rörlighetsproblem). Därför är det viktigt med en bedömning av ögon och höfter innan avel. Likt många små raser kan de även lida av lösa knäleder (patellaluxation) och andra typer av höftproblem.

Motion

Rasen är full av energi och måste få springa och leka minst en timme om dagen. Den har dock en stark jaktinstinkt och ger sig av efter villebråd; därför bör du inte släppa din cairnterrier lös annat än i säkra områden och träna på inkallning. Det ligger i terrierns natur att gräva – oavsett om den är i naturen eller i din trädgård – och att ge den ett särskilt område där den får gräva kan hjälpa.

Näring

Små hundar har en snabb matsmältning vilket innebär att de gör av med energi snabbt, och med deras små magar så måste de äta lite och ofta. Maten för små hundraser är designad med rätt mängd näring och med mindre bitar för att passa mindre munnar. Det gör att hunden tuggar längre, vilket i sin tur förbättrar matsmältningen.

Pälsvård

Man bör borsta och kamma sin cairnterriers vädertåliga, dubbla päls en gång i veckan. När hunden fäller, normalt två gånger om året, ska man plocka pälsen för hand för att avlägsna döda hår.

Bäst hundraser för barn

Trots att många hundar traditionellt anses vara bra med barn så måste alla hundar och barn lära sig att umgås och respektera varandra och vara trygga tillsammans. Även då bör hundar och unga barn aldrig lämnas ensamma tillsammans, och vuxna bör hålla uppsikt över deras samspel.

dog

Är detta rätt hundras för dig?

Alla hundar har sin egen, unika personlighet, men några instinkter och beteenden är medfödda. Prova vår hundrasguide och ta reda på vilka hundraser som passar dina preferenser och din livsstil bäst. Om du och din hund båda vill samma saker är det mer sannolikt att ni får ett lyckligt och givande liv tillsammans.

Att tänka på sedan

Adoption

Det är otroligt givande att adoptera en hund från ett djurhem. Ofta innebär det att du ger hunden en andra chans. Det finns många hundar som väntar på ett kärleksfullt permanent hem. Ansedda djurhem är noga med att matcha rätt människor med rätt hundar. Medarbetarna lär sig allt de kan om hundarna de får in och tar sig tid att lära känna dig, din familj och din livsstil innan de matchar dig med någon av sina hundar. Dessutom råder de dig gärna och svarar på eventuella frågor både före och efter adoption. Klicka här för mer information och länkar till samarbetspartners där du kan hitta din nya fyrbenta vän.

Hitta en bra uppfödare

Om du vill ha en renrasig hundvalp bör du vända dig till en ansedd uppfödare. Kontakta kennelklubben eller sekreteraren för en rasklubb. De kan ha en lista över tillgängliga valpkullar eller sätta dig i kontakt med uppfödare nära dig. Försök välja en licensierad uppfödare och gå på hundutställningar, där du kan träffa uppfödare personligen och fråga om tillgängligheten på valpar för din valda ras.

Välkomna din nya hund hem

Oavsett om du tar hem en liten valp eller ger en vuxen hund ett nytt hem är detta en otroligt spännande tid för alla. Medan du väntar på den stora dagen kanske du distrahera dig själv och som tur är finns det några saker du måste ordna innan du välkomnar den nya familjemedlemmen hem.