Cão da serra da estrela

Estrela Mountain Dog

Som fullvuxen är den här stora, kraftfulla, atletiska mastiffliknande hunden 62–72 cm i mankhöjd och väger 30–50 kg. Rasen finns både som kort- och långhårig och pälsen är sandfärgad, tigrerad, varggrå eller svart.

 • Hund som passar för ägare med erfarenhet
 • Extra träning krävs
 • Jag vill gå på aktiva promenader med min hund
 • Mycket motion
 • Stor hund
 • Visst dregel
 • Pälsvård varje dag
 • Behöver inte en allergivänlig ras
 • Högljudd hund
 • Vakthund. Skäller, varnar och är fysiskt beskyddande
 • Kan behöva träning för att bo med andra hundar och katter
 • Kan behöva träning för att bo med barn

Ursprung

Rasen är ursprungligen en vakthund från bergskedjan Serra de Estrela i norra Portugal och har antingen utvecklats från de mastiffliknande hundarna som romarna förde med sig när de kom till den iberiska halvön, eller också kom hundarna med de invaderande visigoterna. Inget vet säkert, men oavsett det exakta ursprunget så råder det ingen tvekan om att cão da serra da estrela är en av de äldsta raserna i Portugal som har använts för att vakta får och getter mot rovdjur, bland annat varg. Det isolerade geografiska området innebär att rasen har förändrats väldigt lite genom åren.

Personlighet

Cão da serra da estrela är kärleksfull och hängiven sin familj, men reserverad mot andra. Det är därför särskilt viktigt med social träning redan från tidig ålder. Som man kan förvänta sig av en vakthund är en cão da serra da estrela alert och högljudd av naturen. Den är överraskande rörlig med tanke på storleken och därför rekommenderas ett staket på minst 1,8 m.

Hälsa

Cão da serra da estrela är normalt en frisk och stabil ras, men kan likt många raser drabbas av höftdysplasi (en åkomma som kan leda till rörlighetsproblem). Därför är det viktigt med en bedömning av höfterna innan avel. Den är också benägen att drabbas av en särskild hjärtsjukdom som är vanlig hos många stora raser.

Motion

Rasen är framavlad för att patrullera i bergen, är uthållig och kan gå i flera kilometer, men omkring en timmes motion om dagen räcker för att göra hunden nöjd. Med tanke på dess storlek är cão da serra da estrela en överraskande lekfull ras som njuter av att leka med sin ägare. Den kan vara envis, men är normalt en glad elev och har deltagit i såväl räddningsaktioner som lydnad och agility.

Näring

Stora hundar har inte bara en stor aptit, de skiljer sig också från mindre hundar i det att de behöver ett balanserat intag av näringsämnen inklusive vitaminer och mineraler.

Pälsvård

Cão da serra da estrela finns som både kort- och långhårig. Båda varianterna har en dubbel päls som består av en tät underull och tjocka täckhår, som har en aning sträv struktur. Stråna på huvudet och benens framsida är korta, medan de på svansen och baksidan av benen är långa. Den långhåriga varianten har naturligtvis längre hår och en kraftigare man runt hals och bringa, vilken är särskilt framträdande hos hanhundarna. Cão da serra da estrela ska borstas två gånger i veckan, med särskilt fokus på områdena med långt hår som kan få tovor.

Bäst hundraser för barn

Trots att många hundar traditionellt anses vara bra med barn så måste alla hundar och barn lära sig att umgås och respektera varandra och vara trygga tillsammans. Även då bör hundar och unga barn aldrig lämnas ensamma tillsammans, och vuxna bör hålla uppsikt över deras samspel.

dog

Är detta rätt hundras för dig?

Alla hundar har sin egen, unika personlighet, men några instinkter och beteenden är medfödda. Prova vår hundrasguide och ta reda på vilka hundraser som passar dina preferenser och din livsstil bäst. Om du och din hund båda vill samma saker är det mer sannolikt att ni får ett lyckligt och givande liv tillsammans.

Att tänka på sedan

Adoption

Det är otroligt givande att adoptera en hund från ett djurhem. Ofta innebär det att du ger hunden en andra chans. Det finns många hundar som väntar på ett kärleksfullt permanent hem. Ansedda djurhem är noga med att matcha rätt människor med rätt hundar. Medarbetarna lär sig allt de kan om hundarna de får in och tar sig tid att lära känna dig, din familj och din livsstil innan de matchar dig med någon av sina hundar. Dessutom råder de dig gärna och svarar på eventuella frågor både före och efter adoption. Klicka här för mer information och länkar till samarbetspartners där du kan hitta din nya fyrbenta vän.

Hitta en bra uppfödare

Om du vill ha en renrasig hundvalp bör du vända dig till en ansedd uppfödare. Kontakta kennelklubben eller sekreteraren för en rasklubb. De kan ha en lista över tillgängliga valpkullar eller sätta dig i kontakt med uppfödare nära dig. Försök välja en licensierad uppfödare och gå på hundutställningar, där du kan träffa uppfödare personligen och fråga om tillgängligheten på valpar för din valda ras.

Välkomna din nya hund hem

Oavsett om du tar hem en liten valp eller ger en vuxen hund ett nytt hem är detta en otroligt spännande tid för alla. Medan du väntar på den stora dagen kanske du distrahera dig själv och som tur är finns det några saker du måste ordna innan du välkomnar den nya familjemedlemmen hem.