Coton de tuléar

Coton De Tulear

Den här lilla, vita hunden är något längre än den är hög och har en lång, bomullsliknande päls. En fullvuxen hund är 25–32 cm i mankhöjd och väger omkring 4–6 kg.

 • Hund som passar ägare utan erfarenhet
 • Grundläggande träning krävs
 • Jag vill ha en hund som jag kan ta med på lugna promenader
 • Mindre motion
 • Dvärghund
 • Lite dregel
 • Pälsvård varje dag
 • Allergivänlig ras
 • Högljudd hund
 • Vakthund. Skäller och varnar
 • Går utmärkt ihop med andra hundar och katter
 • Fantastisk familjehund

Ursprung

Coton de tuléar är en sedan länge etablerad ras som har fått sitt namn från Tuléar, en hamnstad på den sydvästra kusten av Madagaskar. Det sägs att några små, vita hundar av bichontyp överlevde ett skeppsbrott på 1400-talet och simmade till Tuléar, där de parade sig med lokala terrier och producerade rasen coton de tuléar. Det blev en populär hund i det kungliga hushållet och man stiftade en lag som förbjöd andra än adeln från att äga rasen.

Personlighet

Coton de tuléar har under århundraden fötts upp till sällskapshund och är en tillgiven och lojal sådan som njuter av mänskligt sällskap och ogillar att vara åtskild från sin familj. Den njuter av att vara knähund, samtidigt som den är rolig, lekfull och livlig.

Hälsa

Coton de tuléar är normalt en frisk ras, med få rasspecifika hälsoproblem.

Motion

Coton de tuléar är en liten ras och behöver normalt inte mer än trettio minuters motion varje dag. Pälsen ska torkas noggrant efter en våt promenad.

Näring

Små hundar har en snabb matsmältning vilket innebär att de gör av med energi snabbt, och med deras små magar så måste de äta ofta och lite. Maten för små hundraser är designad med rätt mängd näring och med mindre bitar för att passa mindre munnar. Det gör att hunden tuggar längre, vilket i sin tur förbättrar matsmältningen.

Pälsvård

Namnet coton de tuléar kommer från den bomullslika pälsen, som är cirka 8–9 cm lång. Daglig borstning håller den fri från tovor. Sällskapshundar trimmas ofta för att göra pälsen mer lättskött, men utställningshundar ska vara oklippta.

Bäst hundraser för barn

Trots att många hundar traditionellt anses vara bra med barn så måste alla hundar och barn lära sig att umgås och respektera varandra och vara trygga tillsammans. Även då bör hundar och unga barn aldrig lämnas ensamma tillsammans, och vuxna bör hålla uppsikt över deras samspel.

dog

Är detta rätt hundras för dig?

Alla hundar har sin egen, unika personlighet, men några instinkter och beteenden är medfödda. Prova vår hundrasguide och ta reda på vilka hundraser som passar dina preferenser och din livsstil bäst. Om du och din hund båda vill samma saker är det mer sannolikt att ni får ett lyckligt och givande liv tillsammans.

Att tänka på sedan

Adoption

Det är otroligt givande att adoptera en hund från ett djurhem. Ofta innebär det att du ger hunden en andra chans. Det finns många hundar som väntar på ett kärleksfullt permanent hem. Ansedda djurhem är noga med att matcha rätt människor med rätt hundar. Medarbetarna lär sig allt de kan om hundarna de får in och tar sig tid att lära känna dig, din familj och din livsstil innan de matchar dig med någon av sina hundar. Dessutom råder de dig gärna och svarar på eventuella frågor både före och efter adoption. Klicka här för mer information och länkar till samarbetspartners där du kan hitta din nya fyrbenta vän.

Hitta en bra uppfödare

Om du vill ha en renrasig hundvalp bör du vända dig till en ansedd uppfödare. Kontakta kennelklubben eller sekreteraren för en rasklubb. De kan ha en lista över tillgängliga valpkullar eller sätta dig i kontakt med uppfödare nära dig. Försök välja en licensierad uppfödare och gå på hundutställningar, där du kan träffa uppfödare personligen och fråga om tillgängligheten på valpar för din valda ras.

Välkomna din nya hund hem

Oavsett om du tar hem en liten valp eller ger en vuxen hund ett nytt hem är detta en otroligt spännande tid för alla. Medan du väntar på den stora dagen kanske du distrahera dig själv och som tur är finns det några saker du måste ordna innan du välkomnar den nya familjemedlemmen hem.