Dandie dinmont terrier

Dandie Dinmont Terrier

Den här lilla till medelstora terriern har en lång, låg kropp. En fullvuxen dandie dinmont terrier är cirka 20–28 cm i mankhöjd och väger 8–11 kg. Den har stora, uttrycksfulla ögon och en karaktäristisk päls, som är silkig och mjuk ovanpå huvudet. Den dubbla pälsen består av mjuk underull och strävare täckhår och finns i peppar eller senapsfärgad.

 • Hund som passar ägare med viss erfarenhet
 • Grundläggande träning krävs
 • Jag vill ha en hund som jag kan ta med på lugna promenader
 • Måttlig motion
 • Liten hund
 • Lite dregel
 • Pälsvård varannan dag
 • Allergivänlig ras
 • Pratglad och ljudlig
 • Vakthund. Skäller och varnar
 • Kan behöva träning för att bo med andra hundar och katter
 • Fantastisk familjehund

Ursprung

Den här skotska arbetsterriern utvecklades under 1600-talet för att jaga grävling, utter och annat vilt. Den var så framgångsrik att hitta en måltid att tjuvskyttar prisade dem; det sägs att alla moderna dandie dinmont terrier kommer från en tjuvskyttes hund, som hittades i en fälla på hertigen av Buccleuchs ägor. Rasen kallas ibland senap- och pepparterrier (efter pälsens färg) och fick sitt nuvarande namn efter en rollfigur i Sir Walter Scotts roman "Guy Mannering" som ägde ett exemplar.

Personlighet

Dandie dinmont terrier har vissa terrieregenskaper: den är bestämd och ihärdig med ett oberoende sinnelag. Den är också känslig, tillgiven och hängiven sin familj, vilket gör den till en utmärkt sällskapshund.

Hälsa

Likt många raser kan dandie dinmont terrier drabbas av ärftliga ögonsjukdomar och ögontester rekommenderas. Likt många små raser kan de även lida av lösa knäleder (patellaluxation), samtidigt som deras kroppsform gör dem benägna att få ryggproblem.

Motion

Det är en relativt aktiv liten hund som behöver minst en timmes motion varje dag, gärna mer, men anpassar sig om promenaderna ibland är något kortare.

Näring

Små hundar har en snabb matsmältning vilket innebär att de gör av med energi snabbt, och med deras små magar så måste de äta lite och ofta. Maten för små hundraser är designad med rätt mängd näring och med mindre bitar för att passa mindre munnar. Det gör att hunden tuggar längre, vilket i sin tur förbättrar matsmältningen.

Pälsvård

Pälsen är omkring 5 cm lång och måste borstas minst två gånger i veckan. Dessutom ska den handtrimmas två gånger om året.

Bäst hundraser för barn

Trots att många hundar traditionellt anses vara bra med barn så måste alla hundar och barn lära sig att umgås och respektera varandra och vara trygga tillsammans. Även då bör hundar och unga barn aldrig lämnas ensamma tillsammans, och vuxna bör hålla uppsikt över deras samspel.

dog

Är detta rätt hundras för dig?

Alla hundar har sin egen, unika personlighet, men några instinkter och beteenden är medfödda. Prova vår hundrasguide och ta reda på vilka hundraser som passar dina preferenser och din livsstil bäst. Om du och din hund båda vill samma saker är det mer sannolikt att ni får ett lyckligt och givande liv tillsammans.

Att tänka på sedan

Adoption

Det är otroligt givande att adoptera en hund från ett djurhem. Ofta innebär det att du ger hunden en andra chans. Det finns många hundar som väntar på ett kärleksfullt permanent hem. Ansedda djurhem är noga med att matcha rätt människor med rätt hundar. Medarbetarna lär sig allt de kan om hundarna de får in och tar sig tid att lära känna dig, din familj och din livsstil innan de matchar dig med någon av sina hundar. Dessutom råder de dig gärna och svarar på eventuella frågor både före och efter adoption. Klicka här för mer information och länkar till samarbetspartners där du kan hitta din nya fyrbenta vän.

Hitta en bra uppfödare

Om du vill ha en renrasig hundvalp bör du vända dig till en ansedd uppfödare. Kontakta kennelklubben eller sekreteraren för en rasklubb. De kan ha en lista över tillgängliga valpkullar eller sätta dig i kontakt med uppfödare nära dig. Försök välja en licensierad uppfödare och gå på hundutställningar, där du kan träffa uppfödare personligen och fråga om tillgängligheten på valpar för din valda ras.

Välkomna din nya hund hem

Oavsett om du tar hem en liten valp eller ger en vuxen hund ett nytt hem är detta en otroligt spännande tid för alla. Medan du väntar på den stora dagen kanske du distrahera dig själv och som tur är finns det några saker du måste ordna innan du välkomnar den nya familjemedlemmen hem.