Faraohund

Pharaoh Hound

Den här medelstora hunden med kort päls och upprättstående öron har ett mycket elegant och atletiskt utseende. Faraohund har en mellanbrun eller djupbrun färg, ibland med vita tecken. En fullvuxen hane är 56–63 cm i mankhöjd och väger 23–25 kg, medan en fullvuxen tik är 53-61cm i mankhöjd och väger 20-23kg.

 • Hund som passar för ägare med erfarenhet
 • Viss träning krävs
 • Jag vill gå på aktiva promenader med min hund
 • Måttlig motion
 • Stor hund
 • Lite dregel
 • Pälsvård en gång i veckan
 • Behöver inte en allergivänlig ras
 • Pratglad och ljudlig
 • Inte en vakthund
 • Kan behöva träning för att bo med andra hundar och katter
 • Kan behöva träning för att bo med barn

Ursprung

Kvarlevor av hundar som påminner om faraohunden i utseende har hittats i Nildalen och kommer från 4000 f.v.t. Man tror att fenicierna, innan egypternas tid, handlade med vinthundar och lämnade dem på isolerade öar, där hundarna kunde parade sig fritt under hundratals år. Runt 1000 f.v.t. koloniserades Malta av fenicierna och deras vinthundar. Dessa hundar uppskattades för sin förmåga att jaga kanin och blev kända som "kaninhundar", vilket är den ras vi i dagsläget kallar för faraohund.

Personlighet

En faraohund är en måttligt oberoende hund som är lojal mot sin familj. Den har ett medfödd önskan att jaga och uthållighet att fortsätta hålla igång med eller utan dig. Om den inte har fått social träning redan som valp ser faraohunden katter och andra små djur som villebråd. En faraohund kan vara ganska högljudd och är en mycket social ras som njuter av andra hundars och människors sällskap.

Hälsa

Det vanligaste hälsoproblemet för en faraohund är lösa knäleder (patellaluxation).

Motion

Den kräver mycket motion, minst ett par timmar om dagen och när den får upp ett spår fortsätter den bara att springa. En faraohund kan hoppa relativt högt och det krävs att man har en lämpligt inhägnad trädgård för att den inte ska rymma. Den kan också behöva ett hundtäcke när det är kallt ute.

Näring

Din hund behöver en balanserad diet med alla huvudsakliga näringsämnen samt konstant tillgång till färskt dricksvatten. Det är viktigt att genomföra regelbundna kontroller av kroppsskicket för att vara säker på att din hund är i toppform. Kom också ihåg att ge din hund mat åtminstone två gånger om dagen och enligt riktlinjerna för det specifika fodret.

Pälsvård

Faraohunden har en lättskött päls och man behöver bara en borsthandske av gummi för att ta bort lösa och döda strån.

Bäst hundraser för barn

Trots att många hundar traditionellt anses vara bra med barn så måste alla hundar och barn lära sig att umgås och respektera varandra och vara trygga tillsammans. Även då bör hundar och unga barn aldrig lämnas ensamma tillsammans, och vuxna bör hålla uppsikt över deras samspel.

dog

Är detta rätt hundras för dig?

Alla hundar har sin egen, unika personlighet, men några instinkter och beteenden är medfödda. Prova vår hundrasguide och ta reda på vilka hundraser som passar dina preferenser och din livsstil bäst. Om du och din hund båda vill samma saker är det mer sannolikt att ni får ett lyckligt och givande liv tillsammans.

Att tänka på sedan

Adoption

Det är otroligt givande att adoptera en hund från ett djurhem. Ofta innebär det att du ger hunden en andra chans. Det finns många hundar som väntar på ett kärleksfullt permanent hem. Ansedda djurhem är noga med att matcha rätt människor med rätt hundar. Medarbetarna lär sig allt de kan om hundarna de får in och tar sig tid att lära känna dig, din familj och din livsstil innan de matchar dig med någon av sina hundar. Dessutom råder de dig gärna och svarar på eventuella frågor både före och efter adoption. Klicka här för mer information och länkar till samarbetspartners där du kan hitta din nya fyrbenta vän.

Hitta en bra uppfödare

Om du vill ha en renrasig hundvalp bör du vända dig till en ansedd uppfödare. Kontakta kennelklubben eller sekreteraren för en rasklubb. De kan ha en lista över tillgängliga valpkullar eller sätta dig i kontakt med uppfödare nära dig. Försök välja en licensierad uppfödare och gå på hundutställningar, där du kan träffa uppfödare personligen och fråga om tillgängligheten på valpar för din valda ras.

Välkomna din nya hund hem

Oavsett om du tar hem en liten valp eller ger en vuxen hund ett nytt hem är detta en otroligt spännande tid för alla. Medan du väntar på den stora dagen kanske du distrahera dig själv och som tur är finns det några saker du måste ordna innan du välkomnar den nya familjemedlemmen hem.