Field spaniel

Field Spaniel

Field spaniel är en elegant hund som är något längre än den är hög. Den har ett milt uttryck och en medellång till lång päls, som är tjock, glansig med längre hår på bringan, magen och baksidan av benen. Pälsen finns i svart, leverfärgad eller skimmel och med eller utan mellanbruna tecken. En vuxen field spaniel är medelstor, cirka 46 cm i mankhöjd och väger 18–25 kg.

 • Hund som passar ägare utan erfarenhet
 • Viss träning krävs
 • Tycker om energiska promenader
 • Mer än två timmar om dagen
 • Mellanstor hund
 • Visst dregel
 • Pälsvård varannan dag
 • Behöver inte en allergivänlig ras
 • Pratglad och ljudlig
 • Inte en vakthund
 • Kan behöva träning för att bo med andra hundar och katter
 • Fantastisk familjehund

Ursprung

Field spaniel-rasen är cirka 150 år gammal och utvecklades genom att man korsade cocker spaniel med den större sussex spaniel. Det spekuleras att field spaniel förfinades ytterligare genom att man lade till andra regionala spanielar, irländsk vattenspaniel och kanske även basset hound. Rasen har aldrig varit lika populär – som utställnings- och arbetshund – som cocker spaniel och springer spaniel och har överlevt flera nedgångar i popularitet under sin historia. I dagsläget anses den vara en sällsynt, utsatt ras i Storbritannien.

Personlighet

Det är en aktiv hund som passar perfekt för ett liv utomhus på landet. Hemma är den lugnare och mer avslappnad i temperamentet än vissa av de andra spanielraserna, och har en tillgiven, social natur.

Hälsa

Field spaniel är i allmänhet en tålig ras, men likt många raser kan den drabbas av ärftliga ögonsjukdomar samt höft- och armbågsdysplasi (en åkomma som kan vara smärtsam och leda till rörlighetsproblem). Därför är det viktigt med en bedömning av ögon och höfter innan avel.

Motion

Den här aktiva hunden älskar naturen och behöver minst två timmars motion varje dag. Field spaniel är en mångsidig hund som tycker om de flesta aktiviteter, så länge den får vara med sin familj och stimuleras både mentalt och fysiskt.

Näring

Din hund behöver en balanserad diet med alla huvudsakliga näringsämnen samt konstant tillgång till färskt dricksvatten. Det är viktigt att regelbundet kontrollera hundens kroppsskick för att säkerställa att den är i toppform. Kom också ihåg att utfodra den åtminstone två gånger om dagen i enlighet med utfodringsguiden för det aktuella fodret.

Pälsvård

Den medellånga till långa pälsen är silkig, men även mycket praktisk då den är tät och vattenavvisande för att skydda mot elementen och miljön när hunden var ute på arbete. Man bör borsta pälsen flera gånger i veckan, med särskilt fokus på områdena med långt hår som kan få tovor. Gå igenom hunden efter en promenad och ta bort eventuellt skräp ur pälsen.

Bäst hundraser för barn

Trots att många hundar traditionellt anses vara bra med barn så måste alla hundar och barn lära sig att umgås och respektera varandra och vara trygga tillsammans. Även då bör hundar och unga barn aldrig lämnas ensamma tillsammans, och vuxna bör hålla uppsikt över deras samspel.

dog

Är detta rätt hundras för dig?

Alla hundar har sin egen, unika personlighet, men några instinkter och beteenden är medfödda. Prova vår hundrasguide och ta reda på vilka hundraser som passar dina preferenser och din livsstil bäst. Om du och din hund båda vill samma saker är det mer sannolikt att ni får ett lyckligt och givande liv tillsammans.

Att tänka på sedan

Adoption

Det är otroligt givande att adoptera en hund från ett djurhem. Ofta innebär det att du ger hunden en andra chans. Det finns många hundar som väntar på ett kärleksfullt permanent hem. Ansedda djurhem är noga med att matcha rätt människor med rätt hundar. Medarbetarna lär sig allt de kan om hundarna de får in och tar sig tid att lära känna dig, din familj och din livsstil innan de matchar dig med någon av sina hundar. Dessutom råder de dig gärna och svarar på eventuella frågor både före och efter adoption. Klicka här för mer information och länkar till samarbetspartners där du kan hitta din nya fyrbenta vän.

Hitta en bra uppfödare

Om du vill ha en renrasig hundvalp bör du vända dig till en ansedd uppfödare. Kontakta kennelklubben eller sekreteraren för en rasklubb. De kan ha en lista över tillgängliga valpkullar eller sätta dig i kontakt med uppfödare nära dig. Försök välja en licensierad uppfödare och gå på hundutställningar, där du kan träffa uppfödare personligen och fråga om tillgängligheten på valpar för din valda ras.

Välkomna din nya hund hem

Oavsett om du tar hem en liten valp eller ger en vuxen hund ett nytt hem är detta en otroligt spännande tid för alla. Medan du väntar på den stora dagen kanske du distrahera dig själv och som tur är finns det några saker du måste ordna innan du välkomnar den nya familjemedlemmen hem.