Gordon setter

Gordon Setter

En stor och kraftfull hund med muskulösa ben och ett elegant och ädelt utseende, i kombination med styrka och en uppenbar förmåga att jaga i flera timmar. Pälsen är silkig och rak, svart och sandfärgad med längre hår på ben, bringa, mage, öron och svans. En fullvuxen hane är cirka 66 cm i mankhöjd och väger 29,5 kg, medan tikarna är omkring 62 cm i mankhöjd och väger 25,5 kg.

 • Hund som passar ägare utan erfarenhet
 • Viss träning krävs
 • Tycker om energiska promenader
 • Mycket motion
 • Stor hund
 • Lite dregel
 • Pälsvård varannan dag
 • Behöver inte en allergivänlig ras
 • Tyst hund
 • Inte en vakthund
 • Kan behöva träning för att bo med andra hundar och katter
 • Fantastisk familjehund

Ursprung

Gordon setter kan spåras tillbaka till 1620, då rasen var känd som "black and fallow setting dog". Bland dess förfäder finns spansk pointer och olika tidiga spanielraser. Rasen har fått sitt namn efter den fjärde hertigen av Gordon som strävade efter att etablera rasen officiellt vid sitt slott i skotska Banffshire 1827. Gordon setter är den enda inhemska skotska jakthunden och avlades specifikt för att jaga viltfågel, i synnerhet ripa. Den har större uthållighet än andra jakthundar och används gärna vid jakt på hedarna. Den sägs ta mer hem fler fåglar än andra jakthundar, även om den kan ta längre tid på sig.

Personlighet

Det är en lugn och känslig hund som är ett perfekt sällskapsdjur om den får tillräckligt med motion, annars kan den bli lätt hyperaktiv. En gordon setter är en social och vänlig hund som är hängiven sin ägare, men något reserverad mot främlingar. Man bör tänka på att rasen är mer viljestark än andra jakthundar och behöver konstant träning.

Hälsa

Likt många raser kan gordon setter även drabbas av ärftliga ögonsjukdomar och höftdysplasi (en åkomma som kan leda till rörlighetsproblem). Därför är det viktigt med en bedömning av ögon och höfter innan avel.

Motion

Gordon setter avlades för styrka och uthållighet, och har rykte om sig att vara den jakthund som är tåligast och kan arbeta längst. Som ett resultat behöver den gott om motion för att må bra; minst två timmar varje dag för en fullvuxen hund. Man bör engagera hunden i aktiviteter som utnyttjar dess naturliga jaktinstinkt, bland annat spårning och fälttävlan.

Näring

Stora hundar har inte bara en stor aptit, de skiljer sig också från mindre hundar i det att de behöver ett balanserat intag av näringsämnen inklusive vitaminer och mineraler. Gordon setter riskerar att få uppsvälld mage och andra magproblem. Mindre och mer regelbundna måltider kan hjälpa till att minimera dessa risker.

Pälsvård

Gordon setter har en halvlång päls som ska borstas och kammas regelbundet, minst två gånger i veckan. Man ska också rengöra de långa öronen regelbundet eftersom dålig luftcirkulation kan leda till infektioner.

Bäst hundraser för barn

Trots att många hundar traditionellt anses vara bra med barn så måste alla hundar och barn lära sig att umgås och respektera varandra och vara trygga tillsammans. Även då bör hundar och unga barn aldrig lämnas ensamma tillsammans, och vuxna bör hålla uppsikt över deras samspel.

dog

Är detta rätt hundras för dig?

Alla hundar har sin egen, unika personlighet, men några instinkter och beteenden är medfödda. Prova vår hundrasguide och ta reda på vilka hundraser som passar dina preferenser och din livsstil bäst. Om du och din hund båda vill samma saker är det mer sannolikt att ni får ett lyckligt och givande liv tillsammans.

Att tänka på sedan

Adoption

Det är otroligt givande att adoptera en hund från ett djurhem. Ofta innebär det att du ger hunden en andra chans. Det finns många hundar som väntar på ett kärleksfullt permanent hem. Ansedda djurhem är noga med att matcha rätt människor med rätt hundar. Medarbetarna lär sig allt de kan om hundarna de får in och tar sig tid att lära känna dig, din familj och din livsstil innan de matchar dig med någon av sina hundar. Dessutom råder de dig gärna och svarar på eventuella frågor både före och efter adoption. Klicka här för mer information och länkar till samarbetspartners där du kan hitta din nya fyrbenta vän.

Hitta en bra uppfödare

Om du vill ha en renrasig hundvalp bör du vända dig till en ansedd uppfödare. Kontakta kennelklubben eller sekreteraren för en rasklubb. De kan ha en lista över tillgängliga valpkullar eller sätta dig i kontakt med uppfödare nära dig. Försök välja en licensierad uppfödare och gå på hundutställningar, där du kan träffa uppfödare personligen och fråga om tillgängligheten på valpar för din valda ras.

Välkomna din nya hund hem

Oavsett om du tar hem en liten valp eller ger en vuxen hund ett nytt hem är detta en otroligt spännande tid för alla. Medan du väntar på den stora dagen kanske du distrahera dig själv och som tur är finns det några saker du måste ordna innan du välkomnar den nya familjemedlemmen hem.