Griffon bruxellois

Griffon Bruxellois (Short/rough coat)

Griffon bruxellois finns i två varianter: korthårig och strävhårig. Det mest karaktäristiska hos en griffon bruxellois är dess mopslika utseende. Nosen är ganska kort och uppåtvänd. Stora, framskjutande ögon är en annan mopsegenskap, precis som den framskjutande underkäken. Allt detta har lett till att vissa liknar griffon bruxellois ansikte vid en apa. Hunden finns i röd, svart eller svart och mellanbrun. En fullvuxen griffon bruxellois är 18-20cm i mankhöjd och väger 2-5kg.

 • Hund som passar ägare utan erfarenhet
 • Grundläggande träning krävs
 • Jag vill ha en hund som jag kan ta med på lugna promenader
 • Mindre motion
 • Dvärghund
 • Lite dregel
 • Pälsvård varannan dag
 • Behöver inte en allergivänlig ras
 • Pratglad och ljudlig
 • Vakthund. Skäller och varnar
 • Kan behöva träning för att bo med andra hundar och katter
 • Kan behöva träning för att bo med barn

Ursprung

Griffon bruxellois är en belgisk ras som skapades på 1800-talet genom att korsa affenpinscher, mops och beltiska stallhundar. Förare av tvåhjuliga droskor behövde en liten, intelligent hund för att vakta deras bilar och jaga skadedjur i stallet. Gatuhundarnas tålighet och affenpinscherns smarthet visade sig vara en praktisk kombination för droskförarna. Senare användes även engelsk dvärgspaniel för att skapa ett nästan människoliknande utseende på griffon bruxellois och eventuellt blandade man även in yorkshireterrier.

Personlighet

Griffon bruxellois är inte en lämplig sällskapshund för mindre barn då deras ibland hårdhänta lek kan missuppfattas och göra hunden rädd och förutsägbar kring barn. En griffon bruxellois kan vara envis, men lär sig snabbt och har tränats att göra bra ifrån sig i olika hundsporter. Den vill nära sin ägare och kan vara destruktiv om den lämnas ensam under längre stunder.

Hälsa

Rasen har inte många specifika hälsoproblem, men kan likt andra raser med relativt platt ansikte vara benägen att drabbas av andningssvårigheter och ögonproblem. Likt många små raser kan den drabbas av lösa knäleder (patellaluxation) och ärftliga ryggproblem och avelshundar bör därför testas för detta.

Motion

Aktiv och med inslag av terrier i sig gillar en griffon bruxellois att springa, men anpassar sig glatt till ett liv i en lägenhet. En vuxen griffon bruxellois behöver omkring en halvtimmes motion varje dag

Näring

Små hundar har en snabb matsmältning vilket innebär att de gör av med energi snabbt, och med deras små magar så måste de äta ofta och lite. Maten för små hundraser är designad med rätt mängd näring och med mindre bitar för att passa mindre munnar. Det gör att hunden tuggar längre, vilket i sin tur förbättrar matsmältningen.

Pälsvård

Den sträva pälsen är något längre vid kinder, haka, nos och ögon. Pälsen kräver inte alltför omfattande pälsvård. Strävhårig päls bör plockas tre gånger om året, bortsett från ansiktshåret som ska trimmas med sax och kammas regelbundet för att avlägsna eventuella matrester. Korthårig griffon bruxellois fäller en hel del och man bör använda en borsthandske relativt ofta för att avlägsna döda hår. Båda varianterna kan behöva rengöras i hudvecken då och då.

Bäst hundraser för barn

Trots att många hundar traditionellt anses vara bra med barn så måste alla hundar och barn lära sig att umgås och respektera varandra och vara trygga tillsammans. Även då bör hundar och unga barn aldrig lämnas ensamma tillsammans, och vuxna bör hålla uppsikt över deras samspel.

dog

Är detta rätt hundras för dig?

Alla hundar har sin egen, unika personlighet, men några instinkter och beteenden är medfödda. Prova vår hundrasguide och ta reda på vilka hundraser som passar dina preferenser och din livsstil bäst. Om du och din hund båda vill samma saker är det mer sannolikt att ni får ett lyckligt och givande liv tillsammans.

Att tänka på sedan

Adoption

Det är otroligt givande att adoptera en hund från ett djurhem. Ofta innebär det att du ger hunden en andra chans. Det finns många hundar som väntar på ett kärleksfullt permanent hem. Ansedda djurhem är noga med att matcha rätt människor med rätt hundar. Medarbetarna lär sig allt de kan om hundarna de får in och tar sig tid att lära känna dig, din familj och din livsstil innan de matchar dig med någon av sina hundar. Dessutom råder de dig gärna och svarar på eventuella frågor både före och efter adoption. Klicka här för mer information och länkar till samarbetspartners där du kan hitta din nya fyrbenta vän.

Hitta en bra uppfödare

Om du vill ha en renrasig hundvalp bör du vända dig till en ansedd uppfödare. Kontakta kennelklubben eller sekreteraren för en rasklubb. De kan ha en lista över tillgängliga valpkullar eller sätta dig i kontakt med uppfödare nära dig. Försök välja en licensierad uppfödare och gå på hundutställningar, där du kan träffa uppfödare personligen och fråga om tillgängligheten på valpar för din valda ras.

Välkomna din nya hund hem

Oavsett om du tar hem en liten valp eller ger en vuxen hund ett nytt hem är detta en otroligt spännande tid för alla. Medan du väntar på den stora dagen kanske du distrahera dig själv och som tur är finns det några saker du måste ordna innan du välkomnar den nya familjemedlemmen hem.