Hamiltonstövare

En elegant, stark och medelstor till stor hund som är längre än den är hög och har en kort, trefärgad päls (svart, mellanbrun och vit). En vuxen hamiltonstövare är 53–61 cm (hane) respektive 49–57 cm (tik) i mankhöjd och väger 23-27kg.
- Hund som passar ägare med viss erfarenhet
- Viss träning krävs
- Jag vill gå på aktiva promenader med min hund
- Mycket motion
- Mellanstor hund
- Lite dregel
- Pälsvård en gång i veckan
- Behöver inte en allergivänlig ras
- Pratglad och ljudlig
- Inte en vakthund
- Kan behöva träning för att bo med andra hundar och katter
- Fantastisk familjehund
Ursprung
Hamiltonstövare är en av de mest populära jaktraserna i hemlandet Sverige. Den utvecklades i slutet av 1800-talet av en av grundarna av den svenska kennelklubben, greve Adolf Hamilton, som rasen har fått sitt namn efter. Dess härstamning inkluderar foxhound, harrier och olika tyska hundar (inklusive holsteiner, långbent curland hound och heidebracke). Till skillnad mot andra jakthundar arbetar hamiltonstövare inte i flock, utan för sig själv eller i par och driver upp räv och hare för jägaren.
Personlighet
Det är en godmodig hund och en tillgiven sällskapshund, förutsatt att den får använda sina jaktinstinkter. Hamiltonstövaren älskar naturen och följer sin nos i flera kilometer, vilket gör det särskilt viktigt att träna på inkallning – och ha en rymningssäker trädgård. Rasen älskar människor och är vänlig, men kan vara lite för livlig och studsig för ett hem med småbarn.
Hälsa
Hamiltonstövare är normalt en frisk och robust ras, med få rasspecifika hälsoproblem.
Motion
En hamiltonstövare nöjer sig inte med en snabb promenad runt kvarteret två gånger om dagen – det är en aktiv och energisk hund som behöver minst två timmars motion varje dag, helst i ett område där den kan springa fritt och använda nosen så mycket den vill. Om den blir uttråkad eller får för lite motion blir den destruktiv och gräver, tuggar och skäller för att roa sig själv.
Näring
Din hund behöver en balanserad diet med alla huvudsakliga näringsämnen samt konstant tillgång till färskt dricksvatten. Det är viktigt att genomföra regelbundna kontroller av kroppsskicket för att vara säker på att din hund är i toppform. Kom också ihåg att ge din hund mat åtminstone två gånger om dagen och enligt riktlinjerna för det specifika fodret.
Pälsvård
Hamiltonstövare har en dubbel päls med en mjuk underull som är särskilt tjock under vintern och väderbeständiga täckhår. Pälsen är lättskött och behöver bara borstas igenom en gång i veckan.
Bäst hundraser för barn
Trots att många hundar traditionellt anses vara bra med barn så måste alla hundar och barn lära sig att umgås och respektera varandra och vara trygga tillsammans. Även då bör hundar och unga barn aldrig lämnas ensamma tillsammans, och vuxna bör hålla uppsikt över deras samspel.