Hamiltonstövare

Hamiltonstovare

En elegant, stark och medelstor till stor hund som är längre än den är hög och har en kort, trefärgad päls (svart, mellanbrun och vit). En vuxen hamiltonstövare är 53–61 cm (hane) respektive 49–57 cm (tik) i mankhöjd och väger 23-27kg.

 • Hund som passar ägare med viss erfarenhet
 • Viss träning krävs
 • Jag vill gå på aktiva promenader med min hund
 • Mycket motion
 • Mellanstor hund
 • Lite dregel
 • Pälsvård en gång i veckan
 • Behöver inte en allergivänlig ras
 • Pratglad och ljudlig
 • Inte en vakthund
 • Kan behöva träning för att bo med andra hundar och katter
 • Fantastisk familjehund

Ursprung

Hamiltonstövare är en av de mest populära jaktraserna i hemlandet Sverige. Den utvecklades i slutet av 1800-talet av en av grundarna av den svenska kennelklubben, greve Adolf Hamilton, som rasen har fått sitt namn efter. Dess härstamning inkluderar foxhound, harrier och olika tyska hundar (inklusive holsteiner, långbent curland hound och heidebracke). Till skillnad mot andra jakthundar arbetar hamiltonstövare inte i flock, utan för sig själv eller i par och driver upp räv och hare för jägaren.

Personlighet

Det är en godmodig hund och en tillgiven sällskapshund, förutsatt att den får använda sina jaktinstinkter. Hamiltonstövaren älskar naturen och följer sin nos i flera kilometer, vilket gör det särskilt viktigt att träna på inkallning – och ha en rymningssäker trädgård. Rasen älskar människor och är vänlig, men kan vara lite för livlig och studsig för ett hem med småbarn.

Hälsa

Hamiltonstövare är normalt en frisk och robust ras, med få rasspecifika hälsoproblem.

Motion

En hamiltonstövare nöjer sig inte med en snabb promenad runt kvarteret två gånger om dagen – det är en aktiv och energisk hund som behöver minst två timmars motion varje dag, helst i ett område där den kan springa fritt och använda nosen så mycket den vill. Om den blir uttråkad eller får för lite motion blir den destruktiv och gräver, tuggar och skäller för att roa sig själv.

Näring

Din hund behöver en balanserad diet med alla huvudsakliga näringsämnen samt konstant tillgång till färskt dricksvatten. Det är viktigt att genomföra regelbundna kontroller av kroppsskicket för att vara säker på att din hund är i toppform. Kom också ihåg att ge din hund mat åtminstone två gånger om dagen och enligt riktlinjerna för det specifika fodret.

Pälsvård

Hamiltonstövare har en dubbel päls med en mjuk underull som är särskilt tjock under vintern och väderbeständiga täckhår. Pälsen är lättskött och behöver bara borstas igenom en gång i veckan.

Bäst hundraser för barn

Trots att många hundar traditionellt anses vara bra med barn så måste alla hundar och barn lära sig att umgås och respektera varandra och vara trygga tillsammans. Även då bör hundar och unga barn aldrig lämnas ensamma tillsammans, och vuxna bör hålla uppsikt över deras samspel.

dog

Är detta rätt hundras för dig?

Alla hundar har sin egen, unika personlighet, men några instinkter och beteenden är medfödda. Prova vår hundrasguide och ta reda på vilka hundraser som passar dina preferenser och din livsstil bäst. Om du och din hund båda vill samma saker är det mer sannolikt att ni får ett lyckligt och givande liv tillsammans.

Att tänka på sedan

Adoption

Det är otroligt givande att adoptera en hund från ett djurhem. Ofta innebär det att du ger hunden en andra chans. Det finns många hundar som väntar på ett kärleksfullt permanent hem. Ansedda djurhem är noga med att matcha rätt människor med rätt hundar. Medarbetarna lär sig allt de kan om hundarna de får in och tar sig tid att lära känna dig, din familj och din livsstil innan de matchar dig med någon av sina hundar. Dessutom råder de dig gärna och svarar på eventuella frågor både före och efter adoption. Klicka här för mer information och länkar till samarbetspartners där du kan hitta din nya fyrbenta vän.

Hitta en bra uppfödare

Om du vill ha en renrasig hundvalp bör du vända dig till en ansedd uppfödare. Kontakta kennelklubben eller sekreteraren för en rasklubb. De kan ha en lista över tillgängliga valpkullar eller sätta dig i kontakt med uppfödare nära dig. Försök välja en licensierad uppfödare och gå på hundutställningar, där du kan träffa uppfödare personligen och fråga om tillgängligheten på valpar för din valda ras.

Välkomna din nya hund hem

Oavsett om du tar hem en liten valp eller ger en vuxen hund ett nytt hem är detta en otroligt spännande tid för alla. Medan du väntar på den stora dagen kanske du distrahera dig själv och som tur är finns det några saker du måste ordna innan du välkomnar den nya familjemedlemmen hem.