Irish softcoated wheaten terrier

Soft Coated Wheaten Terrier

Irish softcoated wheaten terrier är en medelstor hund med en silkeslen, mjukt vågig päls som ger den ett naturligt utseende. Den här rasen har en mycket distinkt pälsfärg, som sägs likna den varma färgen hos mognande vete. En fullvuxen hane är 46–49 cm i mankhöjd och väger 16–20,5 kg, tikarna är något mindre.

 • Hund som passar ägare med viss erfarenhet
 • Viss träning krävs
 • Jag vill gå på aktiva promenader med min hund
 • Måttlig motion
 • Mellanstor hund
 • Lite dregel
 • Pälsvård varannan dag
 • Allergivänlig ras
 • Pratglad och ljudlig
 • Vakthund. Skäller och varnar
 • Kan behöva träning för att bo med andra hundar och katter
 • Kan behöva träning för att bo med barn

Ursprung

Irish softcoated wheaten terrier tar hand om skadedjur för de irländska lantbrukarna, och efter tvåhundra års avel är den en bra råttfångare och utmärkt gårdshund. Rasen erkändes av den irländska kennelklubben i slutet av 1930-talet och av den brittiska i början av 1940-talet. Irish softcoated wheaten terrier är den äldsta inhemska terriern från Irland och ett levande bevis på att irländarnas skicklighet inom avel inte bara gäller kapplöpningshästar.

Personlighet

Irish softcoated wheaten terrier har gott om personlighet och en känsla för humor. Så länge den får vara med på allt du gör kommer den att vara en pålitlig sällskapshund. Den håller dig på alerten genom att då och då vara olydig, men den är oftast glad och entusiastisk på ett mycket trevligt sätt. Det är en snabblärd hund, men likt många terrier kan den vara envis.

Hälsa

Det är i allmänhet en frisk ras, som dock kan drabbas av ett antal ärftliga sjukdomar, främst en specifik njursjukdom samt mag- och tarmsjukdom. Allergiska hudsjukdomar är också vanliga.

Motion

Den är en aktiv hund som behöver tillräckligt med motion, annars kan den bli lite stökig inomhus. En timmes motion om dagen bör anses som minimum för en fullvuxen hund, helst mer om möjlighet finns.

Näring

Din hund behöver en balanserad diet med alla huvudsakliga näringsämnen samt konstant tillgång till färskt dricksvatten. Det är viktigt att genomföra regelbundna kontroller av kroppsskicket för att vara säker på att din hund är i toppform. Kom också ihåg att ge din hund mat åtminstone två gånger om dagen och enligt riktlinjerna för det specifika fodret.

Pälsvård

Den silkeslena, mjukt vågiga pälsen fäller inte och behöver borstas flera gånger i veckan för att hållas ren, blank och fri från tovor. Behovet av pälsvård är större när hunden är 7–24 månader gammal, då den får sin vuxenpäls.

Bäst hundraser för barn

Trots att många hundar traditionellt anses vara bra med barn så måste alla hundar och barn lära sig att umgås och respektera varandra och vara trygga tillsammans. Även då bör hundar och unga barn aldrig lämnas ensamma tillsammans, och vuxna bör hålla uppsikt över deras samspel.

dog

Är detta rätt hundras för dig?

Alla hundar har sin egen, unika personlighet, men några instinkter och beteenden är medfödda. Prova vår hundrasguide och ta reda på vilka hundraser som passar dina preferenser och din livsstil bäst. Om du och din hund båda vill samma saker är det mer sannolikt att ni får ett lyckligt och givande liv tillsammans.

Att tänka på sedan

Adoption

Det är otroligt givande att adoptera en hund från ett djurhem. Ofta innebär det att du ger hunden en andra chans. Det finns många hundar som väntar på ett kärleksfullt permanent hem. Ansedda djurhem är noga med att matcha rätt människor med rätt hundar. Medarbetarna lär sig allt de kan om hundarna de får in och tar sig tid att lära känna dig, din familj och din livsstil innan de matchar dig med någon av sina hundar. Dessutom råder de dig gärna och svarar på eventuella frågor både före och efter adoption. Klicka här för mer information och länkar till samarbetspartners där du kan hitta din nya fyrbenta vän.

Hitta en bra uppfödare

Om du vill ha en renrasig hundvalp bör du vända dig till en ansedd uppfödare. Kontakta kennelklubben eller sekreteraren för en rasklubb. De kan ha en lista över tillgängliga valpkullar eller sätta dig i kontakt med uppfödare nära dig. Försök välja en licensierad uppfödare och gå på hundutställningar, där du kan träffa uppfödare personligen och fråga om tillgängligheten på valpar för din valda ras.

Välkomna din nya hund hem

Oavsett om du tar hem en liten valp eller ger en vuxen hund ett nytt hem är detta en otroligt spännande tid för alla. Medan du väntar på den stora dagen kanske du distrahera dig själv och som tur är finns det några saker du måste ordna innan du välkomnar den nya familjemedlemmen hem.