Irländsk terrier

Irish Terrier
Den här medelstora, eleganta terriern har en sträv päls som finns i kombinationer av röd, vetefärgad och gul. En fullvuxen irländsk terrier är 46–48 cm i mankhöjd och väger 11–12 kg.
 • Hund som passar ägare med viss erfarenhet
 • Viss träning krävs
 • Jag vill gå på aktiva promenader med min hund
 • Måttlig motion
 • Mellanstor hund
 • Lite dregel
 • Pälsvård varannan dag
 • Behöver inte en allergivänlig ras
 • Pratglad och ljudlig
 • Vakthund. Skäller och varnar
 • Kan behöva träning för att bo med andra hundar och katter
 • Kan behöva träning för att bo med barn

Ursprung

Irländsk terrier kommer ursprungligen från området kring Cork och anses vara en av Irlands äldsta inhemska raser. Den användes som vakthund och för att bekämpa skadedjur. Tidigare känd som irländsk röd terrier, för att undvika hopblandning med andra irländska terrierraser, har den även fått smeknamnet "våghals" och användes som meddelandehund under första världskriget. Rasens exakta ursprung är okänt, men den har sannolikt utvecklats från den gamla black and tan terrier.

Personlighet

"Den röda djävulen" förtjänar inte sitt smeknamn – ja, irländsk terrier kan vara våghalsig, busig och aggressiv mot andra hundar, men med människor är det en vänlig, rolig och hängiven sällskapshund.

Hälsa

Irländsk terrier är i allmänhet en robust och frisk ras. Den kan dock drabbas av den ärftliga sjukdomen hyperkeratos (spruckna och förhårdnade trampdynor), men tack vare varsam avel är denna sjukdom numera sällsynt förekommande.

Motion

Irländsk terrier behöver en timmes motion varje dag. Om din hund gärna bråkar med andra hundar ska den vara kopplad på allmänna platser för att inte vara till besvär. Låt den springa fritt på områden, där den inte träffar andra hundar.

Näring

Din hund behöver en balanserad diet med alla huvudsakliga näringsämnen samt konstant tillgång till färskt dricksvatten. Det är viktigt att regelbundet kontrollera hundens kroppsskick för att säkerställa att den är i toppform. Kom också ihåg att utfodra den åtminstone två gånger om dagen i enlighet med utfodringsguiden för det aktuella fodret.

Pälsvård

Pälsen består av sträva, raka täckhår och en mjukare, finare underull. Den ska borstas ett par gånger i veckan och handplockas (för att plocka bort döda strån) två eller tre gånger om året.

Bäst hundraser för barn

Trots att många hundar traditionellt anses vara bra med barn så måste alla hundar och barn lära sig att umgås och respektera varandra och vara trygga tillsammans. Även då bör hundar och unga barn aldrig lämnas ensamma tillsammans, och vuxna bör hålla uppsikt över deras samspel.

dog

Är detta rätt hundras för dig?

Alla hundar har sin egen, unika personlighet, men några instinkter och beteenden är medfödda. Prova vår hundrasguide och ta reda på vilka hundraser som passar dina preferenser och din livsstil bäst. Om du och din hund båda vill samma saker är det mer sannolikt att ni får ett lyckligt och givande liv tillsammans.

Att tänka på sedan

Adoption

Det är otroligt givande att adoptera en hund från ett djurhem. Ofta innebär det att du ger hunden en andra chans. Det finns många hundar som väntar på ett kärleksfullt permanent hem. Ansedda djurhem är noga med att matcha rätt människor med rätt hundar. Medarbetarna lär sig allt de kan om hundarna de får in och tar sig tid att lära känna dig, din familj och din livsstil innan de matchar dig med någon av sina hundar. Dessutom råder de dig gärna och svarar på eventuella frågor både före och efter adoption. Klicka här för mer information och länkar till samarbetspartners där du kan hitta din nya fyrbenta vän.

Hitta en bra uppfödare

Om du vill ha en renrasig hundvalp bör du vända dig till en ansedd uppfödare. Kontakta kennelklubben eller sekreteraren för en rasklubb. De kan ha en lista över tillgängliga valpkullar eller sätta dig i kontakt med uppfödare nära dig. Försök välja en licensierad uppfödare och gå på hundutställningar, där du kan träffa uppfödare personligen och fråga om tillgängligheten på valpar för din valda ras.

Välkomna din nya hund hem

Oavsett om du tar hem en liten valp eller ger en vuxen hund ett nytt hem är detta en otroligt spännande tid för alla. Medan du väntar på den stora dagen kanske du distrahera dig själv och som tur är finns det några saker du måste ordna innan du välkomnar den nya familjemedlemmen hem.