Irländsk vattenspaniel

Irish Water Spaniel

Irländsk vattenspaniel här är den högsta av alla spanielar, och en fullvuxen hund är 51–58 cm i mankhöjd och väger 20–30 kg. En elegant, kompakt och stark hund med en lockig päls som är mörkt leverfärgad med inslag av lila.

 • Hund som passar ägare med viss erfarenhet
 • Viss träning krävs
 • Tycker om energiska promenader
 • Mer än två timmar om dagen
 • Mellanstor hund
 • Lite dregel
 • Pälsvård varannan dag
 • Allergivänlig ras
 • Pratglad och ljudlig
 • Inte en vakthund
 • Kan behöva träning för att bo med andra hundar och katter
 • Fantastisk familjehund

Ursprung

Man tror att irländsk vattenspaniel kom till Irland med fiskare från Frankrike, Spanien, Portugal och Italien. Härstamningen är okänd, men kan inkludera pudel, portugisisk vattenhund och barbet. Rasen användes ursprungligen vid jakt för att driva och apportera vattenfåglar från mossar och åar – därav smeknamnet "mosshund"! Den första irländska vattenspanieln vi känner till hette Boatswain, född 1834, och tillhörde dublinbon Justin McCarthy. Alla moderna irländska vattenspanielar härstammar från denna hund.

Personlighet

Den kallas visserligen spaniel, men tävlar som en retriever i fälttävlan och är en mycket mångsidig jakthund. Som sällskapshund är irländsk vattenspaniel rolig och tillgiven, men reserverad mot främlingar tills den lär känna dem. Det är en snäll, självsäker

Hälsa

Likt många raser kan irländsk vattenspaniel även drabbas av ärftliga ögonsjukdomar och höftdysplasi (en åkomma som kan leda till rörlighetsproblem). Därför är det viktigt med en bedömning av ögon och höfter innan avel.

Motion

och energisk ras som behöver minst två timmars motion varje dag. Irländsk vattenspaniel njuter av att springa runt i naturen och älskar vatten – den hoppar gärna ner i dammar eller till och med stora pölar som den upptäcker under promenaden!

Näring

Din hund behöver en balanserad diet med alla huvudsakliga näringsämnen samt konstant tillgång till färskt dricksvatten. Det är viktigt att regelbundet kontrollera hundens kroppsskick för att säkerställa att den är i toppform. Kom också ihåg att utfodra den åtminstone två gånger om dagen i enlighet med utfodringsguiden för det aktuella fodret.

Pälsvård

Den lockiga pälsen är naturligt oljig och skyddar hunden när den simmar i kallt vatten. Använd en bredtandad kam för att kamma pälsen en eller två gånger i veckan, och bada och trimma den varannan månad. Spraya pälsen med vatten efter kamningen för att få tillbaka lockarna.

Bäst hundraser för barn

Trots att många hundar traditionellt anses vara bra med barn så måste alla hundar och barn lära sig att umgås och respektera varandra och vara trygga tillsammans. Även då bör hundar och unga barn aldrig lämnas ensamma tillsammans, och vuxna bör hålla uppsikt över deras samspel.

dog

Är detta rätt hundras för dig?

Alla hundar har sin egen, unika personlighet, men några instinkter och beteenden är medfödda. Prova vår hundrasguide och ta reda på vilka hundraser som passar dina preferenser och din livsstil bäst. Om du och din hund båda vill samma saker är det mer sannolikt att ni får ett lyckligt och givande liv tillsammans.

Att tänka på sedan

Adoption

Det är otroligt givande att adoptera en hund från ett djurhem. Ofta innebär det att du ger hunden en andra chans. Det finns många hundar som väntar på ett kärleksfullt permanent hem. Ansedda djurhem är noga med att matcha rätt människor med rätt hundar. Medarbetarna lär sig allt de kan om hundarna de får in och tar sig tid att lära känna dig, din familj och din livsstil innan de matchar dig med någon av sina hundar. Dessutom råder de dig gärna och svarar på eventuella frågor både före och efter adoption. Klicka här för mer information och länkar till samarbetspartners där du kan hitta din nya fyrbenta vän.

Hitta en bra uppfödare

Om du vill ha en renrasig hundvalp bör du vända dig till en ansedd uppfödare. Kontakta kennelklubben eller sekreteraren för en rasklubb. De kan ha en lista över tillgängliga valpkullar eller sätta dig i kontakt med uppfödare nära dig. Försök välja en licensierad uppfödare och gå på hundutställningar, där du kan träffa uppfödare personligen och fråga om tillgängligheten på valpar för din valda ras.

Välkomna din nya hund hem

Oavsett om du tar hem en liten valp eller ger en vuxen hund ett nytt hem är detta en otroligt spännande tid för alla. Medan du väntar på den stora dagen kanske du distrahera dig själv och som tur är finns det några saker du måste ordna innan du välkomnar den nya familjemedlemmen hem.