Kerry blue terrier

Kerry Blue Terrier

Kerry blue terrier är en kompakt, muskulös och stark hund med en mjuk, silkig, vågig päls som är blåfärgad, med eller utan svarta prickar. En fullvuxen hane är 46–48 cm i mankhöjd och väger 15–17 kg, medan tikarna är något mindre.

 • Hund som passar för ägare med erfarenhet
 • Viss träning krävs
 • Jag vill gå på aktiva promenader med min hund
 • Måttlig motion
 • Mellanstor hund
 • Lite dregel
 • Pälsvård varannan dag
 • Allergivänlig ras
 • Pratglad och ljudlig
 • Vakthund. Skäller och varnar
 • Kan behöva träning för att bo med andra hundar och katter
 • Kan behöva träning för att bo med barn

Ursprung

Kerry blue terrier är en mångsidig gårdshund som vaktade gårdarna, höll skadedjur under kontroll, jagade och apporterade småvilt, och till och med vallade boskap. Rasen sägs härstamma från en hund som simmade till den irländska kusten från ett skeppsvrak, men det finns variationer på berättelsen. Några säger att hunden var en liten blågrå spaniel från den spanska armadan, andra att det var en rysk svart terrier som hoppade iland i Tralee-fiken, och vissa att det var en portugisisk vattenhund från ett lastfartyg. Hundens sägs ha parat sig med inhemska terrierraser för att producera kerry blue terrier.

Personlighet

Kerry blue terrier är en typisk terrier, dvs. alert, beslutsam och självsäker med en tendens att vara envis. Den ska vara "disciplinerat lekfull", men ibland kan den disciplinerade delen vara diskutabel! Några kan vara aggressiva mot andra hundar och därför är tidig och kontinuerlig social träning ett måste.

Hälsa

Det är normalt en frisk ras och de vanligaste hälsoproblemen är vissa ögonsjukdomar och hudproblem.

Motion

En kerry blue terrier ska ha en timmes motion om dagen, men tar gärna mer om du erbjuder det. Rasen är mycket mångsidig och tycker ofta om agility och andra hundsporter. Kontrollera pälsen efter promenader då den är rena magneten för gräsfrön, klibbiga knoppar osv.

Näring

Din hund behöver en balanserad diet med alla huvudsakliga näringsämnen samt konstant tillgång till färskt dricksvatten. Det är viktigt att genomföra regelbundna kontroller av kroppsskicket för att vara säker på att din hund är i toppform. Kom också ihåg att ge din hund mat åtminstone två gånger om dagen och enligt riktlinjerna för det specifika fodret.

Pälsvård

Den mjuka, silkiga, vågiga pälsen fäller inte, ska borstas dagligen och klippas var sjätte till åttonde vecka.

Bäst hundraser för barn

Trots att många hundar traditionellt anses vara bra med barn så måste alla hundar och barn lära sig att umgås och respektera varandra och vara trygga tillsammans. Även då bör hundar och unga barn aldrig lämnas ensamma tillsammans, och vuxna bör hålla uppsikt över deras samspel.

dog

Är detta rätt hundras för dig?

Alla hundar har sin egen, unika personlighet, men några instinkter och beteenden är medfödda. Prova vår hundrasguide och ta reda på vilka hundraser som passar dina preferenser och din livsstil bäst. Om du och din hund båda vill samma saker är det mer sannolikt att ni får ett lyckligt och givande liv tillsammans.

Att tänka på sedan

Adoption

Det är otroligt givande att adoptera en hund från ett djurhem. Ofta innebär det att du ger hunden en andra chans. Det finns många hundar som väntar på ett kärleksfullt permanent hem. Ansedda djurhem är noga med att matcha rätt människor med rätt hundar. Medarbetarna lär sig allt de kan om hundarna de får in och tar sig tid att lära känna dig, din familj och din livsstil innan de matchar dig med någon av sina hundar. Dessutom råder de dig gärna och svarar på eventuella frågor både före och efter adoption. Klicka här för mer information och länkar till samarbetspartners där du kan hitta din nya fyrbenta vän.

Hitta en bra uppfödare

Om du vill ha en renrasig hundvalp bör du vända dig till en ansedd uppfödare. Kontakta kennelklubben eller sekreteraren för en rasklubb. De kan ha en lista över tillgängliga valpkullar eller sätta dig i kontakt med uppfödare nära dig. Försök välja en licensierad uppfödare och gå på hundutställningar, där du kan träffa uppfödare personligen och fråga om tillgängligheten på valpar för din valda ras.

Välkomna din nya hund hem

Oavsett om du tar hem en liten valp eller ger en vuxen hund ett nytt hem är detta en otroligt spännande tid för alla. Medan du väntar på den stora dagen kanske du distrahera dig själv och som tur är finns det några saker du måste ordna innan du välkomnar den nya familjemedlemmen hem.