King charles spaniel

King Charles Spaniel
King charles spaniel har ett ädelt och kompakt utseende med en kort, robust kropp och en lång, silkig päls som är rak eller lätt vågig. Pälsen finns i kombinationer av svart, mellanbrun, röd och vit eller trefärgad (svart, vit och mellanbrun). En fullvuxen king charles spaniel är 30–33 cm i mankhöjd och väger 3,6–6,3 kg.
 • Hund som passar ägare utan erfarenhet
 • Grundläggande träning krävs
 • Jag vill ha en hund som jag kan ta med på lugna promenader
 • Måttlig motion
 • Liten hund
 • Lite dregel
 • Pälsvård varannan dag
 • Behöver inte en allergivänlig ras
 • Pratglad och ljudlig
 • Vakthund. Skäller och varnar
 • Går utmärkt ihop med andra hundar och katter
 • Fantastisk familjehund

Ursprung

Med ursprung i jakthundar avlade man fram en dvärgspaniel som sällskapshund åt aristokratiska damer, och det är från denna flera århundraden gamla hundtyp som rasen king charles spaniel härstammar. Korsad med orientaliska dvärgraser, bland annat mops och japanese chin, har rasen fått de drag som var populära hos dvärghundar från Fjärran Östern: stora ögon, välvd skall och platt ansikte. King charles spanielns mest berömda beundrare var naturligtvis kung Charles II, som också har gett namn åt rasen.

Personlighet

King charles spaniel är snäll, glad och kärleksfull och en givande sällskapshund. Den kan vara reserverad mot främlingar, men mycket tillgiven vänner och familj. Rasen går ihop med andra hundar och sällskapsdjur och njuter av att umgås med både gammal och ung, men barn ska vara försiktiga runt den eftersom dess storlek gör att den riskerar att skadas av misstag.

Hälsa

Syringomyelia, en allvarlig och smärtsam neurologisk sjukdom, har rapporterats hos några king charles spanielar. Likt många små raser kan king charles spaniel drabbas av lösa knäleder (patellaluxation) och de som har ett mycket platt ansikte kan även få andningsproblem.

Motion

King charles spaniel är en liten ras som inte kräver mycket motion och nöjer sig med en halvtimmes promenad varje dag, men tar gärna mer om du erbjuder det. Den njuter av att leka med sin ägare och är en smart hund som också tycker om träning.

Näring

Små hundar har en snabb matsmältning vilket innebär att de gör av med energi snabbt, och med deras små magar så måste de äta ofta och lite. Maten för små hundraser är designad med rätt mängd näring och med mindre bitar för att passa mindre munnar. Det gör att hunden tuggar längre, vilket i sin tur förbättrar matsmältningen.

Pälsvård

Den medellånga till långa silkiga pälsen ska borstas två eller tre gånger i veckan, med särskilt fokus på de längre håren på öron, ben och svans där det kan bildas tovor om pälsen försummas.

Bäst hundraser för barn

Trots att många hundar traditionellt anses vara bra med barn så måste alla hundar och barn lära sig att umgås och respektera varandra och vara trygga tillsammans. Även då bör hundar och unga barn aldrig lämnas ensamma tillsammans, och vuxna bör hålla uppsikt över deras samspel.

dog

Är detta rätt hundras för dig?

Alla hundar har sin egen, unika personlighet, men några instinkter och beteenden är medfödda. Prova vår hundrasguide och ta reda på vilka hundraser som passar dina preferenser och din livsstil bäst. Om du och din hund båda vill samma saker är det mer sannolikt att ni får ett lyckligt och givande liv tillsammans.

Att tänka på sedan

Adoption

Det är otroligt givande att adoptera en hund från ett djurhem. Ofta innebär det att du ger hunden en andra chans. Det finns många hundar som väntar på ett kärleksfullt permanent hem. Ansedda djurhem är noga med att matcha rätt människor med rätt hundar. Medarbetarna lär sig allt de kan om hundarna de får in och tar sig tid att lära känna dig, din familj och din livsstil innan de matchar dig med någon av sina hundar. Dessutom råder de dig gärna och svarar på eventuella frågor både före och efter adoption. Klicka här för mer information och länkar till samarbetspartners där du kan hitta din nya fyrbenta vän.

Hitta en bra uppfödare

Om du vill ha en renrasig hundvalp bör du vända dig till en ansedd uppfödare. Kontakta kennelklubben eller sekreteraren för en rasklubb. De kan ha en lista över tillgängliga valpkullar eller sätta dig i kontakt med uppfödare nära dig. Försök välja en licensierad uppfödare och gå på hundutställningar, där du kan träffa uppfödare personligen och fråga om tillgängligheten på valpar för din valda ras.

Välkomna din nya hund hem

Oavsett om du tar hem en liten valp eller ger en vuxen hund ett nytt hem är detta en otroligt spännande tid för alla. Medan du väntar på den stora dagen kanske du distrahera dig själv och som tur är finns det några saker du måste ordna innan du välkomnar den nya familjemedlemmen hem.