King charles spaniel

- Hund som passar ägare utan erfarenhet
- Grundläggande träning krävs
- Jag vill ha en hund som jag kan ta med på lugna promenader
- Måttlig motion
- Liten hund
- Lite dregel
- Pälsvård varannan dag
- Behöver inte en allergivänlig ras
- Pratglad och ljudlig
- Vakthund. Skäller och varnar
- Går utmärkt ihop med andra hundar och katter
- Fantastisk familjehund
Ursprung
Med ursprung i jakthundar avlade man fram en dvärgspaniel som sällskapshund åt aristokratiska damer, och det är från denna flera århundraden gamla hundtyp som rasen king charles spaniel härstammar. Korsad med orientaliska dvärgraser, bland annat mops och japanese chin, har rasen fått de drag som var populära hos dvärghundar från Fjärran Östern: stora ögon, välvd skall och platt ansikte. King charles spanielns mest berömda beundrare var naturligtvis kung Charles II, som också har gett namn åt rasen.
Personlighet
King charles spaniel är snäll, glad och kärleksfull och en givande sällskapshund. Den kan vara reserverad mot främlingar, men mycket tillgiven vänner och familj. Rasen går ihop med andra hundar och sällskapsdjur och njuter av att umgås med både gammal och ung, men barn ska vara försiktiga runt den eftersom dess storlek gör att den riskerar att skadas av misstag.
Hälsa
Syringomyelia, en allvarlig och smärtsam neurologisk sjukdom, har rapporterats hos några king charles spanielar. Likt många små raser kan king charles spaniel drabbas av lösa knäleder (patellaluxation) och de som har ett mycket platt ansikte kan även få andningsproblem.
Motion
King charles spaniel är en liten ras som inte kräver mycket motion och nöjer sig med en halvtimmes promenad varje dag, men tar gärna mer om du erbjuder det. Den njuter av att leka med sin ägare och är en smart hund som också tycker om träning.
Näring
Små hundar har en snabb matsmältning vilket innebär att de gör av med energi snabbt, och med deras små magar så måste de äta ofta och lite. Maten för små hundraser är designad med rätt mängd näring och med mindre bitar för att passa mindre munnar. Det gör att hunden tuggar längre, vilket i sin tur förbättrar matsmältningen.
Pälsvård
Den medellånga till långa silkiga pälsen ska borstas två eller tre gånger i veckan, med särskilt fokus på de längre håren på öron, ben och svans där det kan bildas tovor om pälsen försummas.
Bäst hundraser för barn
Trots att många hundar traditionellt anses vara bra med barn så måste alla hundar och barn lära sig att umgås och respektera varandra och vara trygga tillsammans. Även då bör hundar och unga barn aldrig lämnas ensamma tillsammans, och vuxna bör hålla uppsikt över deras samspel.