Kleinspitz/tysk spets

German Spitz Klein
Kleinspitz är en liten, kompakt och långhårig hund med spetsig nos och rullad svans. Pälsen finns i många färger och kombinationer (se rasstandarden för mer information). Skillnaderna i kön ska vara tydliga – hanarna ska ha ett maskulint utseende och tikarna ett feminint. En fullvuxen kleinspitz är 23–29 cm i mankhöjd och väger 8–10 kg.
 • Hund som passar ägare utan erfarenhet
 • Grundläggande träning krävs
 • Jag vill ha en hund som jag kan ta med på lugna promenader
 • Måttlig motion
 • Liten hund
 • Visst dregel
 • Pälsvård varje dag
 • Behöver inte en allergivänlig ras
 • Högljudd hund
 • Vakthund. Skäller och varnar
 • Kan behöva träning för att bo med andra hundar och katter
 • Kan behöva träning för att bo med barn

Ursprung

Mittelspitz härstammar i rakt nedstigande led från nordiska herdehundar, som samojedhund, som togs till Tyskland och Nederländerna av vikingarna under medeltiden. Dessa hundar spred sig sedan genom Europa och korsades med andra herde- och vallhundar, vilket byggde grunden till spetshunden. På 1600-talet blev spetshunden populär hos den engelska adeln och framavlades mindre under den viktorianska eran för att utveckla pomeranian. Dagens tyska spets finns i två storlekar i Storbritannien och kennelklubben har förbjudit avel mellan de två storlekarna. På grund av rasens blandade härstamning kan dock kleinspitz dock dyka upp i en kull med mittelspitzvalpar och tvärtom.

Personlighet

Tysk spets är en glad och vänlig hund. En självsäker och lugn sällskapshund som inte ska uppvisa några tecken på nervositet eller aggression. Det är en mycket aktiv och alert ras som älskar mänskligt sällskap och att följa med på familjens alla aktiviteter.

Hälsa

Kleinspitz är i allmänhet en mycket frisk ras, men kan likt många raser drabbas av ärftliga ögonsjukdomar och därför rekommenderas ögontester innan avel. Epilepsi och lösa knäleder förekommer också hos rasen.

Motion

Kleinspitz kräver måttlig mängd motion, men den tar gärna mer om den erbjuds det. Dock är det viktigt att veta att dagliga promenader är en stor del av välmåendet för alla hundar. Tysk spets njuter av att springa eller gå och tillbringar gärna hela dagen i trädgården med sin ägare.

Näring

Små hundar har en snabb matsmältning vilket innebär att de gör av med energi snabbt, och med deras små magar så måste de äta lite och ofta. Maten för små hundraser är designad med rätt mängd näring och med mindre bitar för att passa mindre munnar. Det gör att hunden tuggar längre, vilket i sin tur förbättrar matsmältningen.

Pälsvård

I allmänhet räcker det om man borstar hunden noggrant flera gånger i veckan för att hålla pälsen ren och fri från tovor. Man ska borsta pälsen "åt fel håll" och vara särskild uppmärksam kring öron och armbågar, där tovor snabbt kan bildas. Hanar fäller en gång om året och honor två gånger om året.

Bäst hundraser för barn

Trots att många hundar traditionellt anses vara bra med barn så måste alla hundar och barn lära sig att umgås och respektera varandra och vara trygga tillsammans. Även då bör hundar och unga barn aldrig lämnas ensamma tillsammans, och vuxna bör hålla uppsikt över deras samspel.

dog

Är detta rätt hundras för dig?

Alla hundar har sin egen, unika personlighet, men några instinkter och beteenden är medfödda. Prova vår hundrasguide och ta reda på vilka hundraser som passar dina preferenser och din livsstil bäst. Om du och din hund båda vill samma saker är det mer sannolikt att ni får ett lyckligt och givande liv tillsammans.

Att tänka på sedan

Adoption

Det är otroligt givande att adoptera en hund från ett djurhem. Ofta innebär det att du ger hunden en andra chans. Det finns många hundar som väntar på ett kärleksfullt permanent hem. Ansedda djurhem är noga med att matcha rätt människor med rätt hundar. Medarbetarna lär sig allt de kan om hundarna de får in och tar sig tid att lära känna dig, din familj och din livsstil innan de matchar dig med någon av sina hundar. Dessutom råder de dig gärna och svarar på eventuella frågor både före och efter adoption. Klicka här för mer information och länkar till samarbetspartners där du kan hitta din nya fyrbenta vän.

Hitta en bra uppfödare

Om du vill ha en renrasig hundvalp bör du vända dig till en ansedd uppfödare. Kontakta kennelklubben eller sekreteraren för en rasklubb. De kan ha en lista över tillgängliga valpkullar eller sätta dig i kontakt med uppfödare nära dig. Försök välja en licensierad uppfödare och gå på hundutställningar, där du kan träffa uppfödare personligen och fråga om tillgängligheten på valpar för din valda ras.

Välkomna din nya hund hem

Oavsett om du tar hem en liten valp eller ger en vuxen hund ett nytt hem är detta en otroligt spännande tid för alla. Medan du väntar på den stora dagen kanske du distrahera dig själv och som tur är finns det några saker du måste ordna innan du välkomnar den nya familjemedlemmen hem.