Komondor

Komondor är en stor, kraftfull hund med en karaktäristisk vit päls, där täckhår och underull tovar sig för att bilda långa, filtliknade snören. En fullvuxen hane är i genomsnitt 80 cm i mankhöjd och väger 50–61 kg, medan tikarna är omkring 70 cm i mankhöjd och väger 36–50 kg.
- Hund som passar för ägare med erfarenhet
- Extra träning krävs
- Jag vill gå på aktiva promenader med min hund
- Måttlig motion
- Stor hund
- Lite dregel
- Pälsvård varannan dag
- Allergivänlig ras
- Pratglad och ljudlig
- Vakthund. Skäller, varnar och är fysiskt beskyddande
- Kan behöva träning för att bo med andra hundar och katter
- Kan behöva träning för att bo med barn
Ursprung
Komondor är en gammal ras som har funnits i sitt hemland Ungern i tusentals år. Den anlände till Ungern med de nomadiska magyarerna, som använde den som vaktande boskapshund, och kan härstamma från den stora ovtjarka, en annan vaktande boskapshund från den kaukasiska regionen i sydvästra Ryssland. Komondorens karaktäristiska päls erbjöd inte bara skydd mot det ogästvänliga klimatet utan även mot vilda rovdjur, inklusive vargar.
Personlighet
Komondor är en vakthund som inte passar alla, och man bör ha tänkt igenom saken noga innan man köper en. Rasen är reserverad mot främlingar och hängiven sin familj, som den vaktar och skyddar mot allt den uppfattar som ett hot. Tidig social träning är ett måste, tillsammans med varsam, kontinuerlig träning.
Hälsa
Komondor är normalt en frisk och robust ras, med få rasspecifika hälsoproblem.
Motion
Rasen ska ha ungefär en timmes motion om dagen. Den tillbringar en stor del av sin tid med att patrullera sitt revir, därför måste man säkerställa att all inhägnad är säker och rymningssäker.
Näring
Stora hundar har inte bara en stor aptit, de skiljer sig också från mindre hundar i det att de behöver ett balanserat intag av näringsämnen inklusive vitaminer och mineraler. Komondor riskerar att få uppsvälld mage och andra magproblem. Mindre och mer regelbundna måltider kan hjälpa till att minimera dessa risker.
Pälsvård
De sträva täckhåren och den mjuka underullen bildar snören, som kan nå ner till golvet om de inte trimmas. Man ska kontrollera hunden efter varje promenad då den tenderar att fånga upp löv och kvistar var den än går! Pälsen ska inte borstas – i stället tar man hand om den genom att man delar pälsen i fingertjocka tofsar varannan månad. Uppfödaren eller en annan rasentusiast måste visa nya ägare hur detta går till. Det är ett tidskrävande jobb att ta hand om pälsen och man får inte försumma detta eftersom snörena då bildar stora tovor i stället.
Bäst hundraser för barn
Trots att många hundar traditionellt anses vara bra med barn så måste alla hundar och barn lära sig att umgås och respektera varandra och vara trygga tillsammans. Även då bör hundar och unga barn aldrig lämnas ensamma tillsammans, och vuxna bör hålla uppsikt över deras samspel.