Komondor

Komondor

Komondor är en stor, kraftfull hund med en karaktäristisk vit päls, där täckhår och underull tovar sig för att bilda långa, filtliknade snören. En fullvuxen hane är i genomsnitt 80 cm i mankhöjd och väger 50–61 kg, medan tikarna är omkring 70 cm i mankhöjd och väger 36–50 kg.

 • Hund som passar för ägare med erfarenhet
 • Extra träning krävs
 • Jag vill gå på aktiva promenader med min hund
 • Måttlig motion
 • Stor hund
 • Lite dregel
 • Pälsvård varannan dag
 • Allergivänlig ras
 • Pratglad och ljudlig
 • Vakthund. Skäller, varnar och är fysiskt beskyddande
 • Kan behöva träning för att bo med andra hundar och katter
 • Kan behöva träning för att bo med barn

Ursprung

Komondor är en gammal ras som har funnits i sitt hemland Ungern i tusentals år. Den anlände till Ungern med de nomadiska magyarerna, som använde den som vaktande boskapshund, och kan härstamma från den stora ovtjarka, en annan vaktande boskapshund från den kaukasiska regionen i sydvästra Ryssland. Komondorens karaktäristiska päls erbjöd inte bara skydd mot det ogästvänliga klimatet utan även mot vilda rovdjur, inklusive vargar.

Personlighet

Komondor är en vakthund som inte passar alla, och man bör ha tänkt igenom saken noga innan man köper en. Rasen är reserverad mot främlingar och hängiven sin familj, som den vaktar och skyddar mot allt den uppfattar som ett hot. Tidig social träning är ett måste, tillsammans med varsam, kontinuerlig träning.

Hälsa

Komondor är normalt en frisk och robust ras, med få rasspecifika hälsoproblem.

Motion

Rasen ska ha ungefär en timmes motion om dagen. Den tillbringar en stor del av sin tid med att patrullera sitt revir, därför måste man säkerställa att all inhägnad är säker och rymningssäker.

Näring

Stora hundar har inte bara en stor aptit, de skiljer sig också från mindre hundar i det att de behöver ett balanserat intag av näringsämnen inklusive vitaminer och mineraler. Komondor riskerar att få uppsvälld mage och andra magproblem. Mindre och mer regelbundna måltider kan hjälpa till att minimera dessa risker.

Pälsvård

De sträva täckhåren och den mjuka underullen bildar snören, som kan nå ner till golvet om de inte trimmas. Man ska kontrollera hunden efter varje promenad då den tenderar att fånga upp löv och kvistar var den än går! Pälsen ska inte borstas – i stället tar man hand om den genom att man delar pälsen i fingertjocka tofsar varannan månad. Uppfödaren eller en annan rasentusiast måste visa nya ägare hur detta går till. Det är ett tidskrävande jobb att ta hand om pälsen och man får inte försumma detta eftersom snörena då bildar stora tovor i stället.

Bäst hundraser för barn

Trots att många hundar traditionellt anses vara bra med barn så måste alla hundar och barn lära sig att umgås och respektera varandra och vara trygga tillsammans. Även då bör hundar och unga barn aldrig lämnas ensamma tillsammans, och vuxna bör hålla uppsikt över deras samspel.

dog

Är detta rätt hundras för dig?

Alla hundar har sin egen, unika personlighet, men några instinkter och beteenden är medfödda. Prova vår hundrasguide och ta reda på vilka hundraser som passar dina preferenser och din livsstil bäst. Om du och din hund båda vill samma saker är det mer sannolikt att ni får ett lyckligt och givande liv tillsammans.

Att tänka på sedan

Adoption

Det är otroligt givande att adoptera en hund från ett djurhem. Ofta innebär det att du ger hunden en andra chans. Det finns många hundar som väntar på ett kärleksfullt permanent hem. Ansedda djurhem är noga med att matcha rätt människor med rätt hundar. Medarbetarna lär sig allt de kan om hundarna de får in och tar sig tid att lära känna dig, din familj och din livsstil innan de matchar dig med någon av sina hundar. Dessutom råder de dig gärna och svarar på eventuella frågor både före och efter adoption. Klicka här för mer information och länkar till samarbetspartners där du kan hitta din nya fyrbenta vän.

Hitta en bra uppfödare

Om du vill ha en renrasig hundvalp bör du vända dig till en ansedd uppfödare. Kontakta kennelklubben eller sekreteraren för en rasklubb. De kan ha en lista över tillgängliga valpkullar eller sätta dig i kontakt med uppfödare nära dig. Försök välja en licensierad uppfödare och gå på hundutställningar, där du kan träffa uppfödare personligen och fråga om tillgängligheten på valpar för din valda ras.

Välkomna din nya hund hem

Oavsett om du tar hem en liten valp eller ger en vuxen hund ett nytt hem är detta en otroligt spännande tid för alla. Medan du väntar på den stora dagen kanske du distrahera dig själv och som tur är finns det några saker du måste ordna innan du välkomnar den nya familjemedlemmen hem.