Papillon

Papillon
Papillon är en glamorös hund som ser späd ut och har öron som påminner om en fjäril eller mal. Pälsen är lång och silkig och i huvudsak vit med inslag av färg (se rasstandarden för mer information). Den trefärgade pälsen är vit och svart med särskilda mellanbruna tecken. En fullvuxen papillon är 20–28 cm i mankhöjd och väger 3–5 kg.
 • Hund som passar ägare utan erfarenhet
 • Grundläggande träning krävs
 • Jag vill ha en hund som jag kan ta med på lugna promenader
 • Mindre motion
 • Liten hund
 • Lite dregel
 • Pälsvård varannan dag
 • Behöver inte en allergivänlig ras
 • Högljudd hund
 • Vakthund. Skäller och varnar
 • Går utmärkt ihop med andra hundar och katter
 • Fantastisk familjehund

Ursprung

Dvärgspanielar som förekommer i många renässansmålningar har en stor likhet med papillon och rasen tros ha utvecklats i Frankrike eller Belgien. Papillon var en favorit hos kontinentens kungligheter och adel, och det sägs att Marie Antoinette bar en i famnen när hon gick mot giljotinen. Rasens namn, franska för "fjäril", kommer från dess stora öron som ser ut som en fjäril med utsträckta vingar. Om en papillon har hängande öron kallas den för phalène (franska för "mal").

Personlighet

Det är en vaken, vänlig, energisk liten hund och en givande, kärleksfull sällskapshund som njuter lika mycket av att delta i familjens aktiviteter som att ligga i knät!

Hälsa

Likt många små raser kan en papillon drabbas av lösa knäleder (patellaluxation) och ärftliga ögonsjukdomar, vilket gör att ögontester rekommenderas.

Motion

Alla hundar, även de mindre, är i behov av vardaglig motion och måste få röra på sig. En papillon behöver mindre motion jämfört med en del andra raser, men är en livlig och energisk ras som klarar mer om det erbjuds.

Rasen är förvånansvärt energisk med tanke på storleken och har tävlat framgångsrikt i agility.

Näring

Små hundar har en snabb matsmältning vilket innebär att de gör av med energi snabbt, och med deras små magar så måste de äta ofta och lite. Maten för små hundraser är designad med rätt mängd näring och med mindre bitar för att passa mindre munnar. Det gör att hunden tuggar längre, vilket i sin tur förbättrar matsmältningen.

Pälsvård

Den rikliga, långa, silkiga pälsen borstas då och då för att hållas fri från tovor. Framförallt kan tovor bildas vid öronen och insida lår, så dessa områden är det bra att borsta lite oftare.  

Bäst hundraser för barn

Trots att många hundar traditionellt anses vara bra med barn så måste alla hundar och barn lära sig att umgås och respektera varandra och vara trygga tillsammans. Även då bör hundar och unga barn aldrig lämnas ensamma tillsammans, och vuxna bör hålla uppsikt över deras samspel.

dog

Är detta rätt hundras för dig?

Alla hundar har sin egen, unika personlighet, men några instinkter och beteenden är medfödda. Prova vår hundrasguide och ta reda på vilka hundraser som passar dina preferenser och din livsstil bäst. Om du och din hund båda vill samma saker är det mer sannolikt att ni får ett lyckligt och givande liv tillsammans.

Att tänka på sedan

Adoption

Det är otroligt givande att adoptera en hund från ett djurhem. Ofta innebär det att du ger hunden en andra chans. Det finns många hundar som väntar på ett kärleksfullt permanent hem. Ansedda djurhem är noga med att matcha rätt människor med rätt hundar. Medarbetarna lär sig allt de kan om hundarna de får in och tar sig tid att lära känna dig, din familj och din livsstil innan de matchar dig med någon av sina hundar. Dessutom råder de dig gärna och svarar på eventuella frågor både före och efter adoption. Klicka här för mer information och länkar till samarbetspartners där du kan hitta din nya fyrbenta vän.

Hitta en bra uppfödare

Om du vill ha en renrasig hundvalp bör du vända dig till en ansedd uppfödare. Kontakta kennelklubben eller sekreteraren för en rasklubb. De kan ha en lista över tillgängliga valpkullar eller sätta dig i kontakt med uppfödare nära dig. Försök välja en licensierad uppfödare och gå på hundutställningar, där du kan träffa uppfödare personligen och fråga om tillgängligheten på valpar för din valda ras.

Välkomna din nya hund hem

Oavsett om du tar hem en liten valp eller ger en vuxen hund ett nytt hem är detta en otroligt spännande tid för alla. Medan du väntar på den stora dagen kanske du distrahera dig själv och som tur är finns det några saker du måste ordna innan du välkomnar den nya familjemedlemmen hem.