Tibetansk mastiff

Tibetan Mastiff

Detta är en stor hundras som är något längre än den är hög. En tibetansk mastiff är kraftfull, muskulös, atletisk, smidig och utstrålar värdighet. En vuxen hane är minst 66 cm i mankhöjd, medan tikarna är minst 61 cm i mankhöjd. Den väger mellan 36–72 kg eller mer, beroende på kön, höjd och kroppsbyggnad. Den tjocka pälsen är ganska lång med en man kring hals och skuldror som är mer uttalad hos hanar. Pälsen finns i många olika färger och varianter – se rasstandarden för mer information.

 • Hund som passar för ägare med erfarenhet
 • Extra träning krävs
 • Jag vill gå på aktiva promenader med min hund
 • Mycket motion
 • Jättestor hund
 • Mycket dregel
 • Pälsvård varje dag
 • Behöver inte en allergivänlig ras
 • Pratglad och ljudlig
 • Vakthund. Skäller, varnar och är fysiskt beskyddande
 • Kan behöva träning för att bo med andra hundar och katter
 • Kan behöva träning för att bo med barn

Ursprung

Det är en gammal hundras som tros vara 3 000 år gammal. Den användes som vakthund i sitt hemland för att vakta både egendom (inklusive kloster) och boskap. Marco Polo rapporterade att den var "lika lång som en åsna, med en röst som var lika mäktig som lejonets". Rasen är relativt ny för resten av världens hundälskare och uppmärksammades i väst först för hundra år sedan.

Personlighet

Tibetansk mastiff är en vakthund och man måste tänka efter noga innan man köper en. Den är misstänksam mot främlingar och naturligt beskyddande mot sin familj och egendom. Som med alla sorters vakthundar krävs erfaren hantering och social träning. I rätt hem är det en lugn, tillgiven och lojal hund.

Hälsa

Det är i allmänhet en mycket robust hundras. Likt många raser kan den drabbas av ärftliga ögonsjukdomar och höftdysplasi (en åkomma som kan leda till rörlighetsproblem). Därför rekommenderas en bedömning av ögon och höfter innan avel.

Motion

En tibetansk mastiff behöver en timmes motion per dag, även om den med glädje tar mer än så. Som valp ska den inte motioneras för mycket, då det är viktigt att inte anstränga muskler och leder på en sådan stor ras innan den har växt färdigt.

Näring

Förutom en stor aptit har stora hundraser även ett behov av en annan balans av mineraler och vitaminer för deras leder och brosk. Tibetansk mastiff har en benägenhet att drabbas av uppsvälld mage och andra magproblem, och mindre och mer frekventa måltider kan hjälpa till att minimera risken för detta.

Pälsvård

Tibetansk mastiff har en dubbel päls som består av en tät underull, som hunden fäller i varmt väder, och tjocka täckhår som är raka och känns hårda. Pälsen är extra lång på svansen och bakbenen. Man bör borsta hunden ett par gånger i veckan och dagligen när den fäller.

Bäst hundraser för barn

Trots att många hundar traditionellt anses vara bra med barn så måste alla hundar och barn lära sig att umgås och respektera varandra och vara trygga tillsammans. Även då bör hundar och unga barn aldrig lämnas ensamma tillsammans, och vuxna bör hålla uppsikt över deras samspel.

dog

Är detta rätt hundras för dig?

Alla hundar har sin egen, unika personlighet, men några instinkter och beteenden är medfödda. Prova vår hundrasguide och ta reda på vilka hundraser som passar dina preferenser och din livsstil bäst. Om du och din hund båda vill samma saker är det mer sannolikt att ni får ett lyckligt och givande liv tillsammans.

Att tänka på sedan

Adoption

Det är otroligt givande att adoptera en hund från ett djurhem. Ofta innebär det att du ger hunden en andra chans. Det finns många hundar som väntar på ett kärleksfullt permanent hem. Ansedda djurhem är noga med att matcha rätt människor med rätt hundar. Medarbetarna lär sig allt de kan om hundarna de får in och tar sig tid att lära känna dig, din familj och din livsstil innan de matchar dig med någon av sina hundar. Dessutom råder de dig gärna och svarar på eventuella frågor både före och efter adoption. Klicka här för mer information och länkar till samarbetspartners där du kan hitta din nya fyrbenta vän.

Hitta en bra uppfödare

Om du vill ha en renrasig hundvalp bör du vända dig till en ansedd uppfödare. Kontakta kennelklubben eller sekreteraren för en rasklubb. De kan ha en lista över tillgängliga valpkullar eller sätta dig i kontakt med uppfödare nära dig. Försök välja en licensierad uppfödare och gå på hundutställningar, där du kan träffa uppfödare personligen och fråga om tillgängligheten på valpar för din valda ras.

Välkomna din nya hund hem

Oavsett om du tar hem en liten valp eller ger en vuxen hund ett nytt hem är detta en otroligt spännande tid för alla. Medan du väntar på den stora dagen kanske du distrahera dig själv och som tur är finns det några saker du måste ordna innan du välkomnar den nya familjemedlemmen hem.