Xoloitzcuintle (mexikansk nakenhund)

Mexican Hairless (Medium)

Xoloitzcuintle, eller kort och gott xolo, är en mexikansk nakenhund som är något längre än den är hög. Huden kan vara pigmenterad i svart, grå, röd, leverfärgad, brons och blond. Den finns i tre storlekar. Som fullvuxen är den minsta varianten 25–35 cm i mankhöjd, den mellanstora 36–45 cm och den stora 46–60 cm.

 • Hund som passar för ägare med erfarenhet
 • Viss träning krävs
 • Jag vill ha en hund som jag kan ta med på lugna promenader
 • Måttlig motion
 • Mellanstor hund
 • Lite dregel
 • Pälsvård en gång i veckan
 • Allergivänlig ras
 • Tyst hund
 • Vakthund. Skäller och varnar
 • Kan behöva träning för att bo med andra hundar och katter
 • Kan behöva träning för att bo med barn

Ursprung

Xoloitzcuintle (även kallad xolo eller mexikansk nakenhund) är en gammal ras som har använts av jägare i Central- och Sydamerika i cirka 3 000 år. Xoloitzcuintle, vilket betyder "hundgud", vördades av aztekerna och troddes ha särskilda helande krafter som kanaliserades genom den från gudarna. Den användes också som en gåva till gudarna och man offrade och åt upp den. Den finns i tre storlekar: liten, mellan och stor.

Personlighet

Den mexikanska nakenhunden är lugn, belåten och medveten om sina omgivningar. En xolo är reserverad mot främlingar, men kärleksfull och sällskaplig mot sin familj.

Hälsa

De främsta hälsoproblemen hos en xolo är relaterade till dess hud, och rasen är särskilt utsatt för solbränna på grund av att den saknar päls. Tandproblem är också vanliga.

Motion

Den lilla varianten behöver ungefär en halvtimmes motion om dagen, medan mellan och stor behöver omkring en timme. Se till att skydda din hund mot elementen (både värme och kyla) innan du tar ut den.

Näring

Små hundar har en snabb matsmältning vilket innebär att de gör av med energi snabbt, och med deras små magar så måste de äta lite och ofta. Maten för små hundraser är designad med rätt mängd näring och med mindre bitar för att passa mindre munnar. Det gör att hunden tuggar längre, vilket i sin tur förbättrar matsmältningen. Din hund behöver en balanserad diet med alla huvudsakliga näringsämnen samt konstant tillgång till färskt dricksvatten. Det är viktigt att regelbundet kontrollera hundens kroppsskick för att säkerställa att den är i toppform. Kom också ihåg att utfodra den åtminstone två gånger om dagen i enlighet med utfodringsguiden för det aktuella fodret.

Pälsvård

Det kan förekomma små hårtofsar på en mexikansk nakenhund, men den är normalt helt hårlös och kräver därför ingen pälsvård. Huden kan dock bli torr eftersom den inte har någon skyddande päls. Man kan applicera lite bebisolja för att ge huden fukt. Använd solkräm för att förhindra solbränna och undvik direkt solljus vid varmt väder. En xoloitzcuintle ska också skyddas mot kyla med hjälp av ett hundtäcke under vintermånaderna.

Bäst hundraser för barn

Trots att många hundar traditionellt anses vara bra med barn så måste alla hundar och barn lära sig att umgås och respektera varandra och vara trygga tillsammans. Även då bör hundar och unga barn aldrig lämnas ensamma tillsammans, och vuxna bör hålla uppsikt över deras samspel.

dog

Är detta rätt hundras för dig?

Alla hundar har sin egen, unika personlighet, men några instinkter och beteenden är medfödda. Prova vår hundrasguide och ta reda på vilka hundraser som passar dina preferenser och din livsstil bäst. Om du och din hund båda vill samma saker är det mer sannolikt att ni får ett lyckligt och givande liv tillsammans.

Att tänka på sedan

Adoption

Det är otroligt givande att adoptera en hund från ett djurhem. Ofta innebär det att du ger hunden en andra chans. Det finns många hundar som väntar på ett kärleksfullt permanent hem. Ansedda djurhem är noga med att matcha rätt människor med rätt hundar. Medarbetarna lär sig allt de kan om hundarna de får in och tar sig tid att lära känna dig, din familj och din livsstil innan de matchar dig med någon av sina hundar. Dessutom råder de dig gärna och svarar på eventuella frågor både före och efter adoption. Klicka här för mer information och länkar till samarbetspartners där du kan hitta din nya fyrbenta vän.

Hitta en bra uppfödare

Om du vill ha en renrasig hundvalp bör du vända dig till en ansedd uppfödare. Kontakta kennelklubben eller sekreteraren för en rasklubb. De kan ha en lista över tillgängliga valpkullar eller sätta dig i kontakt med uppfödare nära dig. Försök välja en licensierad uppfödare och gå på hundutställningar, där du kan träffa uppfödare personligen och fråga om tillgängligheten på valpar för din valda ras.

Välkomna din nya hund hem

Oavsett om du tar hem en liten valp eller ger en vuxen hund ett nytt hem är detta en otroligt spännande tid för alla. Medan du väntar på den stora dagen kanske du distrahera dig själv och som tur är finns det några saker du måste ordna innan du välkomnar den nya familjemedlemmen hem.