Vanliga frågor om sterilisering och kastrering av hund




Att sterilisera eller kastrera en hund är en vanlig rutinoperation, då din hunds fortplantningsorgan tas bort. För hannar innebär detta att testiklarna tas bort, medan det för tikar innebär borttagning av äggstockarna och ibland även livmodern.
Operationen för att sterilisera eller kastrera din hund är rutin och din hund får narkos för att säkerställa att den inte har ont under proceduren.
Du kan begära att din tik steriliseras med hjälp av en titthålsoperation. Detta är mindre invasivt och involverar borttagning av äggstockarna, vilket minskar smärtan och återhämtningstiden efter operationen.
Efter operationen ger veterinären din hund smärtlindring för att mildra eventuella postoperativa obehag. Dessutom lär vederbörande ge dig antiinflammatorisk medicin och smärtstillande att ge din hund hemma som en del av eftervården.
Eftersom operationen normalt är mindre invasiv för hannar bör de bara behöva medicinering en dag efter operationen. Tikar behöver medicinering i cirka tre dagar efter operationen, för en snabb och så smärtfri återhämtning som möjligt.

Det finns flera fördelar med sterilisering/kastrering för din hund. Dessa inkluderar en minskad risk för sjukdom och bättre uppförande – procedurens fördelar varierar beroende på hundens kön.

Din hund blir könsmogen vid sex till sju månaders ålder, men detta kan variera något beroende på ras. För att undvika en oönskad graviditet är det bäst att sterilisera/kastrera hunden innan den uppnår denna ålder.
En del veterinärer föredrar att låta tiken löpa en gång innan de steriliserar den. Detta kan vara knepigt eftersom tikar bara kan steriliseras tre månader efter att de har slutat löpa, vilket innebär en noggrant övervakad väntan.

För att sterilisera/kastrera din hund behöver du boka en tid hos din veterinär. Du kan behöva ta med din hund för en preanestetisk bedömning innan den opereras.
Du ska inte ge din hund någon mat kvällen innan narkosen. Dricksvatten ska finnas tillgängligt, men se till att hunden inte dricker något innan operationen.
Du ska normalt lämna din hund hos veterinären på morgonen och ha möjlighet att hämta den senare samma dag.
Din hund lär vara lite dåsig efter operationen, men bör snart vara sitt gamla vanliga, energiska, livliga jag igen. Operationen varierar beroende på kön och så gör även återhämtningsprocessen. Det finns några saker du kan göra för att hjälpa din fyrbenta vän att återhämta sig så fort som möjligt.
- Såvida du inte har valt titthålskirurgi görs ett relativt stort snitt vid sterilisering av tikar. Kontrollera såret regelbundet för att se till att det läker, och kontakta din veterinär om du märker att försämras på något sätt.
- För att hindra din hund från att slicka, bita eller klia på stygnen ska den bära en hundtratt eller hundkrage. Klä hunden i en gammal t-shirt om den tycker att tratten eller kragen är alltför obekväm.
- För att skydda stygnen och ge såret tid att läka ska du hindra din hund från att hoppa och bara ta koppelpromenader tills veterinären har gett sitt klartecken efter tiodagarskontrollen.
- Om stygnen inte är självupplösande kommer din veterinär att boka in en tid för att ta bort dem. Detta är normalt sju till tio dagar efter operationen.
- Din veterinär bokar in kontroller tre och tio dagar efter operationen för att kontrollera hundens återhämtning.
- Din hund kan gå ut dagen efter operationen, men ta bara koppelpromenader tills veterinären har gett sitt klartecken efter tiodagarskontrollen.
- För att hindra din hund från att slicka eller klia på såret ska den bära en hundtratt eller hundkrage i upp till tio dagar efter operationen. Om tratten eller kragen irriterar din hund kan en t-shirt vara bekvämare för den.
Din hund lär vara lite dåsig efter operationen, men bör snart vara sitt gamla vanliga, livliga jag igen. Därefter varierar återhämtningsprocessen beroende på kön eftersom operationerna skiljer sig åt. Det finns några saker du kan göra för att hjälpa din fyrbenta vän att återhämta sig efter sterilisering/kastrering.
Du kan hjälpa den att hålla formen med regelbunden motion och genom att minska kaloriintaget med mindre foderportioner. Läs vår information om att hålla hunden pigg och frisk för ytterligare vägledning. Du kan också byta till ett kalorisnålt foder. En av våra lättprodukter kan vara till hjälp: