Vanliga frågor om sterilisering och kastrering av hund

Om du funderar på att kastrera din hund är det säkert mycket som du undrar över. Få svar på vanliga frågor om kastrering och sterilisering här!
Frågor och svar om att kastrera hund
Frågor och svar om att kastrera hund
Frågor och svar om att kastrera hund
Frågor och svar om att kastrera hund

Att sterilisera eller kastrera en hund är en vanlig rutinoperation, då din hunds fortplantningsorgan tas bort. För hannar innebär detta att testiklarna tas bort, medan det för tikar innebär borttagning av äggstockarna och ibland även livmodern.

Hund blå

För hanhundar är kastrering normalt en okomplicerad operation, men den kan bli lite mer omfattande om hundens testiklar inte har fallit ner. Om hundens testiklar inte har fallit ner vid sex till tolv månaders ålder kan hunden kastreras med hjälp av en bukoperation, vilket liknar processen för tikar.

Hund lila

För tikar är sterilisering en mer invasiv operation än för hannar och sker via ett snitt längs magen. Du kan begära att steriliseringen utförs med hjälp av en titthålsoperation. Det minskar återhämtningstiden, men kostar mer.

Denna rutinoperation kan förhindra hälsoproblem för din hund och ger dig sinnesro.

Prata med din veterinär så fort som möjligt om du funderar på att sterilisera/kastrera din hund för att få svar på dina frågor om eventuella biverkningar, kostnader och annat.

Operationen för att sterilisera eller kastrera din hund är rutin och din hund får narkos för att säkerställa att den inte har ont under proceduren.

Du kan begära att din tik steriliseras med hjälp av en titthålsoperation. Detta är mindre invasivt och involverar borttagning av äggstockarna, vilket minskar smärtan och återhämtningstiden efter operationen.

Efter operationen ger veterinären din hund smärtlindring för att mildra eventuella postoperativa obehag. Dessutom lär vederbörande ge dig antiinflammatorisk medicin och smärtstillande att ge din hund hemma som en del av eftervården.

Eftersom operationen normalt är mindre invasiv för hannar bör de bara behöva medicinering en dag efter operationen. Tikar behöver medicinering i cirka tre dagar efter operationen, för en snabb och så smärtfri återhämtning som möjligt.

Frågor och svar om att kastrera hund

Det finns flera fördelar med sterilisering/kastrering för din hund. Dessa inkluderar en minskad risk för sjukdom och bättre uppförande – procedurens fördelar varierar beroende på hundens kön.

Frågor och svar om att kastrera hund

Fördelar med att kastrera en hanne

 • Förebygger tumörer i testiklarna och minskar risken för prostatacancer och andra infektioner.
 • Minskar risken för tumörer och bråck kring rumpan, vilket är vanligt hos äldre hundar som inte har kastrerats.
 • Kan reducera hundens naturliga aggressiva impulser och på så sätt minska sannolikheten att din hund gör sig själv illa genom att slåss.
 • Förhindrar att din hund vandrar hemifrån för att söka efter en maka.
 • Kan förbättra dåligt beteende, som att markera revir eller försöka rida på föremål/personer.
Frågor och svar om att kastrera hund

Fördelar med att sterilisera en tik

 • Minskar risken för att hunden utvecklar bröstcancer.
 • Förebygger livmoders- och äggstockscancer såväl som andra livshotande infektioner i livmodern.
 • Eliminerar risken för en oplanerad graviditet.
Frågor och svar om att kastrera hund

Din hund blir könsmogen vid sex till sju månaders ålder, men detta kan variera något beroende på ras. För att undvika en oönskad graviditet är det bäst att sterilisera/kastrera hunden innan den uppnår denna ålder.

En del veterinärer föredrar att låta tiken löpa en gång innan de steriliserar den. Detta kan vara knepigt eftersom tikar bara kan steriliseras tre månader efter att de har slutat löpa, vilket innebär en noggrant övervakad väntan.

Frågor och svar om att kastrera hund

För att sterilisera/kastrera din hund behöver du boka en tid hos din veterinär. Du kan behöva ta med din hund för en preanestetisk bedömning innan den opereras.

Du ska inte ge din hund någon mat kvällen innan narkosen. Dricksvatten ska finnas tillgängligt, men se till att hunden inte dricker något innan operationen.

Du ska normalt lämna din hund hos veterinären på morgonen och ha möjlighet att hämta den senare samma dag.

Din hund lär vara lite dåsig efter operationen, men bör snart vara sitt gamla vanliga, energiska, livliga jag igen. Operationen varierar beroende på kön och så gör även återhämtningsprocessen. Det finns några saker du kan göra för att hjälpa din fyrbenta vän att återhämta sig så fort som möjligt.

Frågor och svar om att kastrera hund

Tikar

 • Stanna med eller i närheten av din hund den första natten efter operationen, för säkerhets skull.
 • Bedövningsmedlet som användes under din hunds operation kan göra hunden lite desorienterad och den kanske gnäller eller gnyr. Det bör inte vara någonting att oroa sig för, men kontakta din veterinär om gnyendet och gnällandet fortsätter.
 • Ge din tik ett skonsamt foder de första få måltiderna efter operationen eftersom dess mage kan vara lite öm.
 • Du kommer att få medicin att ge din hund för att främja dess återhämtning. Detta kan inkludera smärtstillande, antibiotika och antiinflammatoriska medel.
 • Din veterinär bokar in kontroller tre och tio dagar efter operationen för att säkerställa att hunden återhämtar sig väl.
 • Såvida du inte har valt titthålskirurgi görs ett relativt stort snitt vid sterilisering av tikar. Kontrollera såret regelbundet för att se till att det läker, och kontakta din veterinär om du märker att försämras på något sätt.
 • För att hindra din hund från att slicka, bita eller klia på stygnen ska den bära en hundtratt eller hundkrage. Klä hunden i en gammal t-shirt om den tycker att tratten eller kragen är alltför obekväm.
 • För att skydda stygnen och ge såret tid att läka ska du hindra din hund från att hoppa och bara ta koppelpromenader tills veterinären har gett sitt klartecken efter tiodagarskontrollen.
 • Om stygnen inte är självupplösande kommer din veterinär att boka in en tid för att ta bort dem. Detta är normalt sju till tio dagar efter operationen.
Frågor och svar om att kastrera hund

Hannar

 • Stanna med eller i närheten av din hund den första natten efter operationen, för säkerhets skull.
 • Din hund kan gnälla eller gny när den återhämtar sig efter bedövningen. Oroa dig inte – den är sannolikt bara desorienterad. Kontakta veterinären om gnyendet och gnällandet fortsätter.
 • Hundar kan ibland drabbas av en orolig mage som en reaktion på bedövningsmedlet. Hjälp din hund att undvika detta genom att ge den skonsamt foder de första få måltiderna efter operationen.
 • Ge din hund eventuella mediciner från veterinären för postoperativ vård. Detta kan inkludera smärtstillande, antibiotika och antiinflammatoriska medel.
 • Din veterinär bokar in kontroller tre och tio dagar efter operationen för att kontrollera hundens återhämtning.
 • Din hund kan gå ut dagen efter operationen, men ta bara koppelpromenader tills veterinären har gett sitt klartecken efter tiodagarskontrollen.
 • För att hindra din hund från att slicka eller klia på såret ska den bära en hundtratt eller hundkrage i upp till tio dagar efter operationen. Om tratten eller kragen irriterar din hund kan en t-shirt vara bekvämare för den.

Din hund lär vara lite dåsig efter operationen, men bör snart vara sitt gamla vanliga, livliga jag igen. Därefter varierar återhämtningsprocessen beroende på kön eftersom operationerna skiljer sig åt. Det finns några saker du kan göra för att hjälpa din fyrbenta vän att återhämta sig efter sterilisering/kastrering.

Frågor och svar om att kastrera hund

Viktökning

Sterilisering/kastrering förknippas ibland med viktökning, men operationen är inte direkt ansvarig för att hunden går upp i vikt. De resulterande hormonförändringarna kan dock innebära att hunden förlorar sin naturliga lust att söka efter en make/maka. Detta innebär att den rör på sig mindre och därför kan lägga på sig ett par kilo.

Du kan hjälpa den att hålla formen med regelbunden motion och genom att minska kaloriintaget med mindre foderportioner. Läs vår information om att hålla hunden pigg och frisk för ytterligare vägledning. Du kan också byta till ett kalorisnålt foder. En av våra lättprodukter kan vara till hjälp: