Vaccinationer för hundar och valpar

Som kärleksfull hundägare vill du göra allt du kan för att skydda din älskade hund mot potentiellt livshotande sjukdomar. Det är därför det är så viktigt att du ser till att din hund får alla sina vaccinationer. Det skyddar inte bara din hund, utan ser också till att den inte kan överföra sjukdomar till andra hundar.
Vaccinera hund och hundvalp
Vaccinera hund och hundvalp
Vaccinera hund och hundvalp

Vaccinationer är en viktig del av din hunds kontinuerliga hälsa. Därför lär din hund garanterat behöva vaccinationer om den ska till ett hundpensionat eller en semester. De flesta ansedda hundpensionat vill se bevis på att din hund har fått sina senaste stick och om du planerar att ta med din hund utomlands förväntas du även ge bevis på hundens vaccinationsstatus.

Om du glömmer bort att boka in din hund för en vaccination eller påfyllningsdos kan detta resultera i försämrad motståndskraft mot sjukdom och orsaka problem om du vill resa med din hund. Skriv in det i din kalender varje år så att du inte glömmer bort att hålla din hunds vacciner uppdaterade!

När börjar valpvaccinationerna?

Din veterinär kan berätta allt om de vaccinationer som är tillgängliga för din hund och hur ofta de ska ges. Vaccinationer kan börja när din valp är mellan sex och tolv veckor gammal. Du måste hålla din valp borta från andra hundar tills den har fått alla sina sprutor.

Valpvaccinationer består av två sprutor som ges med ett par veckors mellanrum. Fråga uppfödaren eller hundstallet om vilka vaccinationer hunden har fått och när så att du kan boka in ett besök hos din veterinär för att slutföra kuren. Din hund ska inte visserligen inte umgås med andra hundar förrän veterinären säger att det går bra, men den kan tryggt leka med andra hundar i ditt hushåll förutsatt att de också är vaccinerade.

I tillägg till de första valpsprutorna kan din hund även behöva påfyllningsdoser. Din veterinär kan tala om vad den behöver och när, och du kan be om en valpvaccinationsplan så att du kan skriva in dessa viktiga datum i din kalender.

Vilka typer av hundvaccinationer finns det?

Hundvacciner kan delas upp i två olika typer: basvaccin och tilläggsvaccin. Basvaccin rekommenderas för alla hundar, medan tilläggsvaccin rekommenderas individuellt beroende på hundens risknivå. Din veterinär kan tala om vad som rekommenderas för din hund.

Vilka sjukdomar försöker du undvika och vilka vacciner är tillgängliga?

Labrador retriever i parken vid soluppgång

Basvaccinationer för din hund

Blue health icon

Hundens parvovirus

Hundens parvovirus är en potentiellt dödlig virussjukdom som sprids via kontakt med infekterad avföring. Den är väldigt smittsam och sprids från hund till hund. Symtomen inkluderar ofta kräkningar och diarré (innehåller ibland blod), feber och aptitlöshet. Drabbade hundar behöver normalt intensiv veterinärvård. Vaccination är avgörande för att förhindra infektion och kontrollera sjukdomens spridning.

Valpsjuka

Detta är en väldigt smittsam sjukdom som också ofta är dödlig. Den påverkar i allmänhet andningsorganen, mag- och tarmkanalen och nervsystemet, och börjar med feber. Sjukdomen sprids som en luftburen infektion och vaccination är det enda effektiva sättet att kontrollera den. Tack och lov är valpsjuka numera inte så vanlig, men rapporterade fall har ökat i områden där vaccinationerna har minskat. Det är därför fortfarande viktigt att vaccinera din hund mot sjukdomen.

Smittsam leverinflammation (hundens adenovirus typ 1)

Den här smittsamma virussjukdomen kan orsaka en variation av symtom, från feber, törst och aptitförlust till blödningar och leverskada. Smittan sprids genom infekterad urin, avföring eller saliv. Den goda nyheten är att den kan förhindras med hjälp av vaccination.

Tilläggsvaccinationer för din hund

Tilläggsvaccinationer är mindre viktiga än basvaccinationer, men din hund kan fortfarande behöva dem under vissa förhållanden, bland annat om den ska åka på semester eller bo på hundpensionat. Din veterinär kan berätta om din hund har behov av dem.

Liten tax och veterinären
Blue health icon

Leptospiros

Detta är en potentiellt dödlig bakteriesjukdom som normalt överförs vid direkt kontakt med infekterad urin eller förorenat vatten. Råttor är de främsta smittbärarna av sjukdomen. Tack och lov är sjukdomen inte så vanlig i Sverige, men om din hund ådrar sig sjukdomen kan den orsaka snabb och dödlig njur- och leverskada. Detta är en av sjukdomarna som även kan drabba människor i form av Weils sjukdom.

Kennelhosta

Detta är en mycket smittsam, men i allmänhet mild sjukdom som kan orsakas av en rad smittämnen, bland annat parainfluensavirus, hundens adenovirus typ 2 och bakterien Bordetella bronchiseptica. Det börjar med en halsinflammation, men kan sprida sig till lungorna och vara allvarligare för unga eller äldre hundar. Huvudsymtomet är en torr och skrällig hosta, som kan följas av kräkningar eller kväljningar. Det här hundvaccinet ges direkt i nosen och de flesta ansedda hundpensionat kräver att din hund är vaccinerad innan de tar emot den.

Rabiesvirus

Rabies är en väldigt allvarlig och dödlig sjukdom som tack och lov inte förekommer i Sverige i dag. För att detta ska hålla i sig är det obligatoriskt att ha denna vaccination om du vill resa med din hund utanför landet.

Hundens coronavirus

Coronavirus orsakar diarré hos hundar, i synnerhet valpar och unghundar. Det här vaccinet kan ingå i kombinationsvaccinationer. Din veterinär kan berätta mer.

Andra hundvaccinationer ges i andra länder för att skydda mot giardiainfektion, parodontal sjukdom och till och med skallerormsgift. Dessa är dock inte licensierade i Sverige.

Prata med din veterinär om vilka vacciner din hund kan ha och kom ihåg att om din hund ska bo på hundpensionat, eller om du överväger att ta med hunden utomlands, så måste du läsa på i god tid så att du har tagit hänsyn till eventuella obligatoriska krav.