Löper din hund?

Tror du att din hund löper eller är på gång att börja löpa? Vi hjälper dig med vad du ska leta efter när det gäller beteendeförändringar, blödning, löpcykel och varaktighet. Allt du behöver veta finns nedan!
Löper din hund?
Löper din hund?
Löper din hund?

Ordet löp används om hormonstatus/fertilitet hos tikar och inträffar när den tiken blir könsmogen. Mängden könshormoner ökar under denna period så att tiken blir mer villig att para sig. Så småningom kommer tiken att ha ägglossning och eventuellt bli dräktig om hon parar sig - och det tar inte många sekunder av ouppmärksamhet innan hanhunden har gjort sin del.

Om din tik inte kastreras, så kommer hon att bli könsmogen och ha sitt första löp när hon är mellan 6- 15 månader gammal. Den exakta tiden varierar från ras till ras och hund till hund, men stora hundraser har vanligtvis sitt första löp något senare än de mindre hundraserna. Som med människor finns det stora variationer i varaktighet och cykel, men du kan förvänta dig att din tik har en period på cirka 3 veckor. Löpet upprepas vanligtvis var 6- 8 månad, men allt från 1-3 gånger om året är normalt. Följande fyra faser kan hjälpa dig att förstå vad du ska leta efter och om något avviker från normen.

 1. Proöstrus varar cirka 9 dagar och kännetecknas av svullnad av reproduktionsorgan och börjar utsöndra små mängder blod.
 2. Östrus varierar och varar i 1-2 veckor och det är under denna period som hon tiken faktiskt är mottaglig för parning, eftersom hon har ägglossning och kan bli dräktig. Efter 1-2 veckor minskar mängden blod och färgen ändras.
 3. Diöstrus (efterlöp, metöstrus) tikens mottaglighet för hanhunden upphör och varar i genomsnitt i 60 dagar (45- 70 dagar).
 4. Anöstrus (perioden fram till nästa proöstrus) varar i genomsnitt i 5 månader, men varierar mellan 3- 10 månader.
  1. Funderar du på att ta en valpkull?

   Om du misstänker att tiken har börjat att löpa kan du ta henne till veterinären för ett cellprov. Det är viktigt att tänka noga över om du vill låta din tik para sig - det är ett stort ansvar! Om du vill ha en valpkull kan din veterinär hjälpa dig att se tiden för ägglossningen genom ett blodprov. Detta är vanligtvis från mellanhettan till slutet.

Löptik
Löptik

Men hur märker du att din hund löper?

Det är inte nödvändigtvis lätt att märka att processen har börjat, men det finns några tecken du kan vara uppmärksam på. Vad många hundägare märker först är blödning. Blodfläckar på golvet, i hundbädden eller från vulva. En del tikar blöder lite, medan andra kan ha rikliga blödningar. Det förekommer även sk. ”tysta löp” då man inte ser någon blödning alls. En del tikar är duktiga på att tvätta sej och även då kan det vara svårt att se blödningen.För att slippa blodfläckar på golv och i möbler så finns speciella tikskydd där det kan sättas in en binda eller trosskydd för att absorbera blodet. Det är viktigt att ta av tikskyddet för att lufta och ge tiken möjlighet att sköta sin hygien, likaså att tikskyddet tvättas och hålls rent. Blodets färg är ofta relativt ljusrött i början innan det blir mörkare rödbrunt genom löpcykeln. Som nämnts svullnar reproduktionsorganen och även om detta kan variera blir det ofta mycket tydligt.

Andra tecken kan vara att tiken kissar oftare och är mer intresserad av dofter och lukter utomhus- kan börja märka revir.

Beteendeförändringar är ett annat tecken du bör hålla ett öga på. Ökad produktion av könshormoner kan påverka både aptit, allmäntillstånd och aktivitetsnivå. Förändringarna varierar, men ofta verkar tiken vara lite tröttare och mer kontaktsökande än tidigare. Vissa upplever att deras hund blir mindre lydig och att hon inte verkar som sitt lyckliga, vanliga jag - det kan på vissa sätt påminna om en mindre depression hos hunden. Det kan vara en bra idé att spendera lite extra tid med din hund under denna period. Ökad aktivitet, mer kärlek och omsorg kan hjälpa henne att känna sig trygg. Dessutom är hanhundarna redan intresserade av henne under förlöpet, men hon accepterar inte parningen förrän hon är i det faktiska löpet. Under löpet kommer hon antagligen att stå upp och flytta svansen åt sidan för hanhunden. Kom ihåg att hon fortfarande kan vara fertil, även om blödningen har upphört.

Tips

 • Om du inte vill att din tik ska paras är det en bra idé att fästa en gul rosett på kopplet eller halsbandet. Detta är ett tecken för att visa andra hundägare att du inte vill ha kontakt mellan din hund och andra hundar.
 • Även tikar som normalt är lydiga bör hållas i koppel under denna period. Förändringarna i beteende är svåra att förutsäga och det tar inte många sekunder innan en parning är fullbordad.
 • Undvik extremt hård aktivitet om din tik verkar trött och har nedsatt aptit. Var uppmärksam på hennes energinivå och visa mycket kärlek!
 • Använd tikskydd för att hålla hemmet fritt från blodfläckar.

löptik