Hur vet jag om min katt har en hälsosam och normal vikt?
Hälsosamma katter är ofta livliga och har en god aptit. Om din katt verkar stillsammare än vanligt eller har dålig aptit bör du alltid kontakta en veterinär. Friskhetstecken hos en katt är rena öron, klara och rena ögon, en fuktig nos som inte rinner samt päls som varken kliar eller har hårlösa partier. Urin och avföring ska vara normalt. En vanlig hushållsvåg kan användas för att väga katten. Rådfråga veterinären om vilken vikt som är ideal för din katt och kontrollera den regelbundet. Du kan även bedöma kattens vikt genom att kontrollera kroppsformen enligt BCS (Body Condition Score)* En katt med en optimal kroppsform (dvs. varken över- eller underviktig) har en fast mage, sedd från sidan. Revbenen ska inte vara synliga men lätta att känna utan något överflödigt fett i vägen. Rådfråga veterinären om hur du kan kontrollera kattens vikt på bästa sätt. Övervikt är vanligt förekommande och du hjälper din katt att hålla sig frisk genom att se till att den håller idealvikten.
* Tillgänglig på FEDIAF, The European Pet Food Industry Federation på sidan www.fediaf.org/self-regulation/nutrition
Jag har hört att katter lätt kan få urinvägssjukdomar. Hur kan jag förhindra att min katt drabbas av urinvägsproblem?
Om katten har problem med det lägre urinvägssystemet kan den inte tömma blåsan ordentligt och i värsta fall blockeras urinröret, dvs. det rör som går från urinblåsan till utsidan av kroppen. Urinstopp kan vara livshotande för din katt! Boven i dramat är ofta akuta urinvägsproblem (FLUTD – feline lower urinary tract disease). Tillståndet innebär ett flertal kliniska symtom med olika orsaker. Kliniska tecken på akuta urinvägsproblem är smärtsam urinering, blod i urinen och ett frekvent slickande av urinvägsöppningen.
För behandling av akuta urinvägsproblem är det viktigt att ta reda på huvudorsaken. Det kan bero på urinstenar i blåsan, blockering av urinröret, infektioner eller stress. Vissa katter har lättare för att drabbas av urinvägsproblem än andra. Hankatter drabbas överlag lättare av blockeringar i urinröret eftersom deras urinrör är smalare. Urinvägsproblem drabbar sällan katter som är yngre än ett år. En genomsnittlig ålder brukar vara runt fyra år, vilket betyder att medelålders katter löper större risk att drabbas. Katter som är överviktiga, kastrerade eller som är inomhuskatter och mindre aktiva ligger också i riskzonen.
Rådgör med veterinären om hur du bäst behandlar din katt om den har drabbats av urinvägsproblem. Om din katt har problem med urinstenar så kan du be om att få en specialutformad kostplan av veterinären för minimera risken att nya stenar bildas. Om katten har fått stressrelaterade urinvägsproblem som exempelvis felin idiopatisk cystit (FIC) rekommenderar veterinärer ofta ett ökat vätskeintag genom att exempelvis ge katten mer våtfoder.
Även om din katt har klarat sig från urinvägsproblem kan det vara bra att veta hur du minimerar risken för potentiella problem:
• Se till att katten alltid har tillgång till friskt vatten och uppmuntra den att dricka mycket så att den kan producera svagare urin. Använd hellre skålar i keramik än plast eftersom platsskålar kan påverka smaken på vattnet. Använd en stor skål så att katten kan dricka utan att stöta morrhåren i skålen och se till att placera den om möjligt långt ifrån både kattlåda och matskål. Uppmuntra katten till att dricka mer genom att ha fler än en vattenskål stående i huset. Genom att utöka kattens vätskeintag blir urinet svagare, vilket inte irriterar blåsan som ett koncentrerat urin kan göra. Ett svagare urin minskar även risken för att din katt utvecklar kristaller eller stenar.
• Uppmuntra katten till att vara aktiv och lek ofta med den
• Katter är i naturen väldigt renliga djur, så se till att rensa och rengöra kattlådan regelbundet. Om kattlådan inte är rensad så vill katten inte använda den, vilket kan leda till att den får urinvägsproblem som irritation eller att det bildas kristaller i blåsan.
• Gör inte alltför drastiska kostförändringar (särskilt inte vid övergång från våtfoder till torrfoder) då det kan orsaka diarré. Vätskan hamnar då i kattens avföring istället för i urinen vilket leder till mer koncentrad urin som medför andra problem.
• Ge din katt en kost (t.ex Friskies) som är utformad för att producera en låg koncentration av urinsyra för att förhindra att stenar bildas. Din katt kan hålla ett gott pH-värde i sitt urin om du låter den äta sitt torrfoder utspritt under dagen istället för att ge den enstaka måltider.
• Stressa inte upp din katt. Stressiga situationer som t.ex. flyttar, ankomst av ett spädbarn eller till och med kraftiga väderlekar kan orsaka urinvägsproblem hos en katt. Försök alltid att genomföra diverse förändringar på ett så stillsamt sätt som möjligt för att undvika att stressa upp din katt. Rågfråga veterinären för att få tips på hur du kan hjälpa katten att hantera stressiga situationer
Friskies®-produkterna är utformade för att ge din katt välfungerande urinvägar. Alla våra foder är kompletta och välbalanserade måltider som ger din katt den näring den behöver för att hålla sig hälsosam. Våra foder är utformade av näringsfysiologer och veterinärer så att kattens pH-värde håller sig på en hälsosam nivå och de innehåller även balanserade mineraler som hjälper till att hålla kattens urinvägar friska. Våra foder är dock inte utformade för att kunna behandla sjuka katter.