Vanliga frågor om katters hälsa | Purina
Katthälsa och råd

Katthälsa och råd

Vill du veta hur du håller katten i bästa form? Nedan finner du svar på de vanligaste frågorna om katters- och kattungars hälsa och skötsel.

MAT OCH NÄRING

UTFODRING

Varför är Friskies® så bra för min katt?

Friskies® erbjuder 100 % komplett och välbalanserad kost som innehåller all näring din katt behöver, varje dag. Friskies löfte , medföljer varje produkt som vi tillverkar. Vårt åtagande gentemot kattägare ger följande garanti:
• Ett utbud av välsmakande produkter – så att det alltid finns något som faller din katt i smaken.
• 100 % komplett och välbalanserad kost som omfattar protein av hög kvalitet, fettsyror, vitaminer och mineraler som stöder din katts hälsa, vitalitet och välmående.
• Tillverkat av Purina-experter med mer än 85 års erfarenhet av djurfoder och näring.

Friskies ger din katt mat som den tycker om och behöver, så att den kan fortsätta att överraska och glädja dig varje dag.

Hur mycket mat ska jag ge min katt?

Det är väldigt individuellt och beror på hur pass aktiv katten är och hur pass bra ämnesomsättning den har. Följ alltid de rekommenderade riktlinjer för utfodring som finns i utfodringsguiden Katter ska gärna ha tillgång till sin mat under större delen av dagen då de har en tendens till att småäta. Maten ska dock inte finnas i obegränsad mängd, om inte katten är havande, ammande eller om du har en kattunge. Färskt och rent vatten ska alltid finnas tillgängligt. Det är viktigt att din katt får i sig ordentligt med vatten varje dag.

Varför är protein så viktig i kosten?

Protein är ett näringsämne bestående av långa, komplexa kedjor av aminosyra som både katter och hundar behöver. Vissa aminosyror är essentiella, dvs. de måste finnas i kattens föda medan andra kan skapas i kroppen av övriga ingredienser. Proteinets betydelse:
• Bygger upp och bevarar strukturella komponenter och kroppsvävnader (skinn, muskler, ben och hår)
• Skyddar och reglerar kroppsprocesser som exempelvis immunsystemet.
• Är en energikälla för kroppen
• Förser kroppen med kväve
• Ger en mättande känsla

KATTUNGAR

Vilken mat bör jag ge min kattunge?

Under avvänjningsperioden överger kattungen modersmjölken för fast föda. Perioden startar oftast vid cirka fyra veckors ålder och sträcker sig fram tills att kattungen är mellan åtta till tio veckor gammal. Det bästa är att låta kattungen få börja äta av sin mammas mat. Låt kattungen successivt vänja sig vid mat för kattungar som t.ex.Friskies® Junior. vilket är en perfekt kost för både kattungar och havande eller ammande honor. Använd våra våtfodersprodukter för att underlätta övergången eller späd ut torrfodret med avsvalnat, kokat vatten så att fodret får en mer grötig konsistens.

Du kan mata din kattunge på flera sätt:

1) Smeta lite grann runt kattungens mun som den kan slicka bort.
2) Ge kattungen möjlighet att följa sina instinkter och utforska maten på egen hand.

Färskt och rent vatten ska alltid finnas tillgängligt. Det är viktigt att din katt får i sig ordentligt med vatten varje dag.

Varför behöver jag ge min kattunge specialfoder för kattungar?

Kattungar har andra näringsbehov än vuxenkatter på samma sätt som ett spädbarn har andra näringsbehov än en vuxen människa för att kunna växa och utvecklas. Friskies® Junior är ett specialutformat foder för kattungar som innehåller en stor mängd protein som hjälper till att utveckla organen och hålla dem friska. Fodret innehåller även stora mängder fosfor, magnesium, zink och järn som stärker både skelett och tänder. Kattungar behöver även tillskott av taurin, en aminosyra som är nödvändig för både hjärta och syn. Din kattunge behöver en komplett och välbalanserad kost som Friskies® Junior upp till ett års ålder.

När kan jag börja ge min kattunge mat för vuxenkatter?

Du kan övergå till en kost för vuxenkatter när katten fyllt ett år. Du kan nu börja med Friskies® Adult-produkter. Utforska vårt utbud av både torr- och våtfoder, 100 % komplett och välbalanserad kost som håller din katt hälsosam, vital och glad. Övergå till en ny fodertyp genom att successivt minska mängden mat för kattungar och samtidigt öka mängden av det nya fodret under loppet av minst fem dagar.

Kan min kattunge äta mat för vuxna katter?

Det är väldigt viktigt att ge din kattunge specialutformad mat för kattungar som t.ex. Friskies® Junior för att den ska kunna växa och utvecklas på bästa sätt. Kattmat för vuxna är anpassat för fullvuxna katter och innehåller därför inte samma typ av näring som en kattunge behöver för att växa och bli stark.

AMMANDE/HAVANDE

Varför ska jag ge min havande eller ammande katt mat avsedd för kattungar?

En katt som är havande eller ammande behöver mer vitaminer, mineraler och protein för att kunna ge sina kattungar en kaloririk mjölkproduktion. Dessa nödvändiga näringsämnen finns i Friskies® Junior Så fort din katt är havande bör du ge henne en välbalanserad kost av kattungemat så fort som möjligt. Denna kost ger henne den extra näring som hon behöver i havandeskapets första skeden. Din katt behöver betydligt mer mat än normalt när hon ammar. Följ våra riktlinjer för utfodring för att ta reda vilken mängd din havande eller ammande katt behöver. Lämna gärna en skål torrfoder som din katt äta av när helst hon behöver under dagen. Färskt och rent vatten ska alltid finnas tillgängligt. Det är viktigt att din katt får i sig ordentligt med vatten varje dag. Se till att det alltid finns gott om dricksvatten då ammande katter behöver detta för sin mjölkproduktion.

INOMHUSKATTER

Varför behöver min inomhuskatt specialfoder?

Som inomhuskattsägare bör du inte bara lägga extra tid på att leka och sköta om din katt utan även tänka på vilken typ av näring som den får i sig. Inomhuskatter är mindre aktiva eftersom de sover större delen av dagen och detta kan leda till viktuppgång. Inomhuskatter rengör sig mer än andra katter, vilket gör att de oftare får hårbollar i magen. De är även mer benägna att få problem med urinvägarna.

Friskies® Indoor är ett 100 % komplett och välbalanserat foder med noggrant uträknad protein- och kalorimängd som minskar risken för kraftig viktuppgång. Fodret innehåller mineraler som håller kattens urinvägar friska, naturliga fibrer som hjälper mot både hårbollar och med matsmältningen samt cikoria för att minimera risken för illaluktande avföring. Friskies® Indoor finns i de flesta affärers Friskies®-utbud.

KASTRERADE/STERILISERADE KATTER

Vad innebär kastrering och sterilisering? Vilken term används för både hanar respektive honor?

Kastrering och sterilisering innebär kastrering av hanar och sterilisering av honor. Även om termen kastrering kan användas för bägge kön talar man oftast om kastrering av hankatter och sterilisering av honkatter. Friskies® Sterilized är lämpligt för både hanar och honor.

Varför behöver min kastrerade eller steriliserade katt äta specialfoder?

En kastrerad katt är mer benägen att få problem med urinvägarna eller att öka i vikt. Friskies® Sterilized är ett 100% komplett och välbalanserat foder utformat för att ge kastrerade katter den näring som de behöver. Hjälper till att hålla kattens idealvikt med ett balanserat protein- och fettinnehåll samtidigt som mängden mineraler och vitaminer skyddar mot urinvägsproblem och stärker kattens naturliga skyddssystem. Friskies® Sterilized finns i de flesta affärers Friskies®-utbud.

VÅTFODER ELLER TORRFODER?

Ska jag köpa våtfoder eller torrfoder till min katt?

Om du ska välja våt- eller torrfoder beror egentligen mest på vad din katt tycker bäst om. Friskies® våt- och torrfoder är båda 100 % kompletta, välbalanserade måltider som ger din katt den variation och näring som den behöver. Vissa katter tycker om att knapra i sig torrfoder medans andra föredrar det mjukare våtfodret. Du kan alltid variera genom att ge din katt både våt- och torrfoder. Följ våra riktlinjer för utfodring så att din katt får rätt mängd av vardera foder i förhållande till dess optimala kroppskondition.

MAT FÖR MÄNNISKOR

Kan katter äta det som vi äter? Kan vi ge katten våra middagsrester?

Vi rekommenderar, av flera orsaker, att ni aldrig ger er katt middagsrester. Mat som är avsedd för människor som t.ex. lök eller choklad kan vara giftiga för katter, även i små mängder. Maten som vi äter innehåller inte heller den näringen som katter behöver och har oftast alldeles för högt fettinnehåll. Vissa kryddstarka maträtter kan även göra din katt dålig i magen. Eftersom människor och katter har olika näringsbehov så kan detta resultera i att din katt inte får i sig tillräcklig näring om ni matar den med er egen mat. Ni ska överlag inte uppmuntra katten att äta vid middagsbordet, både av säkerhets- och hygieniska skäl men även av uppfostringsskäl. Mata alltid katten från skålen för att minimera risken för att den utvecklar dåliga vanor.

HUNDMAT

Kan min katt äta hundmat?

Nej. Hundars och katters näringsbehov skiljer sig och katter behöver föda som innehåller taurin och arakidonsyra, något som inte alltid finns i hundmat. Hundmat är därför inget bra kostalternativ för din katt eftersom den inte erbjuder den kompletta och välbalanserad kost som katter behöver. Du kan alltid vara säker på att din katt får sina unika kostbehov tillfredställda om du ger den en komplett och välbalanserad kattmat från Friskies®.

ALLMÄN HÄLSA OCH SKÖTSEL

ALLMÄN SKÖTSEL

Hur vet jag om min katt har en hälsosam och normal vikt?

Hälsosamma katter är ofta livliga och har en god aptit. Om din katt verkar stillsammare än vanligt eller har dålig aptit bör du alltid kontakta en veterinär. Friskhetstecken hos en katt är rena öron, klara och rena ögon, en fuktig nos som inte rinner samt päls som varken kliar eller har hårlösa partier. Urin och avföring ska vara normalt. En vanlig hushållsvåg kan användas för att väga katten. Rådfråga veterinären om vilken vikt som är ideal för din katt och kontrollera den regelbundet. Du kan även bedöma kattens vikt genom att kontrollera kroppsformen enligt BCS (Body Condition Score)* En katt med en optimal kroppsform (dvs. varken över- eller underviktig) har en fast mage, sedd från sidan. Revbenen ska inte vara synliga men lätta att känna utan något överflödigt fett i vägen. Rådfråga veterinären om hur du kan kontrollera kattens vikt på bästa sätt. Övervikt är vanligt förekommande och du hjälper din katt att hålla sig frisk genom att se till att den håller idealvikten.

* Tillgänglig på FEDIAF, The European Pet Food Industry Federation på sidan www.fediaf.org/self-regulation/nutrition

Jag har hört att katter lätt kan få urinvägssjukdomar. Hur kan jag förhindra att min katt drabbas av urinvägsproblem?

Om katten har problem med det lägre urinvägssystemet kan den inte tömma blåsan ordentligt och i värsta fall blockeras urinröret, dvs. det rör som går från urinblåsan till utsidan av kroppen. Urinstopp kan vara livshotande för din katt! Boven i dramat är ofta akuta urinvägsproblem (FLUTD – feline lower urinary tract disease). Tillståndet innebär ett flertal kliniska symtom med olika orsaker. Kliniska tecken på akuta urinvägsproblem är smärtsam urinering, blod i urinen och ett frekvent slickande av urinvägsöppningen.

För behandling av akuta urinvägsproblem är det viktigt att ta reda på huvudorsaken. Det kan bero på urinstenar i blåsan, blockering av urinröret, infektioner eller stress. Vissa katter har lättare för att drabbas av urinvägsproblem än andra. Hankatter drabbas överlag lättare av blockeringar i urinröret eftersom deras urinrör är smalare. Urinvägsproblem drabbar sällan katter som är yngre än ett år. En genomsnittlig ålder brukar vara runt fyra år, vilket betyder att medelålders katter löper större risk att drabbas. Katter som är överviktiga, kastrerade eller som är inomhuskatter och mindre aktiva ligger också i riskzonen.

Rådgör med veterinären om hur du bäst behandlar din katt om den har drabbats av urinvägsproblem. Om din katt har problem med urinstenar så kan du be om att få en specialutformad kostplan av veterinären för minimera risken att nya stenar bildas. Om katten har fått stressrelaterade urinvägsproblem som exempelvis felin idiopatisk cystit (FIC) rekommenderar veterinärer ofta ett ökat vätskeintag genom att exempelvis ge katten mer våtfoder.

Även om din katt har klarat sig från urinvägsproblem kan det vara bra att veta hur du minimerar risken för potentiella problem:
• Se till att katten alltid har tillgång till friskt vatten och uppmuntra den att dricka mycket så att den kan producera svagare urin. Använd hellre skålar i keramik än plast eftersom platsskålar kan påverka smaken på vattnet. Använd en stor skål så att katten kan dricka utan att stöta morrhåren i skålen och se till att placera den om möjligt långt ifrån både kattlåda och matskål. Uppmuntra katten till att dricka mer genom att ha fler än en vattenskål stående i huset. Genom att utöka kattens vätskeintag blir urinet svagare, vilket inte irriterar blåsan som ett koncentrerat urin kan göra. Ett svagare urin minskar även risken för att din katt utvecklar kristaller eller stenar.
• Uppmuntra katten till att vara aktiv och lek ofta med den
• Katter är i naturen väldigt renliga djur, så se till att rensa och rengöra kattlådan regelbundet. Om kattlådan inte är rensad så vill katten inte använda den, vilket kan leda till att den får urinvägsproblem som irritation eller att det bildas kristaller i blåsan.
• Gör inte alltför drastiska kostförändringar (särskilt inte vid övergång från våtfoder till torrfoder) då det kan orsaka diarré. Vätskan hamnar då i kattens avföring istället för i urinen vilket leder till mer koncentrad urin som medför andra problem.
• Ge din katt en kost (t.ex Friskies) som är utformad för att producera en låg koncentration av urinsyra för att förhindra att stenar bildas. Din katt kan hålla ett gott pH-värde i sitt urin om du låter den äta sitt torrfoder utspritt under dagen istället för att ge den enstaka måltider.
• Stressa inte upp din katt. Stressiga situationer som t.ex. flyttar, ankomst av ett spädbarn eller till och med kraftiga väderlekar kan orsaka urinvägsproblem hos en katt. Försök alltid att genomföra diverse förändringar på ett så stillsamt sätt som möjligt för att undvika att stressa upp din katt. Rågfråga veterinären för att få tips på hur du kan hjälpa katten att hantera stressiga situationer

Friskies®-produkterna är utformade för att ge din katt välfungerande urinvägar. Alla våra foder är kompletta och välbalanserade måltider som ger din katt den näring den behöver för att hålla sig hälsosam. Våra foder är utformade av näringsfysiologer och veterinärer så att kattens pH-värde håller sig på en hälsosam nivå och de innehåller även balanserade mineraler som hjälper till att hålla kattens urinvägar friska. Våra foder är dock inte utformade för att kunna behandla sjuka katter.

SKÖTSEL

Hur sköter jag om min katt?

Regelbunden skötsel håller din katt frisk – både på insidan och utsidan. Omskötsel håller inte bara pälsen och huden frisk utan hjälper dig att bygga ett starkare band till din katt. Du minimerar även risken för hårbollar och får bättre koll på kattens allmänna hälsa.

Vänj katten vid regelbunden skötsel på ett tidigt stadium - helst redan som kattunge. Detta gör det lättare att upptäcka utvändiga parasiter eller sår och du slipper allt katthår i soffan. Det stärker även relationen mellan dig och din katt. Långhåriga katter ska helst borstas dagligen men en gång i veckan brukar räcka.

Skötsel, Borstning

En kattungens päls är betydligt mjukare, fjunigare och kortare än pälsen på en vuxenkatt och kräver inte samma skötsel. Det är dock bra att vänja katten vid borstning på ett tidigt stadium. Kattungar tycker om att bli omskötta och detta gör dem ännu mer kärleksfulla. De flesta katter kommer självmant fram när de ser borsten eller kammen. Så här sköter du om din katt:

• Borsta pälsen en gång i veckan med en fintandad metallkam om du har en korthårig katt och avlägsna döda hårstrån med en naturhårs- -eller gummiborste. • Borsta försiktigt i den riktning som pälshåret växer.
• Använd naturhårsborsten och borsta upp pälsen upp emot huvudet för att sedan borsta tillbaks.
• Ge pälsen på en långhårig katt ordentlig lyster genom att borsta den dagligen med en stålkam.
• Tovor kan du antingen reda ut med fingrarna eller klippa bort försiktigt med en sax med rundade toppar. Kontakta veterinären för att få hjälp om du är orolig för att skada katten under klippningen.
• Om din katt har svårt att behålla lugnet under skötseln kan du försöka distrahera den med genom att klappa den, prata lugnade och erbjuda en godbit innan du börjar borsta.

Tvätta din katt

Alla vill ha en välskött katt. Även om korthåriga katter egentligen klarar sig utan ett bad bör de ändå tvättas då och då. Långhåriga raser och utställningskatter behöver å andra sidan badas regelbundet, det är därför viktigt att vänja dem vid badkaret på ett tidigt stadium. De flesta katter ogillar vatten och kan bli aggressiva när det är baddags. Om du inte känner dig bekväm med detta så kan du alltid ta hjälp av en expert eller veterinär.

Hur rengör jag tänder, klor, öron och ögon?

Katter är renliga till sin natur. Du behöver inte ägna särskilt mycket tid åt detta. Det räcker med att rengöra öron och ögon med en fuktig uppsugande bomullstrasa och kontrollera tänder och klor en gång i veckan. Borsta gärna tänderna på din katt dagligen med en tandborste samt specialtandkräm som du får från veterinären. Det är viktigt att vänja kattungen vid tandborstning tidigt då regelbunden tandborstning kan förhindra att katten behöver tandvård senare i livet. Kattklor har, om du inte märkt detta tidigare, olika lager. När katter klättrar i träd eller klöser på klösbrädan skrapas ytterskiktet bort och en ny, vassare klo blir synlig. Det ligger ofta gamla delar av klor nära klösbrädor och liknande. Du behöver därför väldigt sällan klippa klorna på en frisk och aktiv katt. Inomhuskatter och äldre katter behöver dock mer omsorg. Kontakta veterinären vid behov av tandvård eller klippning av klor.

VACCINATIONER

Vilka vaccinationer behövs?

Katter behöver vaccineras av en veterinär varje år. Diskutera med veterinären om vilka vaccinationer som är nödvändiga och håll koll både på vilka vaccinationer som din katt har fått och ska få. Kattungar behöver ofta ha minst två injektioner efter att de fått sin årliga vaccination. Diskutera med din veterinär och lägg upp en lämplig vaccinationsplan för just din katt då vaccinationsbehov kan varierar beroende på område.

AVMASKNING, LOPPOR

Vilken behandling ska användas vid avmaskning?

Katter drabbas framförallt av spolmask och bandmask.

Spolmaskar är vanliga hos kattungar. Vi rekommenderar att du avmaskar kattungen varje månad fram till sex månaders ålder och sedan vid nio- och tolvmånader. En vuxenkatt behöver sedan avmaskas två gånger om året. Du får ett avmaskningsschema av veterinären när din katt vaccineras för första gången.

Bandmask ser ut som riskorn och sitter oftast vid anus och svans. Katter drabbas av parasiten från byten som de jagar och äter (fåglar, möss m.m.) samt genom att äta rått kött eller loppor från pälsen. Bandmask är svårbehandlat så kontakta alltid veterinären. Du kan även få hjälp med förebyggande behandling mot loppor.

Hur blir katten av med lopporna?

Loppor lever inte bara i din katts päls. För varje loppa som du hittar i kattens päls kan det finnas 99 loppor som lever och frodas i ditt hem. Loppor är den vanligaste yttre parasiten hos katter och hundar. En vuxen loppa kan leva i månader och tillbringar sin tid mellan att bo, livnära sig och lägga ägg i kattens päls. Det finns många alternativ för behandling av loppor och mask hos veterinären eller på djursjukhus. Hos veterinären kan du även få tips om vad som är bäst lämpat för din katt och ditt hem.

BRUNSTPERIOD

Hur vet jag om min katt är brunstig?

Katter blir könsmogna vid fem till nio månaders ålder och blir brunstiga strax därefter. Om katten är parad, kommer hennes brunst att sluta plötsligt efter flera parningar om dagen. Om ingen parning, varar brunsten 5-10 dagar och återkommer efter 5-12 dagar. Många kattägare misstolkar brunstperioden som att katten har ont, vilket ofta leder till många oroliga telefonsamtal till veterinären. Katten jamar och ylar högt (särskilt orientaliska raser), svänger med svansen och lägger sig ner på framtassarna för att pressa upp bakdelen. Katter blir ofta brunstiga igen tre till fyra veckor efter att de har fått ungar. Det händer dock att katter blivit gravida på nytt samtidigt som de ammar sina kattungar.

NJURPROBLEM, URINVÄGSPROBLEM (F.L.U.T.D), DIABETES, ALLERGIER, BÖLDER...

NJURPROBLEM, URINVÄGSPROBLEM (F.L.U.T.D), DIABETES, ALLERGIER, BÖLDER...

Om din katt drabbats av någon av ovanstående åkommor ska du rådfråga veterinären om kattens tillstånd, vilken behandling som krävs samt rekommenderad kost eller läkemedel. Du kan alltid få tips och råd på Purinas hemsida för kost som rekommenderas av veterinärer: www.purinavets.eu. Detta kan dock inte ersätta ett veterinärbesök.www.purinavets.eu.

NÖDSITUATIONER

NÖDSITUATIONER

Du och din lilla solstråle förtjänar ett långt liv tillsammans. Därför är det viktigt att agera snabbt och effektivt när nöden kräver det. Här följer några tips.

BILOLYCKOR ELLER ALLVARLIGA FALL

BILOLYCKOR ELLER ALLVARLIGA FALL

• Se varsamt till att katten kommer undan fara.
• Använd en matta eller jacka som en bår och lägg försiktigt ned katten på den. Se till att hela kroppen får plats.
• Var försiktig med att inte vrida kroppen och håll huvudet något lägre än resten av kroppen så att blodcirkulationen når hjärnan.
• Håll katten varm på vägen till veterinären.

HANTERING AV EN SKADAD KATT

HANTERING AV EN SKADAD KATT

• Skadade katter är rädda, uppjagade och har ont.
• Närma dig katten väldigt försiktigt. Använd om möjligt handskar och se till att skydda ansiktet.
• Håll katten på plats i ett fast men vänligt grepp om nackskinnet och placera sedan handen under bakbenen för att lyfta.
• Hindra katten från att sprattla genom att linda in den i en filt.
• Lägg katten i en transportväska och åk omedelbart till veterinären! Kontakta gärna veterinären innan ni anländer.

STOPPA BLÖDNINGAR

STOPPA BLÖDNINGAR

Lägg ett kallt tryckförband över såret för att stoppa blodflödet tills ni kommer fram till veterinären.

 • Se på världen med kattens ögon

  Vet du hur din katt uppfattar världen?

  Gör vårt quiz

 • Friskies löfte

  Vårt åtagande gentemot kattägare

  Läs mer

 • Galleri

  TV-reklam, videor, skrivbordsbakgrunder – allt finns i vårt galleri!

  Visa och dela